Tips
gras bijzaaien
13 jun. 2024

Gras bijzaaien

Wanneer je een mooi groen gazon wilt hebben is het belangrijk om je gazon zo dicht mogelijk te maken: geen kale plekken en vol met grassprieten. Dit ziet er niet alleen mooier uit, maar helpt ook onkruid te voorkomen. Wanneer je gras kaal of dun is geworden is het daarom aan te raden om je gras bij te zaaien. Wat is bijzaaien? Hoe pak je dit aan en wat heb je nodig? Lees snel verder voor de antwoorden op deze vragen.

Wat is bijzaaien?

Bijzaaien is het proces van het toevoegen van nieuwe graszaden aan je bestaande gazon. Dit kan helpen om kale of dunne plekken op te vullen en de dichtheid van het gazon te verbeteren. Het is meestal een goed idee om in het voorjaar of vroege herfst bij te zaaien, wanneer de temperaturen mild zijn en er voldoende regenval is om de zaden te helpen ontkiemen.

Waarom het gras bijzaaien?

Bijzaaien kan om verschillende redenen nuttig zijn:

 • Het vult kale of dunne plekken op: Als je gazon plekken heeft waar het gras dun is of helemaal niet groeit, kan bijzaaien helpen om deze plekken op te vullen en een voller, gezonder gazon te creëren.
 • Het verbetert de dichtheid van je gazon: Een dicht gazon is niet alleen mooier, maar helpt ook om onkruid in je gras te voorkomen, omdat het minder ruimte heeft om te groeien.
 • Het helpt bij het herstel van beschadigingen: Als je gazon schade heeft opgelopen door droogte, ziekte, insectenplagen of omdat je jouw gazon grondig hebt geverticuteerd, kan bijzaaien helpen om het sneller te herstellen.
 • Het verbetert uitstraling van je gazon: Door regelmatig bij te zaaien, kun je ervoor zorgen dat je gazon er altijd op zijn best uitziet.
gras bijzaaien

Stappenplan gazon bijzaaien

Om je gazon bij te zaaien, kun je deze stappen volgen:

 1. Maai het gazon: Begin met het maaien van je gras op een iets lagere hoogte dan normaal en gooi het maaisel weg in je Gft-container of compostbak.
 2. (Optioneel: Verticuteer het gras: Wanneer jouw gazon er erg slecht aan toe is, raden we je aan om je gazon eerst te verticuteren. Hiermee verwijder je de viltlaag uit je gazon en verbeter je de bodemstructuur door meer lucht in de grond te brengen.)
 3. Bereid de bodem voor: Gebruik een hark om de bovenste laag van de grond los te maken. Dit helpt de zaden om beter contact te maken met de grond en bevordert de ontkieming.
 4. Zaai het graszaad: Verspreid het graszaad gelijkmatig over het gazon. Je kunt dit met de hand doen of een strooiwagen gebruiken. Zorg ervoor dat je de aanbevolen zaaidichtheid op de verpakking van het graszaad volgt.
 5. Aandrukken of rollen: Druk de zaden aan om goed in contact te brengen met de grond. Je kunt hier ook een wals voor gebruiken.
 6. Water geven: Sproei direct het gras na het bijzaaien van het gazon. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden totdat de nieuwe grassprieten beginnen te groeien.

Blijf na nog enkele weken regelmatig water geven zodat de grond vochtig blijft. Een vochtige grond is namelijk nodig om de grassprieten te laten ontkiemen. Een lichte sproeibeurt een paar keer per dag is meestal voldoende.

Wanneer het nieuw gezaaide gras ongeveer 8 tot 10 centimeter hoog is kun je het maaien.

Benodigdheden gras bijzaaien

Om je gazon bij te zaaien, heb je de volgende benodigdheden nodig:

 • Graszaad: voor bijzaaien is Graszaad Herstel een geschikte keuze. Wil je maar een paar plekjes verbeteren kies dan voor Kale Plekken Hersteller.
 • Een grasmaaier: Om het gazon voor te bereiden op het bijzaaien.
 • Een hark: Om de bodem los te maken en de zaden in de grond te werken.
 • Een sproeier: Om het gazon na het zaaien water te geven en de grond vochtig te houden.
 • Optioneel: Strooiwagen. Dit is wel handig als je een grote oppervlakte gazon hebt. Verticuteerhark of -machine als je gazon in slechte conditie verkeerd.

Veel gestelde vragen

Hoe lang niet lopen op bijgezaaid gazon?

Het is het beste om ongeveer 2 tot 3 weken niet op een bijgezaaid gazon te lopen. Dit geeft de nieuwe graszaden de tijd om goed te ontkiemen en stevige wortels te vormen. Als je te vroeg op het gazon loopt, kan dit de jonge grassprietjes beschadigen of platdrukken, waardoor ze mogelijk niet goed groeien. Probeer het gazon zo veel mogelijk met rust te laten totdat het nieuwe gras ongeveer 8-10 cm hoog is.

Mag je gras maaien na bijzaaien?

Ja, maar het is belangrijk om te wachten tot het nieuwe gras voldoende gegroeid is voordat je gaat maaien. Over het algemeen moet je wachten tot het nieuwe gras ongeveer 8-10 cm hoog is. Dit geeft de nieuwe grassprietjes de tijd om stevige wortels te vormen en sterk genoeg te worden om het maaien te overleven. Zorg ervoor dat de grasmaaier scherp is om de grassprieten netjes af te snijden en trekken of scheuren te voorkomen.

Wat is de beste periode om gazon bij te zaaien?

De beste periode om je gazon bij te zaaien is meestal in het voorjaar (april en mei) of in de vroege herfst (september en oktober). Tijdens deze perioden zijn de temperaturen over het algemeen mild en is er meestal voldoende regenval, wat de slagingskans voor het ontkiemen van de graszaden verhoogd. Het is ook belangrijk om te onthouden dat je het gazon na het bijzaaien regelmatig water moet geven, dus zaai niet bij als je daarna een weekje op vakantie gaat. 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon