Gazon maaien

Lekker even het gazon maaien, de ultieme klus om je tuin er tiptop uit te laten zien.

 

Waarom gras maaien?

  • Maaien doet groeien. Door je gazon regelmatig te maaien bevorder je de groei van het gras. Door de toppen van het gras te verwijderen, worden groeipunten gestimuleerd, wat leidt tot een dichter en voller gazon.
  • Onkruid verminderen. Onkruid krijgt minder kans om zich te verspreiden omdat het minder kans heeft om tot bloei te komen. Bovendien verstoort het maaien de groeicyclus wat voorkomt dat ze zich verspreiden en kunnen concurreren met het gras. 
  • Het oog wilt ook wat! Een gemaaid gazon ziet het verzorgd en aantrekkelijk uit. Een mooie blikvanger in je tuin! 

Hoe vaak het gras maaien?

Over het algemeen is het aan te raden om je gazon ongeveer één keer per week te maaien tijdens de groeiperioden in de lente en de zomer. In de koelere maanden kan dit worden verminderd tot eens per twee weken of zelfs minder. Het is belangrijk om niet meer dan een derde van de lengte van het gras in één keer te maaien om stress te voorkomen.  Maai niet te vaker dan één keer per week, want overmatig maaien kan het gras verzwakken en daarmee vatbaarder maken voor ziektes en onkruid.

Groeit jouw gras niet of erg langzaam? Lees dan ook: Gras groeit niet.

Wanneer wel en wanneer niet maaien?

Maai je gras wel:

  • wanneer het gras en de grond droog aanvoelen;
  • in de koelere delen van de dag zoals de vroege ochtend of late namiddag.

Maai je gras niet:

  • wanneer het gras en de grond nat aanvoelen: nat gras kan aan de grasmaaier blijven kleven en zorgt voor een ongelijkmatige snede;
  • tijdens een hittegolf of droogte: dit kan het gras extra stress geven en schade veroorzaken;
  • als het gras bevroren is.

Maaitips

De ideale grashoogte

Houd een hoogte aan van 3-4 centimeter als je het gazon op een normale manier gebruikt. Ben je vaak op het gazon te vinden? Dan is het slim om je grassprieten iets hoger te houden, zo tegen de 5cm. Ligt je gazon in de schaduw? Dan kun je het gras nog hoger houden. Loop je werkelijk nooit over je indrukwekkende gazon? Dan kun je jouw gras maaien tot 2cm. 

Zie je in jouw gazon pollen staan lichtgroen van kleur en iets hoger dan de rest van het gras? Dan heb je waarschijnlijk last van straatgras in je gazon.

Graskanten verzorgen

Om de scheiding tussen het gazon en de rest van de tuin mooi strak te houden, kun je de kanten bijknippen na het maaien. Het kan ook makkelijker. Er bestaan namelijk speciale graskantenstekers waarmee je de graskanten recht af kan steken. Het is waarschijnlijk zo’n 2 à 3 keer per jaar nodig.

Gras onderhoud

Maaien alleen is niet genoeg voor een mooi groen en sterk gazon. Gras onderhoud bestaat bijvoorbeeld ook uit je gazon verticuteren, je gazon bemesten, verbeteren en (bij)zaaien.

Handige producten voor jouw gazon:

f480cce1-5cce-4c3e-aafe-e4efa514d85d,bc7d3a15-6c81-4cdf-b7b3-d9d66a30b3ac,5b4bdcac-0b63-48d7-a599-b8554baed869,9854d6ca-584d-4951-b51b-04f311e4fdea

 

Veel gestelde vragen

Bij welke temperatuur gras maaien?

Gras maaien kan het beste bij gematigde temperaturen, meestal tussen de 15 en 25 graden Celsius. Check ook altijd even of het gras niet vochtig aanvoelt. Als je gras maait dat nog nat is, kan dit leiden tot een ongelijkmatige snede wat gras vatbaarder maakt voor ziekte.

Wat is de ideale maaihoogte?

De ideale maaihoogte is afhankelijk van hoe je het gras gebruikt en de tijd van het jaar. Gemiddeld is 3 tot 4 centimeter een ideale hoogte. In de zomermaanden kun je het best je gazon iets hoger houden om droogte te weerstaan, terwijl je in de koelere maanden het gras iets korter kunt houden. Het is ook belangrijk om niet meer dan een derde van de lengte van het gras in één keer te maaien, omdat dit stress kan veroorzaken voor het gras.

Wat gebeurt er als je het gras niet maait?

Als je het gras niet maait, zal het blijven groeien en uiteindelijk een wilde en onverzorgde look krijgen. Het kan ook leiden tot problemen zoals de groei van onkruid en ziekten omdat lang gras een ideale omgeving kan zijn voor plagen en ziekteverwekkers. Bovendien kan te lang gras moeilijk te maaien zijn als je uiteindelijk besluit om het te doen, omdat het de grasmaaier kan overbelasten. Daarom is regelmatig gras maaien een belangrijk onderdeel van het gazononderhoud.

Kun je gras te vaak maaien?

Ja, het is zeker mogelijk om je gras te vaak te maaien. Overmatig maaien kan stress veroorzaken voor het gras en kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals verkleuring en vatbaarheid voor ziekten en plagen. Het is het beste om je gazon niet vaker dan één keer per week te maaien, en minder in tijden van droogte of hitte. Zorg er ook voor dat je niet meer dan een derde van de lengte van het gras in één keer maait. Dit zal helpen om de gezondheid en vitaliteit van je gazon te behouden.