pokon-onderhoud-gazon-2

Gazon onderhouden

Wie zijn gazon goed onderhoudt, zal het hele jaar door genieten van een volle, groene grasmat. Vaak wordt een gazon intensief gebruikt door kinderen. In de zomer ligt er een zwembadje op het gras en het hele jaar door is het de plek om spelletjes te spelen. Of je nu wel of niet vaak over je gazon loopt, het is altijd onderhevig aan de weersinvloeden. Besteed ieder seizoen aandacht aan je gazon en pak gazonproblemen aan bij de oorzaak. Je gazon onderhouden betekent: verticuteren, bemesten, verbeteren, maaien, water geven, herstellen, maar vooral… genieten!

Je gazon verticuteren

Verticuteren is het verwijderen van mos en het doorsnijden van ondergrondse wortels. Je houdt zo je gazon lekker luchtig. En dat is af en toe wel nodig, want door mos, onkruid en maaien kan je gazon dichtslibben. Met een verticuteerhark of een verticuteermachine doorbreek je de viltlaag, zodat lucht, water en voedingstoffen beter bij de wortels van je gazon kunnen komen. Lees meer over je gazon verticuteren.

Je gazon bemesten

In het voorjaar, in de zomer en in het najaar heeft je gazon behoefte aan mest. Het bemesten van je gazon is nodig om het gazon meer weerbaar te maken tegen mos, onkruid, kou en bodeminsecten zoals engerlingen en emelten. Daarnaast behoudt je gazon zijn vitaliteit terwijl je het regelmatig maait. Door het bemesten van je gazon zal het zijn diepgroene kleur behouden en blijft het gras mooi vol.

Je gazon verbeteren

Je verbetert de grond van je gazon met kalk. Kalk zorgt ervoor dat de bodem minder zuur wordt, waardoor je gras beter kan groeien. Kalk strooi je vlak na de vorst in het voorjaar en vlak voor de vorst in het najaar. Kalk kun je los kopen maar ook gecombineerd met mest, zoals Pokon Gazonmest met Kalk 3-in-1. Lees meer over het verbeteren van je gazon.

Je gazon maaien

Maai je gazon regelmatig, zodat het er netjes uit blijft zien. Je voorkomt zo ook kale plekken, onkruid en mos. Check voor je gaat maaien even of de messen van je grasmaaier nog scherp zijn. Kies een droge dag uit, zodat het gras niet of nauwelijks nat is. Normaliter is eens in de twee weken maaien voldoende, maar groeit je gras hard en is het zo weer langer dan 4cm, maai dan eens in de week. Lees meer over je gazon maaien.

Je gazon water geven

Sproeien is nodig in droge periodes. Water is namelijk nodig voor een goede ontwikkeling van het wortelstelsel van het gras. Een gebrek aan water leidt tot een geelbruin gekleurd gazon, maar ook een zwakker gazon. Je gazon wordt vatbaarder voor onkruid, ziektes en plagen. Geef je gras water in de ochtend of in de avond. Lees hier meer over sproeien van het gazon.

Je gazon herstellen

Ondanks alle goede verzorging is het soms nodig je gazon te herstellen. Er is mos ontstaan of hier en daar is er onkruid opgedoken. Er zijn kale plekken ontstaan doordat je hond op het gazon heeft geplast of je gazon wordt bewoont door bodeminsecten zoals engerlingen of emelten. Voor ieder probleem is er een oplossing. Door snel te handelen ben je er snel weer vanaf. Lees hier meer over je gazon herstellen.

Dit heb je nodig:

 

bc7d3a15-6c81-4cdf-b7b3-d9d66a30b3ac,85fadc74-3b79-44c1-8267-9ca48c077158,ae484f87-09c9-4f2a-a3c0-1a19fa1be4e9,ba32ffe1-1106-4ef8-9bb0-4fa93a71df04