Verticuteren

Gazon verticuteren

Verticuteren is het verwijderen van mos en het doorsnijden van ondergrondse wortels. Je houdt zo je gazon lekker luchtig. En dat is af en toe wel nodig, want door mos, onkruid en maaien kan je gazon dichtslibben. Je gazon ‘stikt' als ware. Er kan niet genoeg zuurstof bij het gras komen, waardoor het gras op den duur zal verdorren. Met een verticuteerhark doorbreek je de viltlaag. Laat je gazon weer ademen!

 

Waarom verticuteren?

Wanneer een gazon te weinig lucht krijgt door de dichte vilt- en moslagen kan je gazon verstikken. Door te verticuteren geef je jouw gazon lucht. Zo kunnen voedingstoffen en water weer gemakkelijker bij de wortels van je gras komen. Dit helpt je gazon er niet alleen mooier uit zien en beter te laten groeien. Maar een gezond gazon is tevens weerbaarder tegen onkruid, ziektes en plagen.

Wanneer is verticuteren nodig?

Niet ieder gazon hoeft geverticuteerd te worden. Het is nodig als:

 • Je gazon bedekt is met een dikke laag mos.
 • Het water niet goed in de bodem kan trekken en een lange tijd op het gazon blijft liggen.
 • Je gazon dun en er verzwakt uit ziet. 
 • Je last hebt van diverse kale plekken in je gazon. Verticuteren en zaaien kan dan helpen je gazon te herstellen.

Verticuteer alleen wanneer het nodig is. Te vaak verticuteren kan schadelijk zijn voor je gazon.

Wanneer is de beste tijd om te verticuteren?

Verticuteren kun je in het voorjaar doen of in het vroege najaar, wanneer het gras actief groeit. Dit kan dus van februari t/m mei zijn en september t/m oktober. Het is niet aan te raden om de zomer te verticuteren.

Wat heb je nodig?

Als je gaat verticuteren heb je het volgende nodig:

 • Verticuteermachine of (gemotoriseerde) verticuteerhark 
 • Eventueel een bladhark en een bezem
 • Gazonmest of graszaad om je gazon te herstellen 

Tip: Pokon Gazon Revolutie is 3-in-1 product: bodemverbeteraar, graszaad en gazonmest.

Hoe moet je verticuteren?

 1. Maai je gazon kort.
 2. Is de grond vrij droog? Maak dan eerst de grond vochtig, niet te nat. Dit maakt de aarde onder het gazon een stuk fijner doorkambaar.
 3. Verticuteer zowel horizontaal als verticaal. Dit doe je door met de verticuteermachine of verticuteer hark door het gras heen te gaan. Is het zo simpel? Eigenlijk wel, het is alleen een fysiek zware klus, dus heb je een groot gazon dan is het slim om een verticuteermachine aan te schaffen. Heb je een dubbele verticuteerhark? Gebruik dan eerst de grove en daarna nog een keer de kleine messen. 
 4. Hark het verwijderde mos uit het gazon. 
 5. Zaai of bemest om je gazon te herstellen en groei te stimuleren.
 6. Sproei je gazon.

Je zult zien dat het een behoorlijke aantasting op je gazon is geweest, maar door het direct te herstellen en/of te bemesten is het zo weer opgeknapt! 

We raden je aan om de grond ook in de weken na het doorzaaien goed vochtig te houden door het gazon regelmatig te besproeien.

Voorkom mos

Voorkom mos in je gazon en je zult minder te hoeven verticuteren. Lees hier hoe je mos in je gazon kunt voorkomen of bestrijden.

Dit heb je nodig:

 

ae484f87-09c9-4f2a-a3c0-1a19fa1be4e9,1af6d81c-a217-4e9c-9721-549f0e6213f4,bc7d3a15-6c81-4cdf-b7b3-d9d66a30b3ac,f480cce1-5cce-4c3e-aafe-e4efa514d85d