/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Taxus

De taxus (vroeger booghout genoemd) is een erg populaire tuinplant. Hij wordt vooral gebruikt om een natuurlijk heg te maken. De taxus blijft bij goede verzorging het hele jaar door groen. De taxus groeit traag, kan 15 meter hoog worden en heeft niet veel onderhoud nodig. Let op: de taxus mag niet gebruikt worden als omheining van een wei, waar paarden of vee loopt, want het loof is giftig.

Planttype: Conifeer
Grondsoort: alle grondsoorten, kleigrond (kalkhoudend), kalkrijke grond
Bemesten: twee keer per jaar
Vochtigheid: droog, normaal, vochtig
Standplaats: schaduw, halfzon, zon
Wind: windbestendig
Gebruik: heidetuin, haagplant
Groeiwijze: kegelvormig
Blad/loof: groen
Winterhardheid: goed (-23,3 tot -17,8°C), USDA zone 6

Bodem
 

De taxus groeit het liefste op grond waarin voldoende humus en kalk aanwezig is. Maar de taxus kan ook groeien op de meeste andere grondsoorten. Hij houdt alleen niet van hele zware natte kleigronden.

Standplaats
 

Een taxus kan veel schaduw verdragen. De taxus kan het beste tot half mei geplant worden of direct na de zomer (begin september). Let wel op dat de wortels van de taxus niet te nat zijn wanneer je hem plant, anders kan wortelrot ontstaan.

Taxus voeden
 

Taxus groeit in een tweetal perioden: het eerste (maart/april) en tweede (juli) schot. Het is belangrijk dat je voorafgaande aan die groeiperiodes zorgt dat de taxus voldoende voedingsstoffen heeft. Geef daarom voor ieder schot speciale voeding voor Taxussen. Daarnaast is het aan te raden één keer per jaar kalk te strooien.

Taxus snoeien
 

De taxushaag kan het hele jaar door gesnoeid worden, zolang het maar niet vriest. De beste snoeitijd is tussen september en oktober. De taxus groeit niet erg snel, dus meestal is één keer snoeien per jaar genoeg. Let op dat je nooit snoeit bij zeer zonnig weer, de blaadjes die na de snoei aan de oppervlakte verschijnen zullen verbranden.

Water geven
 

De taxus heeft vooral na het planten veel water nodig. Zelfs als het geregend heeft is het aan te bevelen extra water te geven, aangezien het meeste op het blad valt en de wortels niet bereikt. Sproei dan ook altijd op de bodem en niet op het blad.

Pokon Powerplanten

Populaire Powerplanten

Dit vind je misschien ook interessant
externalId=powerplant-pokon-product-detail-1.1.2.1.4&filter[active]=1&filter[category]=/Powerplanten

Pokon app

Download nu de Pokon app en heb altijd onze hulp en groeninspiratie direct bij de hand. Of maak gebruik van onze tools:

  • Watergeefalarm
  • Potgrondcalculator

 

Nieuwsbrief

Wil jij aan de slag met groen in je tuin, op je balkon of in huis? Maar weet je niet hoe je dit precies moet aanpakken? Wanneer heeft jouw kamerplant nu eigenlijk een nieuwe pot nodig? Wanneer is het tijd om voor te zaaien in je moestuin? 
Wij delen graag gratis onze tips en inspiratie via de nieuwsbrief met jou!