Nieuws
17 mrt. 2022

Onkruid herkennen: Wanneer is een plant onkruid?

Je herinnert het je vast nog uit je kindertijd: een uitgebloeide paardenbloem oppakken en zo hard blazen dat alle pluisjes wegdrijven op de wind. Een paardenbloem voelde toen helemaal niet als onkruid, maar nu je een gazon onderhoudt zijn paardenbloemen lang zo leuk niet meer. Onkruid herkennen is dus niet zo eenvoudig als het lijkt. Wat de één onkruid vindt, vindt de ander immers een prachtige plant. Met de Pokon Probleemherkenner zoek je makkelijk op of jouw planten onder de noemer onkruid vallen en hoe je ervan afkomt. In deze blog duiken wij hier verder in.
 

Wat is nou onkruid?
Vast of eenjarig onkruid?
Wat kan je doen tegen onkruid in je tuin?

Heb je last van onkruid in je gazon? Bekijk dan deze video voor meer informatie over het voorkomen en bestrijden van onkruid in jouw grasmat. Last van onkruid in je border, moestuin of potplanten? Lees dan verder onder de video.

 

 

Wat is nou onkruid?

Zoals wij in de introductie hebben vastgesteld is er geen vastomlijnde definitie van onkruid. In grote lijnen mag je ervan uitgaan dat onkruid een ongewenste plant is. In de gemiddelde tuin heb je de volgende redenen om onkruid te verwijderen:

 1. Schadelijk voor de gezondheid
  Schadelijke planten bestaan uiteraard in verschillende gradaties. Brandnetels zorgen voor irritante, jeukende plekken, maar berenklauw kan daarentegen zelfs voor blaarvorming zorgen. Andere planten zijn juist weer giftig. Deze planten verwijder je vooral om er geen overlast van te ervaren en om kinderen en huisdieren te beschermen tegen de schadelijke effecten.
 2. Minder mooi
  Een mooie tuin zorgt voor ontspanning en sommige planten springen hierbij op een negatieve manier in het oog. Heermoes of zevenblad worden vaak verwijderd, zodat overige bloemen en planten de kans krijgen om te stralen.
 3. Overheersend
  Sommige planten willen het liefst je hele tuin voor zichzelf en overwoekeren en verstikken, waardoor andere planten worden verdrongen. Een hardnekkige groeier is de Japanse duizendknoop. Deze plant groeit niet alleen heel snel, maar hij verdringt ook minder agressieve bloemen en planten.
 4. Schadelijk voor de omgeving
  Klimplanten hebben de neiging om langs huizen, schuren en tuinhuisjes omhoog te klimmen. Alhoewel deze planten een overwoekerend effect kunnen hebben, kunnen ze ook schade toebrengen aan de ondergrond waarop ze groeien.

Nu dat is vastgesteld is het handig om te weten wanneer je onkruid verwijdert en wanneer je per ongeluk een prachtige jonge plant weghaalt. De oplossing is makkelijk: leer onkruid herkennen. Dan is iedere plant die hier niet op lijkt gewenst groen.

Planten die net opkomen zijn soms lastig van elkaar te onderscheiden. Het kan helpen om even te wachten, totdat beter te onderscheiden is wat voor soort plant het is. Volgroeide planten hebben immers de herkenbare eigenschappen, die de opgroeiende sprietjes missen. Pak daarna de Pokon Probleemherkenner erbij om de vermoedelijke indringer te vergelijken met de lijst met onkruid.

Vast of eenjarig onkruid?

In principe is onkruid in te delen in twee soorten: vast en eenjarig onkruid. Het verschil tussen de twee wordt snel duidelijk uit de naam. Van het vaste onkruid heb je jaren last, terwijl eenjarig onkruid vaak uit zichzelf verdwijnt. Eenjarig onkruid ontstaat uit zaadjes. Door deze planten te verwijderen voordat ze hun zaadjes laten vallen, voorkom je extra groei.

Vast onkruid omvat de soorten onkruid die je lastig wegkrijgt uit je tuin. Dit komt doordat deze soort wortels heeft. Verwijder je dit onkruid niet met de volledige wortel, dan groeit deze even later gewoon weer terug. Doordat deze soorten zo hardnekkig zijn is het soms een jarenlange strijd om deze uit je tuin te verwijderen.

Wat kan je doen tegen onkruid in je tuin?

Onkruid in je tuin bestrijden is de enige manier om er vanaf te komen. Hier zijn gelukkig verschillende methoden voor. Welke methode het beste werkt is afhankelijk van de soort onkruid, hoe hardnekkig deze is en hoe ver het verspreid is.

 1. Met de hand
  Het handmatig verwijderen van onkruid vraagt tijd en beleid. Vooral bij planten met een wortel is het zeer belangrijk om de volledige plant te verwijderen. Anders groeit hij gewoon weer terug. Gebruik hiervoor een onkruidsteker. Hiermee is de kans groter dat je de volledige wortel weet te verwijderen. Een groot voordeel van handmatig te werk gaan, is dat je heel secuur kan werken. Je andere planten ondervinden geen last van deze klus.
 2. Met een middel
  Er zijn verschillende middelen beschikbaar om onkruid te behandelen. Zo zijn er natuurlijke middelen die je gemakkelijk thuis maakt. Pokon Tegen Onkruid Spray bestrijdt snel en effectief alle bovengrondse delen van onkruid. Wanneer je onkruid verwijdert kan je onbedoeld ook andere planten besproeien. Weeg daarom voorzichtig en weeg af welke methode voor jouw tuin, gazon of terras het beste aansluit bij de omstandigheden.
Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Probleemoplosser

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Probleemoplosser