Gazon aanleggen

Gazon aanleggen

Je hebt besloten dat je een gazon wil aanleggen. Leuk! Maar nu? Waar begin je mee, kies je graszaad of graszoden en hoe verzorg je een gazon?

Bewerk de ondergrond voor je een gazon aanlegt

Voordat je een gazon gaat aanleggen, is het vaak nodig om de bodem aan te pakken. Een goede ondergrond zorgt er namelijk voor dat de wortels van het gras straks sterk worden. De beste periode om een gazon aan te leggen ligt meestal tussen maart en september. Houd hierbij rekening met het weer. Als het een lange tijd droog is of er is sprake van vorst aan de grond kun je beter even wachten.

Stappenplan:

  1. Verwijder eventuele grote stenen, onkruid en kluiten.
  2. Spit de grond (ongeveer 30 cm) om de grond los te maken.
  3. Meng Bio Gazongrond door de bovenlaag en maak de grond fijn en egaal met een hark.
  4. Loop of rol de grond aan.

Tip: Om de afwatering te verbeteren, kun je gaten graven van ongeveer 80-100cm diep. Deze gaten vul je met grof zand of puin.
 

 

Gazon inzaaien met graszaad

Je kunt je gazon zelf inzaaien met graszaad. Naast dat het natuurlijk leuk is om je eigen gazon vanaf het zaadje te zien groeien is het vaak ook iets goedkoper dan graszoden, vooral bij het bedekken van grote oppervlaktes. Afhankelijk van temperatuur en vochtigheid, heb je na een aantal weken een vol gazon.

Nieuw gazon met graszoden

Wil je een gazon aanleggen met graszoden? Met graszoden heb je meteen resultaat en is je gazon vaak binnen een paar weken vastgegroeid en gebruiksklaar.

Je nieuwe gazon verzorgen

Nadat je jouw gazon hebt ingezaaid of gelegd is het tijd om je gazon te verzorgen. Wij geven je graag wat tips.

Water geven

Na het aanleggen van de graszoden of het zaaien van de graszaden, geef je het gazon goed water. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft om kieming of wortelgroei te bevorderen. Bij voorkeur elke dag, vooral tijdens de eerste paar weken na het zaaien. Let op: zorg niet dat er plasvorming ontstaat. Dan heb je teveel water gegeven. Overbewatering kan leiden tot problemen zoals schimmelgroei en wortelrot. Gaan er paddenstoelen in je gazon groeien? Dit kan ook komen door te veel water. Geen reden tot paniek, ze verdwijnen vanzelf weer.

Maaien

Wanneer het gras ongeveer 8 tot 10 cm hoog is, dat is vaak na zo'n 4 tot 6 weken, is het tijd voor een eerste, voorzichtige maaibeurt. Maai het gras voorzichtig met een scherpe grasmaaier en zorg ervoor dat de grassprieten minstens 5 cm hoog blijven. Houd voor de volgende keer gras maaien de volgende richtlijnen aan:

  • Een hoogte aan van 3-4 centimeter als je het gazon op een normale manier gaat gebruiken.
  • Zal je vaak op het gazon te vinden zijn? Dan is het slim om je grassprieten iets hoger te houden, zo tegen de 5cm.
  • Ligt je gazon in de schaduw? Dan kun je het gras nog hoger houden. 
  • Ga je werkelijk nooit over je gazon lopen? Dan kun je een hoogte aanhouden van 2cm. 

Let op: dat je de bladen van je grasmaaier in ieder geval 1 keer per jaar scherp slijpt.

Bemesten

Geef je gazon een goede start door het te bemesten. Voor een mooi, frisgroen gazon krijg je wanneer je 3 keer per jaar voeding geeft.

Dit heb je nodig:

 

e61bb6c0-a2cd-45d4-a4a3-c16746d56ba3,0c80dcb2-212f-4f45-b881-1bb1a8d830c5,bd6daf11-00a4-4b84-a288-63c4b4edd65b,85fadc74-3b79-44c1-8267-9ca48c077158