Gazon kalken

Om jouw gazon zo mooi te hebben in de zomer, betekent dat je er een heel jaar mee bezig moet zijn. Het gaat verder dan op tijd het gazon maaien, genoeg sproeien met water en het bemesten met de juiste producten. Om een gazon echt mooi groen en fris te houden, heb je kalk nodig om af en toe over het gazon uit te strooien.

Wat is kalk voor gazon?

Kalk is een bodemverbeteraar die wordt gebruikt om de pH-waarde van je grond te verhogen. Veel gazons hebben zure grond, en kalk helpt om die zuurgraad te neutraliseren. Door het neutraliseren van de zuurgraad kan kalk helpen om voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium beschikbaar te maken voor je gras. Dit kan leiden tot een gezonder en groener gazon. Kalk komt in verschillende vormen, waaronder poeder en pellets, en kan gemakkelijk worden verspreid met een meststofstrooier.

Gazon kalken voor een betere bodemstructuur

Kalk strooien op je gazon heeft diverse voordelen:

 • Kalk vermindert de zuurgraad van de bodem, waardoor voedingstoffen beter opgenomen kunnen worden.
 • Het bevordert de bodemstructuur waardoor het gras beter kan groeien.
 • Kalk kan mosgroei ontmoedigen, omdat mos de voorkeur geeft aan zure bodems. Lees ook: mos uit je gras verwijderen.

De beste periode om het gazon te kalken

De beste tijd om je gazon te bekalken is in de herfst of het vroege voorjaar. Dit komt omdat de grond dan meestal vochtig is, wat helpt bij de opname van de kalk. In de herfst heeft het gazon vaak minder stress van hitte en droogte, waardoor het een goede tijd is om kalk toe te voegen. In het vroege voorjaar kan het toevoegen van kalk helpen om je gazon voor te bereiden op het groeiseizoen. Het is echter altijd belangrijk om eerst de pH van je grond te testen voordat je kalk toevoegt. Je kunt een bodemtest kopen bij een tuincentrum of online. 

Stappenplan: gazon bekalken

 1. Test eerst de pH van je gazon. Je kunt hier een bodemtest voor gebruiken. De ideale pH voor de meeste gazons ligt tussen 6 en 7. Als de pH van je grond lager is dan 6, dan kun je overwegen om kalk toe te voegen.
 2. Koop een kalk die geschikt is voor gazons, bijvoorbeeld Pokon Bio Kalk.
 3. Maai het gazon kort. Dit kan helpen voor een betere verspreiding.
 4. Gebruik een meststofstrooier om de kalk gelijkmatig over je gazon te verspreiden. Volg de dosering op de verpakking.
 5. Water geven na het bekalken kan helpen om de kalk in de grond te werken. 

Tips en tricks bij het strooien van kalk in het gras

Om jouw gazon zo mooi mogelijk te houden, hebben we een aantal tips voor je:

 • Losse kalk en losse mest gaan over het algemeen niet zo goed samen. Zorg ervoor dat er ongeveer een half jaar tussen het bestrooien met kalk en het bemesten zit. Zo ondersteun je jouw gazon optimaal en behaal je de beste resultaten.
 • Neem korrels kalk in plaats van poeder als er meer planten in de omgeving van jouw gazon staan. De korrels blijven liggen op het gazon terwijl poeder wegwaait en op de bodem bij andere planten terecht kan komen. Sommige planten kunnen hier niet tegen.
 • Sproei na het strooien van de kalkkorrels je gazon. Zo wordt de kalk snel opgenomen in de bodem en heb je sneller effect.
 • Vind je dat jouw gazon een beetje vaal is van kleur of kleur verliest? Gebruik dan kalk met magnesium, zoals onze gazonmest met kalk. Dit product is een gecombineerde mest + kalk korrel. Strooi je Pokon Gazonmest met Kalk 3-in-1 in het voorjaar of in het najaar, dan hoef je niet apart je gazon te bekalken. Ideaal!

Gazon onderhoud

Je gazon onderhouden is meer dan alleen kalken. Gazon onderhoud bestaat bijvoorbeeld ook uit je gazon verticuteren, je gazon bemesten, gras maaien en bij(zaaien).

Dit heb je nodig:

bc7d3a15-6c81-4cdf-b7b3-d9d66a30b3ac,cf688a2a-af39-4e84-9d7e-1bb30d74f38e,982ea19f-8bbd-4984-9960-2ffae61052d8,606b46e3-8676-46d5-92bb-efae8b853d44

 

Veel gestelde vragen:

Kun je te veel kalk strooien op het gazon?

Ja, het is zeker mogelijk om te veel kalk op je gazon te strooien. Te veel kalk kan de pH van de grond te hoog maken en dat kan schadelijk zijn voor je gras. Het is altijd beter om minder kalk toe te voegen en later meer toe te voegen indien nodig.

Hoe weet je of je gazon kalk nodig heeft?

Je kunt bepalen of je gazon kalk nodig heeft door de pH van je grond te testen. De ideale pH voor de meeste gazons ligt tussen 6 en 7. Als de pH van je grond lager is dan 6, dan is je grond te zuur en kan het toevoegen van kalk helpen om de pH in balans te brengen. Je kunt een bodemtestkit kopen bij een tuincentrum of online om de pH van je grond te meten. Soms kun je het ook zien aan je gazon. Als je gras problemen heeft zoals vergeling of slechte groei, kan dit ook een teken zijn dat je gazon kalk nodig heeft.

Hoe vaak het gazon bekalken?

Over het algemeen wordt aanbevolen om je gazon één keer per jaar te bekalken. De beste tijd om dit te doen is in de herfst of het vroege voorjaar. Echter, als je grond erg zuur is, kan het nodig zijn om twee keer per jaar te bekalken, een keer in de lente en een keer in de herfst. Het is altijd het beste om eerst de pH van je grond te testen voordat je kalk toevoegt.