Tips
shutterstock-1337244041
11 feb. 2019

Onkruid bestrijden: Boterbloem

Deze lieflijke gele bloemen zul je in eerste instantie waarschijnlijk niet associëren met onkruid. Misschien vind jij boterbloemen ook geen onkruid, maar je buurman wellicht wel. Zodra je een plant in je tuin ongewenst vindt, kun je het bestempelen als onkruid. Mocht je iets tegen boterbloemen willen doen, lees dan zeker verder. Wij vertellen je hoe je dit het beste op een snelle, effectieve en bovenal verantwoorde wijze kunt doen.

Boterbloem herkennen

De boterbloem komt vooral veel voor in het gazon, met een bloeitijd van mei tot juli. Van de boterbloem zijn er twee soorten:

● Kruipende boterbloem;
● Scherpe boterbloem.

Het verschil tussen deze twee soorten is dat de kruipende boterbloem 10-50 cm hoog wordt, waar de scherpe boterbloem maarliefst 100 cm de hoogte in gaat.

Schade door de boterbloem

Wanneer je de boterbloem signaleert in jouw tuin of gazon, verwijder deze dan op tijd. De wortels van de boterbloem vermeerderen namelijk snel op vochtige gronden. Daarnaast scheiden de wortels een stof af die de groei van buurplanten kan belemmeren. Verwijderen of bestrijden is dus de beste optie als je ervoor wilt zorgen dat de rest van jouw planten goed kunnen blijven groeien.

Boterbloem verwijderen

Er zijn veel verschillende manieren om de boterbloem uit je (moes)tuin, gazon of tussen je tegels te verwijderen. Daarbij geldt, hoe sneller je de boterbloem verwijdert, hoe kleiner de kans dat het onkruid zich verspreidt. Je kunt boterbloemen verwijderen door de grond te schoffelen. De planten vormen dichte pollen die met een schep of spa diep moeten worden uitgespit. Het wat grotere onkruid kun je er met een drietand uittrekken. Daarnaast kun je de boterbloemen gewoon met de hand verwijderen. Tot slot kun je boterbloemen met een onkruidmiddel aanpakken.

Verantwoord boterbloem bestrijden

Pokon heeft verschillende, handige producten om boterbloem te bestrijden. Deze producten kun je het hele jaar toepassen van het begin van het voorjaar (vanaf februari) tot en met het najaar:

  • Pokon Onkruid Weg! bevat extra voeding voor een goed herstel van het gazon.
    Geschikt voor: Boterbloemen in het gazon.
  • Pokon Tegen Onkruid Spray bestrijdt alle soorten onkruid en werkt zeer snel.
    Geschikt voor: Boterbloemen tussen de tegels, grind, schelpen, beton, in de moestuin of border.
  • Pokon Tegen Onkruid Concentraat bevat een in de natuur voorkomende stof , nonaanzuur, die snel wordt afgebroken in de bodem.
    Geschikt voor: Boterbloemen tussen grind of schelpen.

Last van een ander soort onkruid in je (moes)tuin, gazon of tussen de tegels? Lees dan ook onze andere tip-artikelen:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Probleemoplosser
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Probleemoplosser