Tips
27 mrt. 2019

Onkruid bestrijden: Madeliefje

Heb jij vroeger ook weleens een bos madeliefjes geplukt in een weiland? Dan ben je vast en zeker niet de enige! Het madeliefje heeft natuurlijk een lief uiterlijk, maar is eigenlijk snel vermeerderend onkruid. Misschien zie jij het madeliefje niet als onkruid, maar jouw buurman wellicht wel. In dit artikel geven wij tips hoe je het madeliefje snel, effectief en bovenal verantwoord kunt verwijderen uit jouw (moes)tuin, gazon of tussen je tegels.

Madeliefje herkennen

De Bellis perennis, ofwel het madeliefje is te herkennen aan het gele hart, dat is omringd door een krans van witte, onvruchtbare lintbloempjes. De witte krans heeft de functie om de bloem beter te laten opvallen voor insecten. Het madeliefje wordt tot 15 centimeter hoog en is een veel voorkomend plantje in het gazon. Grote kans dus dat je het madeliefje van maart tot september bloeiend in jouw gazon spot.

Schade door Madeliefje

Omdat het madeliefje zich snel kan vermeerderen, is het slim om madeliefjes op tijd te verwijderen, om zo te voorkomen dat jouw gazon of terras straks meer op een bloemperk lijkt. Het madeliefje vermeerdert zich namelijk met ondergrondse wortelstokken. Zelfs als je de bloemstelen meerdere keren per week afmaait, zullen ze zich langzaamaan vermeerderen. Dit kun je voorkomen wanneer je consequent de bladrozetten uit je gazon steekt. Dit hoef je natuurlijk alleen te doen als je madeliefjes ervaart als onkruid.

Madeliefje verwijderen

Er zijn verschillende manieren om het madeliefje uit jouw (moes)tuin, gazon of tussen je tegels te verwijderen. Met de hand uitsteken is dus één oplossing. Wat betreft je gazon: minder frequent maaien kan een oplossing zijn. Op die manier kan het gras zich namelijk beter ontwikkelen en het madeliefje uit zichzelf verdringen. Maar let op! Te kort maaien (< 4 cm) bevordert juist de ontwikkeling van dit onkruid…

Verantwoord Madeliefje bestrijden

Pokon heeft verschillende, effectieve producten om het madeliefje te bestrijden. Deze producten kun je het hele jaar toepassen van het begin van het voorjaar (vanaf februari) tot en met het najaar:

  • Pokon Onkruid Weg! bevat extra voeding voor een goed herstel van het gazon.
    Geschikt voor: Madeliefje in het gazon.

  • Pokon Tegen Onkruid Spray bestrijdt alle soorten onkruid en werkt zeer snel.
    Geschikt voor: Madeliefje tussen de tegels, grind, schelpen, beton, in de moestuin of border.

  • Pokon Tegen Onkruid Concentraat bevat een in de natuur voorkomende stof , nonaanzuur, die snel wordt afgebroken in de bodem.
    Geschikt voor: Madeliefje tussen grind of schelpen.

Last van een ander soort onkruid in je (moes)tuin, gazon of tussen de tegels? Lees dan ook onze andere tip-artikelen:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Probleemoplosser

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Probleemoplosser