pokon-graszoden-leggen-2

Graszoden aanleggen

Meteen een groen gazon? Dan kun je het beste kiezen voor graszoden. Na het aanleggen heb je direct een mooi groen tapijt in je tuin en binnen een paar weken is het vastgegroeid en gebruiksklaar. 

Voorbereiden van de grond

Voordat je de graszoden kunt neerleggen, is het goed om de ondergrond te bewerken. Houd hierbij speciaal rekening met het omspitten van de grond, ongeveer 30 tot 50 centimeter diep. Verwijder onkruid, stenen en kluiten en egaliseer het oppervlakte. Breng daarna een laag Pokon Bio Gazongrond aan. Deze grond bevat voeding voor 3 maanden, zodat de zoden goed kunnen ontwikkelen. Je kunt beter geen grond toepassen die een snelwerkende meststof bevat, hierdoor verhoog je de kans op verbranding. 

Nadat de grond goed is aangestampt en licht is los geharkt, kunnen de graszoden gelegd worden. Indien de grond erg is uitgedroogd, kun je kort voor het leggen van de graszoden de grond goed nat maken.

Kiezen van graszoden

Er zijn veel verschillende soorten graszoden verkrijgbaar. Let bij de keuze op de volgende eigenschappen:

  • Schaduwtolerantie, als je gazon een deel in de schaduw ligt kun je het beste kiezen voor een grassoort die minder licht nodig heeft.
  • Slijtvastigheid, ga jij je gazon veel gebruiken of wordt het meer een siergazon? Sommige grassen zijn veel weerbaarder tegen bijvoorbeeld spelende kinderen.

Graszoden leggen

 Leg de graszoden zo snel mogelijk na levering om uitdroging te voorkomen.

  1. Begin met het leggen van de eerste rij graszoden langs een rechte kant, bijvoorbeeld langs een terras of oprit.
  2. Zorg dat de graszoden strak tegen elkaar aan liggen om gaten te voorkomen.
  3. Snijd de graszoden op maat met een scherp mes.
  4. Loop voorzichtig over de gelegde graszoden om ze goed in contact te brengen met de ondergrond.
  5. Bewater de graszoden om te voorkomen dat ze uitdrogen. 
  6. Houd de eerste weken je gazon vochtig om wortelontwikkeling te bevorderen.
  7. Na ongeveer twee weken kun je beginnen met maaien.

Graszoden voeden

Geef het gras direct na de aanleg een goede start door het te bemesten. Je houdt een mooi, frisgroen gazon door in het voorjaar, zomer en najaar gazonmest te strooien en in het voorjaar en najaar kalk.

Dit heb je nodig:

e61bb6c0-a2cd-45d4-a4a3-c16746d56ba3,bc7d3a15-6c81-4cdf-b7b3-d9d66a30b3ac,85fadc74-3b79-44c1-8267-9ca48c077158,ba32ffe1-1106-4ef8-9bb0-4fa93a71df04