Zijn er ronde happen uit de bladeren van jouw tuinplanten genomen? Dan is de kans groot dat je last hebt van de taxuskever. Ontdek onze handige tips en producten om de taxuskever in jouw tuin te voorkomen en te bestrijden.

Hoe ziet de taxuskever eruit?

De taxuskever wordt ook wel de (lap)snuitkever genoemd. Het lijfje van deze kever is ongeveer 7 tot 10 millimeter lang en bruinzwart van kleur met gele vlekjes op de rug.

De taxuskever zie je niet vaak, omdat hij vooral ‘s nachts actief is. Overdag verbergen de kevers zich onder de bladeren of stukken hout. De kever is erg traag en kan niet rennen of vliegen.

Wat doet een taxuskever?

Zowel de larven als de volwassen taxuskevers beschadigen planten. De volwassen kevers zijn alleen 's nachts actief en eten hapjes uit de bladeren, beginnend aan de randen. De taxuskever plant zich daarnaast op een unieke manier voort. De kever heeft namelijk geen paring nodig om zich te vermenigvuldigen! In het eerste jaar kan een vrouwtjes taxuskever wel honderd tot duizend eitjes leggen. De larven die uit deze eitjes komen, geven de meeste schade aan jouw planten. In het begin eten deze jonge larven organische deeltjes in de grond, maar al snel eten ze alleen nog haarwortels. Hoe groter de larven wordt hoe meer ze de wortels aantasten. Zelfs de stengel beschadigd raken. Hierdoor kan de aangetaste plant doodgaan. De larven verpoppen zich uiteindelijk tot volwassen taxuskever.

Hoe herken je schade van een taxuskever?

De schade die veroorzaakt wordt door de taxuskever is te herkennen aan de ronde happen aan de bladranden van planten. Dit wordt gedaan door de volwassen kevers. De larven daarentegen voeden zich met de wortels en soms zelfs stengel van je plant. Je plant zal verwelken en doodgaan als je niet ingrijpt. 

Hoe lang leeft een taxuskever?

Een volwassen taxuskever leeft vijf tot twaalf maanden, maar sommige kevers kunnen zelfs drie jaar of langer leven en nog steeds eitjes leggen.

Kan een taxuskever vliegen?

De schild van de kever met het lichaam vergroeid. Hierdoor kunnen taxuskevers niet vliegen. Een taxuskeverplaag verspreidt zich daarom minder snel dan andere insectenplagen.

Welke planten zijn gevoelig voor de taxuskever?

De taxuskever kan voorkomen op alle planten met bladeren, maar wordt in het bijzonder gesignaleerd op de volgende planten en gewassen.

1. Taxus

De naam van deze kever verklapt het natuurlijk al: de taxuskever nestelt zich maar al te graag in de taxus in jouw tuin. De taxus wordt voornamelijk gebruikt om een natuurlijke heg in tuinen te maken. Door je taxus sterk en gezond te houden, zorg je ervoor dat deze beter weerbaar is tegen ziektes en insecten. De taxuskever zal dan ook sneller wegblijven uit een taxus die regelmatig bemest wordt met speciale Taxus voeding en in een speciale biologische aanplantgrond geplant is.

2. Hedera (klimop)

Heb je mooie klimop in je tuin en ontdek je kleine hapjes uit de randen van de bladeren? Dan is de kans groot dat de taxuskever hier actief is geweest. Ook hier is het aan te raden om goede potgrond te gebruiken en je hedera regelmatig te bemesten, zodat deze beter weerbaar is tegen de taxuskever.

3. Rhododendron

De Rhododendron is een grote tuinplant en een mooie, kleurrijke aanvulling voor je tuin. Maar als je even niet oplet, baant de taxuskever zich een weg tussen de bladeren en kan hij in korte tijd veel schade aan de bladeren aanbrengen. Ook de larve is extra schadelijk voor de Rhododendron, aangezien deze aan de lange wortels van de plant eet. Daardoor sterven de bladeren en bloemen af.

4. Fruitgewassen

Ook fruitgewassen zijn extra vatbaar voor taxuskevers. Denk bijvoorbeeld aan druivenstruiken, aardbeienplanten en diverse bessenstruiken. De grootste schade wordt hier voornamelijk aangebracht door de larve die aan de wortels van jouw fruitgewassen eet.

Hoe kom ik van de taxuskever af?

Taxuskevers zijn moeilijk te bestrijden. Dit komt omdat de taxuskever zich verstopt en voornamelijk ’s nachts actief is. Ook zijn taxuskevers tegen veel pesticiden resistent. 

Inzetten van aaltjes tegen taxuskevers

De meest effectieve manier om taxuskevers te bestrijden is met aaltjes. Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, kunnen ingezet worden ter bestrijding van de taxuskever. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes en de natuurlijke vijand van de larve van de taxuskever. De aaltjes zullen na toepassing de larven van de taxuskever zoeken in de potgrond en zich daarin vestigen en vermenigvuldigen. De larve gaat dood en de aaltjes gaan op zoek naar nieuwe larven om zich daar weer opnieuw zich te vestigen en vermenigvuldigen. Wanneer alle larven dood zijn, sterven de aaltjes. Pokon Aaltjes Tegen Taxuskevers kan toegepast worden van juli t/m september.

Een compost gebruiken tegen Insecten en Kevers

Ook kun je taxuskevers op een biologische wijze voorkomen en bestrijden door een laagje Tegen Insecten en Kevers Compost in de plantenpot of border te strooien. De compost bevat een hoog gehalte aan organische stoffen, waarmee het humusgehalte in de grond wordt verhoogd. Daardoor wordt de grond gezonder en zullen jouw planten beter weerbaar zijn tegen (taxus)kevers. Aan de compost is ook een biologische schimmel toegevoegd, die niet schadelijk is voor de planten zelf, maar kevers wel bestrijdt: zowel eitjes, als larven en kevers zelf.

Taxuskevers bestrijdingstips

Het is lastig om de taxuskever in je tuin te vinden. Omdat taxuskevers zich graag schuil houden tussen hout, kun je bijvoorbeeld wat houten planken in de struiken leggen. De kans is groot dat ze daar hun eitjes neerleggen en dus kun je makkelijker de ‘plaats delict’ bestrijden.

Ook verblijven de taxuskevers graag in aanplantingen van druiven. Om ze daar weg te houden of te vangen kun je verfrommeld krantenpapier rond de stam oprollen. De kevers schuilen overdag in het krantenpapier dat je daarna weg kunt gooien.

Producten

Heb jij last van taxuskevers en wil je er snel vanaf? Met deze producten van Pokon ben je zo klaar.

filter%5Btags.tag%5D=taxuskever%20(lapsnuitkever)