Gras onderhoud in de zomer

Gazon in de zomer

Vanaf april tot en met augustus is het vaak zonnig weer en zitten we veel in de tuin. Daarnaast wordt er vaker over het gazon gelopen en groeit het hard waardoor je het ook vaker maait. Hoe behoud je de mooie groene kleur en de vitaliteit van je gazon in de zomer? Lees hier wat je in de zomer moet doen om je gazon mooi te houden.

Je gras maaien

In de zomer groeit het gras het hardst en het daarom ook het vaakst nodig om te maaien. Tips om je gazon te maaien in de zomer:

  • Voordat je gaat maaien, check eerst even of de messen van je maaier scherp genoeg zijn. Als je één keer per jaar je messen laat slijpen is dat voldoende. 
  • Maai op een droge dag zodat het gras niet te vochtig of te nat is. Maai of vroeg of laat op de dag, om te voorkomen dat het gras verbrande punten krijgt.
  • Hoe vaak je moet maaien is afhankelijk van temperatuur en de hoeveelheid regen dat er valt, maar over het algemeen is één keer in de twee weken maaien is voldoende. 
  • In de zomer is het aan te raden om de maaihoogte te verhogen. De ⅓ regel is daarbij goed om te volgen. Het idee is hierbij dat je niet meer dan ⅓ van het gras per maaibeurt eraf snijdt. Wist je dat het maaien op een hogere stand ook diepere wortels stimuleert, die beter bestand zijn tegen droge omstandigheden in de zomer? 

Bemest je gazon

Van april tot augustus is het vaak mooi weer. Je bent dan vaker op je gazon te vinden en ook maai je het vaker. Je gazon hou je mooi en vitaal door ook in de zomer je gazon te bemesten. Hiermee maak je het beter weerbaar tegen mos, onkruid, kou en bodeminsecten zoals engerlingen en emelten. Welke bemesting kan ik gebruiken in de zomer?

Pokon Bio Gazonmest

Pokon Bio Gazonmest is een biologische gazonmest die je het hele jaar kunt gebruiken om een supergroen gazon te krijgen. Deze biologische gazonmest kun je in het voorjaar en in het najaar combineren met Pokon Bio Kalk.

Pokon Gazon Revolutie

Pokon Gazon Revolutie bevat alles wat je nodig hebt om een vol, sterk en groen gazon te krijgen. Het is een combinatie van graszaden, meststoffen en een bodemverbeteraar in 1 zak. Zo heb je dus geen gedoe meer met verschillende producten, je bent in 1 keer klaar. Pokon Gazon Revolutie is van maart tot en met september te gebruiken. Het is geschikt voor alle gazons en het helpt ook nog onkruid, mos en kale plekken voorkomen.

Je bemest je gazon hetzelfde jaar nog 1 keer in het najaar. Daarna bemest je het gazon in het voorjaar van het nieuwe jaar.

Je gras water geven

Gazons kunnen in de zomer heel snel uitdrogen, maar we willen ook geen waterverspilling. Het is daarom belangrijk om dieper en minder vaak water te geven. Maar hoe doe je dit? Je gazon sproeien doe je als volgt:

  • Sproei één of twee keer een langere tijd in plaats van iedere dag een beetje. 
  • Sproei in de ochtend zodat je gazon de meeste kans krijgt om de grootste hoeveelheid water op te nemen.
  • Belucht je gazon voordat je water geeft, zodat het water beter de grond in kan dringen.

Wil je jouw gazon niet besproeien of geldt er een sproeiverbod? Probeer dan zo min mogelijk op het gazon te lopen, zodat jouw gazon het minste schade ondervindt.

Onkruid verwijderen uit gazon

Gazononkruid is vooral in de zomer erg vervelend, omdat je juist dan wilt genieten van een mooi groene grasmat. Paardenbloemen en onkruid met grote wortels komen het meest voor tijdens het droge seizoen.  Lees hier hoe je onkruid kan verwijderen.

 

Dit heb je nodig:

f480cce1-5cce-4c3e-aafe-e4efa514d85d,bc7d3a15-6c81-4cdf-b7b3-d9d66a30b3ac,5b4bdcac-0b63-48d7-a599-b8554baed869,9854d6ca-584d-4951-b51b-04f311e4fdea