Mos in gras

Mos in het gazon is een veelvoorkomend probleem in ons natte kikkerlandje. Wist je dat je mos in gras kunt voorkomen? Wij geven je graag tips. Al last van mos? Wij delen tevens een handig stappenplan om mos uit je gras te verwijderen. 

Dit zegt mos over je gazon

Mos groeit voornamelijk in gebieden waar gras moeite heeft om te groeien, zoals in de schaduw, in slecht drainerende grond of in zeer compacte grond. Het mos concurreert met je gras voor voedingstoffen en ruimte, waardoor je gras steeds minder gezond wordt. Bovendien kan een dikke laag mos water vasthouden, wat kan leiden tot problemen met wortelrot en andere ziekten. Het is daarom belangrijk om mos in je gazon aan te maken om ervoor te zorgen dat je gras zo gezond mogelijk blijft. 

Oorzaak mos in het gazon

Er zijn verschillende oorzaken voor mos in gras. Vaak is het een combinatie van factoren. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

  • Schaduw: mos groeit goed in schaduwrijke gebieden waar gras moeite heeft om te groeien.
  • Slechte drainage: mos houdt van vochtige omstandigheden, dus als je gazon slecht draineert en water vasthoudt, kan dit de groei van mos bevorderen.
  • Compacte grond: gras heeft lucht nodig bij de wortels om goed te groeien. Als de grond te compact is, kan dit leiden tot mosgroei.
  • Lage bodem pH: mos houdt van zure grond, dus als de pH van je grond laag is, kan dit de groei van mos bevorderen. 

 

Wanneer mos verwijderen

De beste tijd om mos in gras te verwijderen is meestal in het vroege voorjaar of in de herfst, wanneer het gras actief groeit en zich kan herstellen. Dit geeft het gazon de mogelijkheid om de lege plekken op te vullen die achterblijven wanneer het mos wordt verwijderd. Verwijder geen mos tijdens extreme droge of hitte perioden.

Goede maanden voor mosbestrijding zijn daarom de maanden februari, maart, april, augustus en september.

Mos in het gras bestrijden

 Stappenplan voor mos uit gras te verwijderen:

  1. Verticuteren: gebruik een verticuteermachine en/of -hark om het mos los te maken uit je gazon. Lees hier meer over gras verticuteren.
  2. Verwijder het mos: nadat je het mos hebt losgemaakt, verwijder je het mos uit je gras met de hand of met een hark.
  3. Beluchten (optioneel): belucht je gazon om de bodem los te maken en de wortels van je gazon meer zuurstof te geven.
  4. Bemesten: herstel je gazon met een gazonmest. Bemest je gazon bijvoorbeeld met Gazonmest met Kalk. Kalk heeft een indirecte werking op mos. Het heeft namelijk invloed op de zuurgraad van je gazon, waarmee je het voor mos minder aantrekkelijk maakt om er te groeien.
  5. Doorzaaien: wanneer er flink wat kale plekken zijn ontstaan in je grasmat, kun je het beste gras bijzaaien met Graszaad Herstel.

Merk je dat mos terug komt? Herhaal dan bovenstaande stappen of overweeg om een specifiek mosbestrijdingsmiddel toe te passen zoals Pokon Mos Weg!. Dit product bevat ijzersulfaat en een gazonmest. Hiermee bestrijd je effectief mos uit je gazon, zonder het gazon aan te tasten. De gazonmest geeft je gazon een extra boost zodat je grasmat snel herstelt. 

Wil je ook direct onkruid bestrijden? Lees dan meer over Pokon Mos & Onkruid Weg! 

Mos voorkomen

Je voorkomt mos in gras door de algehele conditie van je gazon te verbeteren. Dit doe je door het gazon goed te verzorgen. Houd de voedingswaarde op peil te houden door 3 keer per jaar te bemesten en je gazon in het voorjaar en najaar van kalk te voorzien.

Tips om mos te voorkomen:

  • Zorg voor een goede drainage;
  • Zorg ervoor dat je gazon zoveel mogelijk in de zon ligt;
  • Belucht regelmatig je gazon;
  • Bemest in het voorjaar, de zomer en in het najaar;
  • Strooi kalk op je gras om de pH-waarde van de bodem te verhogen en mosgroei te ontmoedigen. 

Lees meer over het onderhouden van je gazon.

 

 

Veel gestelde vragen

Mag je mos zomaar verwijderen uit het gras?

Ja! Het is zelfs een heel goed idee om mos uit je gazon te verwijderen, zo zorg je dat jouw gazon gezond en sterk blijft. Mos kun je beter niet verwijderen tijdens perioden van droogte of extreme hitte, omdat dit extra stress kan veroorzaken voor je gazon. Hetzelfde geldt voor de wintermaanden wanneer het gras inactief is. Hiermee is de beste tijd om mos te verwijderen in het vroege voorjaar of in de herfst, wanneer het gras actief groeit en zich kan herstellen. 

 

Trek mos nooit zomaar uit je gazon, want dan bestaat de kans dat sporen van het mos verspreid worden. Kies er altijd voor om te gaan verticuteren of een mosbestrijder toe te passen.

Welk middel tegen mos in het gazon: kalk en/of azijn?

Azijn kan inderdaad worden gebruikt om mos te bestrijden, maar het is belangrijk op te merken dat azijn ook andere planten waaronder jouw gras kan schaden. Daarom is het niet handig om azijn te gebruiken als je last hebt van mos in je gazon. Kalk kan helpen de pH van de bodem te neutraliseren en zo mosgroei te ontmoedigen. Mos Weg! bevat ijzersulfaat om mos snel en effectief te doden. Dit product bevat tevens voeding voor een mooie groene kleur.

Wat doen met mos na verticuteren?

Na het verticuteren is het belangrijk om het losgemaakte mos uit je gazon te verwijderen. Dit kan je met de hand doen of met een hark. Bemest daarna je gazon om de groei van nieuw gras te stimuleren.

a7f8e301-2cf4-4bcb-8b98-18c3e63f9252,cf688a2a-af39-4e84-9d7e-1bb30d74f38e,783a96f8-31eb-4105-9a47-5b83a139e3c6,85fadc74-3b79-44c1-8267-9ca48c077158