pokon-aanleggen-gazon

Gazon aanleggen

Je hebt besloten dat je een gazon wil aanleggen. Leuk! Bij het aanleggen van een nieuw gazon is het slim om van te voren over een aantal aspecten na te denken. Wil je een gazon aanleggen door middel van graszaad? Of wil je een gazon aanleggen met behulp van graszoden? Zorg in ieder geval dat de basis van je gazon, de ondergrond, helemaal in orde is.

Bewerk de ondergrond voor je een gazon aanlegt

Voordat je een gazon gaat aanleggen, is het vaak nodig om de bodem eronder te bewerken. Een goede ondergrond zorgt er namelijk voor dat de wortels van het gras straks sterk worden. De beste periode om een gazon aan te leggen ligt meestal tussen maart en september. Houd hierbij sterk rekening met het weer.

Verwijder eventuele grote stenen en onkruid, zodat de ondergrond mooi vlak is. Meng daarna de bovenste 20 tot 30 centimeter van de aanwezige grond met Pokon Gazongrond en hark het vervolgens egaal aan.

Tip: Om de afwatering te verbeteren, kun je gaten graven van ongeveer 80-100cm diep. Deze gaten vul je met grof zand of puin.

Gazon inzaaien met graszaad

Het soort graszaad dat je gebruikt bij het inzaaien van een nieuw gazon, is bepalend voor de sterkte en vitaliteit. Afhankelijk van temperatuur en vochtigheid, heb je na een aantal weken een vol gazon.

Nieuw gazon met graszoden

Wil je een gazon aanleggen met graszoden? Dan heb je meteen resultaat en is je gazon vaak binnen een paar weken vastgegroeid en gebruiksklaar.

Je nieuwe gazon verzorgen

Maaien

Na 4 tot 6 weken zal je gazon sterk genoeg zijn voor een eerste, voorzichtige maaibeurt. Maai het gras voorzichtig met een scherpe grasmaaier en zorg ervoor dat de grassprieten minstens 5cm hoog blijven. Houd een hoogte aan van 3-4 centimeter als je het gazon op een normale manier gaat gebruiken. Zal je vaak op het gazon te vinden zijn? Dan is het slim om je grassprieten iets hoger te houden, zo tegen de 5cm. Ligt je gazon in de schaduw? Dan kun je het gras nog hoger houden. Ga je werkelijk nooit over je gazon lopen? Dan kun je een hoogte aanhouden van 2cm. Let op dat je de bladen van je grasmaaier in ieder geval 1 keer per jaar scherp slijpt.

Water geven

Een nieuw gazon moet in droge perioden 2 tot 3 maal per week worden gesproeid. Beoordeel ook de hoeveelheid regen op dat moment, want de grond moet niet te nat worden.

Bemesten

Je krijgt een frisgroen gazon wanneer je 3 keer per jaar het gazon bemest.