Lekker even het gazon maaien, de ultieme klus om je tuin er tiptop uit te laten zien.

 

Waarom maaien?

  • Maaien doet groeien. Door je gazon regelmatig te maaien bevorder je de groei van het gras. Door de toppen van het gras te verwijderen, worden groeipunten gestimuleerd, wat leidt tot een dichter en voller gazon.
  • Onkruid verminderen. Onkruid krijgt minder kans om zich te verspreiden omdat het minder kans heeft om tot bloei te komen. Bovendien verstoort het maaien de groeicyclus wat voorkomt dat ze zich verspreiden en kunnen concurreren met het gras. 
  • Het oog wilt ook wat! Een gemaaid gazon ziet het verzorgd en aantrekkelijk uit. Een mooie blikvanger in je tuin! 

Maaitips

  • Check voor je gaat maaien even of de messen van je grasmaaier nog scherp zijn. Laat 1 keer per jaar de messen van de maaier slijpen.
  • Kies een droge dag uit, zodat het gras niet of nauwelijks nat is.
  • Normaliter is 1 keer in de 2 weken maaien voldoende. Groeit je gras hard en is het zo weer langer dan 4cm? Maai dan eens in de week.
  • Gebruik bij het maaien een opvangbak. Zo voorkom je dat zaadjes verspreiden en zo onkruid wordt veroorzaakt.
  • Maai niet te vaak. Hoewel het verleidelijk kan zijn, is het beter om te maaien op basis van de groeisnelheid van het gras. Maai niet meer dan een derde van het gras in één keer. Overmatig maaien kan het gras verzwakken en vatbaarder maken voor ziektes en onkruid.

De ideale grashoogte

Houd een hoogte aan van 3-4 centimeter als je het gazon op een normale manier gebruikt. Ben je vaak op het gazon te vinden? Dan is het slim om je grassprieten iets hoger te houden, zo tegen de 5cm. Ligt je gazon in de schaduw? Dan kun je het gras nog hoger houden. Loop je werkelijk nooit over je indrukwekkende gazon? Dan kun je een hoogte aanhouden van 2cm. 

Graskanten verzorgen

Om de scheiding tussen het gazon en de rest van de tuin mooi strak te houden, kun je de kanten bijknippen na het maaien. Het kan ook makkelijker. Er bestaan namelijk speciale graskantenstekers waarmee je de graskanten recht af kan steken. Het is waarschijnlijk zo’n 2 à 3 keer per jaar nodig.

Handige producten voor jouw gazon:

f480cce1-5cce-4c3e-aafe-e4efa514d85d,bc7d3a15-6c81-4cdf-b7b3-d9d66a30b3ac,5b4bdcac-0b63-48d7-a599-b8554baed869,9854d6ca-584d-4951-b51b-04f311e4fdea