Onkruid bestrijden

Ook al zien sommige soorten onkruid er nog zo mooi uit, je komt het vaak liever niet tegen in je gazon. Sommige onkruiden kunnen zich namelijk snel verspreiden waardoor het gaat concurreren met het gras. Wil je een groen gazon zonder klaver, madeliefjes of paardenbloemen? Maak je gazon dan zo sterk mogelijk. Het is dan weerbaarder tegen onkruid.

Oorzaak onkruid

Er zijn verschillende oorzaken voor onkruid in je gazon. Helaas kun je er in veel gevallen niet veel aan doen, maar je kunt altijd proberen onkruid te voorkomen. Het is belangrijk om eerst te weten waardoor je onkruid in je gazon krijgt. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

Verspreiden zaadjes door de lucht

Sommige soorten onkruid worden verspreid door de wind of door vogels die ze meenemen naar jouw gazon. Die zaadjes kunnen zorgen voor eenjarige planten die vaak lastig te verwijderen zijn. Denk aan straatgras en brandnetels.

Te veel schaduw en vochtigheid

Mos is een vorm van onkruid dat graag groeit op donkere en vochtige plekken. Wanneer een deel van jouw gazon in de schaduw staat, zal daar sneller mos groeien. Ditzelfde geldt als er veel water in jouw tuin blijft staan.

Gezondheid van het gazon

Een slechte conditie van het gazon zorgt ervoor dat onkruid zich makkelijker wortelt en verspreidt. Onkruid krijgt daarnaast ook meer kans om zich te wortelen, wanneer het gras te kort is gemaaid.

Je kunt weinig beginnen tegen de verspreiding van zaadjes door vogels of de lucht. De verzorging van jouw gazon kan wel een grote rol spelen in het voorkomen van onkruid. Bekijk in deze video snel wat je kunt doen tegen onkruid in je gazon.

 

Wanneer onkruid bestrijden

Onkruid in het gazon merk je vaak op tijdens de maanden mei, juni en juli. Heb je onkruid in je gazon waargenomen, dan kun je het vaak direct bestrijden. Hoe sneller je begint met het bestrijden van onkruid, hoe kleiner de kans dat het zich verspreidt.

Onkruid handmatig verwijderen

Je kunt onkruid uitsteken met een onkruidsteker of met de hand uittrekken. Dit is een arbeidsintensieve klus, maar wel de methode waarmee je het beste onkruid verwijdert. Bovendien zorg je er zo voor dat planten die wel gewenst zijn, niet worden aangetast. Zorg er dan wel altijd voor dat je de gehele wortel van het onkruid verwijdert. Wanneer een deel van de wortel achterblijft, bestaat de kans dat onkruid na een tijdje opnieuw tevoorschijn komt. Let er wel op dat er kale plekken in je gazon kunnen ontstaan wanneer je onkruid met de hand verwijdert. Gelukkig is er ook genoeg te doen om deze kale plekken weer te herstellen.

Onkruidverdelger

Soms is het lastig om onkruid met de hand of de schoffel te verwijderen. Dan kan een onkruidverdelger een uitkomst bieden. Verwijder onkruid snel en effectief met Pokon Onkruid Weg!. Deze onkruidverdelger bevat ook voeding, dit is goed voor het herstel van het gazon. Heb je, naast last van onkruid, ook last van mos in je gazon? Bestrijd dit dan meteen. Lees meer over Pokon Mos & Onkruid Weg!.

Onkruid voorkomen

Je kunt er dus vaak weinig aan doen als je last van onkruid hebt in je gazon, maar je kunt wel een aantal dingen doen om dit te voorkomen. Het is vooral belangrijk dat je een sterk gazon hebt, dat zich goed kan verweren tegen ongewenst bezoek. Bemest je gazon daarom drie keer per jaar en maai je gazon niet te kort. Houd je gras altijd minimaal vier centimeter hoog. Zo verbeter je de conditie van je gazon en is het meer weerbaar tegen onkruid.

Lees meer over het onderhouden van je gazon. En ontdek meer informatie over onkruid bestrijden in de tuin

Dit heb je nodig: 

 

c4b302ae-6cf2-4c73-af14-b14025032757,5b4bdcac-0b63-48d7-a599-b8554baed869,b8a018bf-aeed-432a-8200-50e0e854f133,92545631-9b64-4272-a7b1-b176af8a836a