Mieren in het gazon

Mieren in het gazon

Mieren zijn erg nuttige dieren en spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van je tuin. Ze helpen onder andere organisch materiaal recyclen en eten bladluizen. Mieren kunnen echter ook grote schade aan je gazon aanbrengen. Dan kun je zomaar last krijgen van een heuse mierenplaag. Ontdek onze handige tips om mieren in het gazon te voorkomen en te bestrijden. Bekijk ook onze pagina met algemene tips over het bestrijden van mieren.

Oorzaak mieren

Er zijn verschillende soorten mieren waar je last van kunt hebben. Om mieren aan te pakken, is het belangrijk om eerst terug te gaan naar de oorzaak van het probleem. Waar komen die mieren in het gazon vandaan? Mieren zijn harde werkers en zijn de hele dag bezig om voedsel te zoeken. Ze worden gelokt door etensresten en verplaatsen dit vervolgens door hun ondergrondse gangen naar het mierennest. Mieren zijn dol op zoetigheden, fruit en andere voedselresten. Ook de aanwezigheid van bijvoorbeeld bladluis trekt mieren aan. Mieren communiceren onderling met feromonen, geursporen. Als mieren een voedselbron ontdekt hebben, laten ze een geurspoor achter om andere mieren ook naar deze bron te leiden.

 

Mieren in het gras

Waarom je geen mieren wil

De ingang van het mierennest herken je door een hoopje grond op het gazon. Hoe meer hoopjes zand, hoe slechter je gazon kan ‘ademen’, waardoor het gras uiteindelijk dood kan gaan. Daarnaast zorgen de gangen die de mieren graven onder jouw gazon ervoor dat wortels doorbroken worden en afsterven. Heb je last van een zeer grote mierenplaag? Dan kunnen er zelfs verzakkingen ontstaan.

Waar veel mieren bij elkaar zitten, ontstaan kale plekken in het gazon. Mieren zijn bovendien één van de lievelingshapjes van vogels. Doordat vogels de mieren uit de grond pikken, pikken ze ook het gras kapot. Door de kale plekken is de kans ook groter dat er onkruid in het gazon zal ontstaan.

Mieren voorkomen in het gazon

Met de volgende tips kun je mieren in je gazon voor een groot gedeelte voorkomen en/of bestrijden:

  • Houd je gazon schoon: verwijder regelmatig voedselresten, zoals gemorst voedsel, van je gazon. Zorg ervoor dat er geen voedselbronnen zijn die mieren kunnen aantrekken.
  • Sterk geurende planten: mieren hebben een hekel aan sterke geuren. Door sterk geurende planten rondom je gazon te planten, houd je mieren weg uit het gazon. Denk bijvoorbeeld aan goudsbloemen, lavendel of rozemarijn.
  • Natuurlijke afweermiddelen: er zijn verschillende natuurlijke stoffen waar mieren een hekel aan hebben zoals kaneel, pepermuntolie, citroenschillen en koffiedik. Strooi deze stoffen rondom mierennesten om mieren af te schrikken.
  • Koperen draadjes of muntstukken neerleggen: mieren houden niet van een koperen ondergrond. Span een koperdraad om de rand van je gazon of leg wat koperen muntjes bij de ingang van het mierennest neer om mieren weg te houden van je gazon.
     
Mieren in het gazon bestrijden

Verschillende manieren om mieren in het gazon te bestrijden

Heb je erg last van de mieren in het gazon? Er zijn verschillende manieren waarop je mieren in het gras kunt bestrijden. Probeer altijd eerst een natuurlijke bestrijdingsmanier. Lukt dat niet, dan kun je gebruik maken van een passend bestrijdingsmiddel.

Mierennest uitsteken

Om snel van een mierennest in het gazon af te komen, kun je deze uitsteken. Dit doe je met behulp van een spade. Gebruik de spade om voorzichtig rondom het nest te graven. Graaf het complete mierennest uit. Je kunt het mierennest afvoeren via de biobak.

Verplaats de koningin

In elk mierennest bevindt zich een koningin. De mieren uit de kolonie volgen deze koningin. Verwijder je de koningin uit het mierennest en zet je deze ergens buiten je tuin, dan zullen de mieren uit het nest ook vertrekken. De koningin is te herkennen doordat zij de grootste mier in het nest is.

Mieren bestrijden met behulp van een bloempot

Heb je een beginnend mierennest gespot in je tuin? Pak een bloempot en plaats deze omgekeerd over de ingang van het nest. Na ongeveer 1,5 week kun je de pot van het nest halen. De mierenkolonie heeft het nest verplaatst naar de pot waardoor je het nest kunt verplaatsen, in de biobak kunt gooien of aan de kippen kunt geven.

Aaltjes om mieren in het gras te bestrijden

Ook bij de bestrijding van mieren in het gazon kun je gebruik maken van aaltjes. Aaltjes zijn kleine, parasitaire wormpjes die van nature voorkomen in de grond. Door een specifieke soort uit te zetten bij her mierennest bestrijd je effectief de mieren. De aaltjes dringen binnen in het lichaam van de mieren, waarna deze last krijgen van een bacteriële infectie. Dit zorgt ervoor dat de mierenkolonie uitsterft. Aaltjes zijn niet schadelijk voor mensen, dieren, flora en fauna.

Pokon voor de bestrijding van mieren in het gazon

Lukt het niet om het mierennest in het gazon te bestrijden op een van de bovenstaande manieren? In dat geval helpt Pokon je een handje. Er zijn twee producten die je kunt gebruiken bij de bestrijding van mieren, namelijk de Pokon Tegen Mieren Lokdoos en Pokon Tegen Mieren Korrels.

De Pokon Tegen Mieren Lokdoos is ideaal als het mierennest lastig te signaleren is. Zet de lokdozen neer op een harde ondergrond naast het gazon. Het liefst in de looproute van de mieren zodat ze de lokdoos wel tegenkomen. Wanneer mieren door de poeder in het lokdoosje hebben gelopen, nemen ze dit mee naar hun nest. Zo bestrijd je met een lokdoosje niet alleen de mieren die er doorheen lopen, maar ook het gehele nest in een keer. 

Pokon Tegen Mieren Korrels is handig als je weet waar de mieren zich gevestigd hebben. Je kunt de poeder rondom het nest strooien, maar je kunt er ook voor kiezen om de poeder aan te maken en rechtstreeks in de nestingang te gieten.

 

Dit heb je nodig:

filter%5Bactive%5D%5B%5D=1&filter%5Btags.tag%5D=mieren

Veel gestelde vragen:

Waar kunnen mieren niet tegen?

Mieren houden niet van bepaalde planten. Het gaat hierbij vooral om planten die een sterke geur hebben, zoals munt en lavendel. Ook Afrikaantjes, goudsbloemen, bieslook, salie en basilicum zijn voorbeelden van planten die mieren liever vermijden.

 

Daarnaast kun je blaadjes uitstrooien. De blaadjes die effectief zijn bij de bestrijding van mieren zijn pepermuntblaadjes en verse tomatenblaadjes. Heb je deze niet, dan biedt een van de volgende huismiddelen wellicht de oplossing: uienpoeder, komkommerschillen of -schijfjes, koffiedik of knoflookpoeder.

Waar komen rode mieren vandaan?

Er bestaan verschillende soorten rode mieren. In Nederland komen de Rode Bosmier (stronkmier, kale bosmier, behaarde bosmier en zwartrugbosmier), de Bossteekmier en de Gewone Steekmier voor. De vier verschillende soorten Rode Bosmier leven voornamelijk in bossen. Hetzelfde geldt voor de bossteekmier. De Gewone Steekmier daarentegen is zowel in het bos als in parken en tuinen te vinden.

 

De Gewone Steekmier houdt van vochtige graslanden en bosranden. Wanneer het nest van deze mierensoort verstoort wordt gaat de mier al snel in de aanval. Met een angel steken ze de indringer, wat behoorlijk zeer doet.

Wat als je mieren in het gras niet bestrijd?

Wanneer je mieren in het gras niet tijdig bestrijd, kan dit ervoor zorgen dat het gazon verzakt. Mieren bouwen namelijk grote gangenstelsels. Wordt dit gangenstelsel te groot, dan kan de grond verzakken. Dit geldt overigens niet alleen voor mieren in het gazon, maar ook mieren onder bestrating.

 

Naast verzakking veroorzaken mieren kale plekken in je gazon. Bij de ingangen van het nest ontstaan kleine hoopjes zand. Het zand verstikt het gras waardoor het gras dood gaat. Dit heeft kale plekken tot gevolg.