Gazonkalender

Het hele jaar door genieten van een groen, gezond en sterk gazon? Wij hebben per maand op een rijtje gezet wat je kunt doen om goed voor jouw gazon te zorgen. Ontdek het in onze gazonkalender.

Januari

We zitten nog midden in de winter, wat betekent dat jouw gazon niet veel extra verzorging nodig heeft. Je kunt er wel voor zorgen dat het gazon onbeschadigd de winter doorkomt. Ligt er bijvoorbeeld sneeuw op het gazon? Probeer er dan niet op te lopen, het gras onder de sneeuw kan dan namelijk beschadigen doordat het bevroren is.

Februari

Het einde van het winterseizoen nadert. Wanneer de vorst is verdwenen, kan het gazon geverticuteerd worden. Oftewel: mos kan worden verwijderd en ondergrondse wortels kunnen worden doorgesneden. Geef jouw gazon vervolgens een goede start voor het vroege voorjaar door de bodem te bemesten en te verbeteren met Pokon Gazonmest met Kalk 3-in-1 of Pokon Gazon Revolutie. Liever biologisch? Kies dan Pokon Bio Gazonmest en combineer het met Pokon Bio Kalk.

Maart

De winter is bijna voorbij! In maart kun je in principe hetzelfde in je gazon doen als in februari. Het hangt ervan af of de vorst al verdwenen is of niet. Verticuteer de bodem en bemest je gazon. Zijn er gaten ontstaan in je grasmat. Herstel je grasmat met Pokon Graszaad Herstel. Dit graszaad geeft super snel resultaat en ontkiemt al bij 6 graden Celsius. Last van mos in jouw gazon? Gebruik dan Pokon Mos Weg! Dit product gaat mos tegen en door de toevoeging van meststof wordt het gazon direct gevoed.

Het is weer voorjaar en dat betekent dat het tijd is voor gras onderhoud voorjaar:

Dit heb je nodig:

bc7d3a15-6c81-4cdf-b7b3-d9d66a30b3ac,73e4da65-fcbf-4064-941a-bbdf85024489,85fadc74-3b79-44c1-8267-9ca48c077158,27554f06-dd9a-4bbd-ae71-1a7aabdb4a54

 

April

Het kan zijn dat, wanneer je gazon net de winter uit komt, het gras beschadigd is. Heeft je gazon een paar kale plekken? Deze kunnen eenvoudig worden opgevuld met Pokon Kale Plekken Hersteller. Is jouw grasmat er slechter aan toe? Gebruik dan Pokon Graszaad Herstel. Wanneer je dit hebt gedaan is het belangrijk om jouw gazon direct van goede voeding te voorzien. Gebruik hiervoor Pokon Bio Gazonmest. Hier zitten alle voedingsstoffen in die jouw gazon nodig heeft, zoals een verhoogd stikstofgehalte. Extra makkelijk? Gebruik Pokon Gazon Revolutie dit is een gazonmest inclusief graszaad en bodemverbeteraar. Ook in april kun je mos weghalen uit het gazon.

Mei

In mei kun je beginnen met het regelmatig gras maaien. Doe dit iedere week als het snel groeit. Wist je dat van het gazon gemiddeld ieder jaar circa 75 centimeter er in totaal wordt afgemaaid? Dit vraagt veel energie van de grasplanten. Voedt ze daarom met Pokon Gazon Revolutie, voor een sterk en gezond gazon. Dit product bevat graszaad, meststof en een bodemverbeteraar zodat jouw gazon een mooie volle groene kleur krijgt en behoudt. In mei kun je daarnaast ook weer doorgaan met het herstellen van kale plekken in jouw gazon. Het mooiere weer zorgt er ook voor dat er onkruid kan gaan groeien in je gazon. Haal het onkruid er met de hand uit. Is er teveel onkruid in je gazon dat dit geen optie meer is? Gebruik dan Pokon Onkruid Weg!

Juni

Deze maand kun je dezelfde stappen als in mei aanhouden. Gebruik de juiste mest voor een gezond en mooi gazon. Maai het gras niet korter dan circa vier centimeter. Heb je te maken met een droge periode in juni? Besproei het gazon dan af en toe met water. Zorg er daarnaast voor dat de messen van je grasmaaier scherp genoeg zijn. Botte messen kunnen het gras beschadigen en uitdroging veroorzaken. Ontstaan er kale plekken in je gazon en zie je ook vogels regelmatig pikken in je gazon? Wellicht heb je wel last van engerlingen of emelten. Lees hier meer over engerlingen bestrijden en emelten bestrijden op een natuurlijke manier met Pokon Aaltjes.

In deze video zie je welke zomerklussen er zijn:

 

 

Dit heb je nodig:

f480cce1-5cce-4c3e-aafe-e4efa514d85d,bc7d3a15-6c81-4cdf-b7b3-d9d66a30b3ac,5b4bdcac-0b63-48d7-a599-b8554baed869,71e15f37-7932-4e97-b680-106b38990c0a

 

Juli

Het wordt steeds warmer met langere, droge periodes. Besproei het gras nu één of twee keer per week. Dit kan zowel in de ochtend als in de avond, afhankelijk van het weer.  Gebruik daarnaast weer de juiste mest en maai het gras niet te kort. Heb je met het warme weer een zwembadje op het gazon staan? Verplaats deze dan af en toe, zodat kalende plekken snel kunnen herstellen. Lees hier wat je kunt doen aan een dood gazon. Ontdek daarnaast hoe je een droog gazon aan kunt pakken!

Augustus

Ook in augustus mag het gras vaak besproeid worden om uitdroging te voorkomen. Kale plekken kunnen opnieuw worden hersteld met Pokon kale Plekken Hersteller nu de bodem goed opgewarmd is. Augustus is daarnaast de laatste maand om het gras nog vaak te maaien op een minimale hoogte van circa vier centimeter.

September

De warmste periode van het jaar komt tot een einde en de groeisnelheid van jouw gras neemt nu af. Je hoeft nu niet meer zo vaak te maaien. Je kunt in september weer verder gaan met het besproeien van het gazon en het herstellen van kale plekken. Begint het al goed af te koelen? Bereid je gazon dan goed voor op de winter met Pokon Gazonmest met Kalk 3-in-1. Dit zorgt ervoor dat jouw gazon beter bestand is tegen kou en sneeuw. Verwijder in september afgevallen bladeren van je gazon om gele plekken te voorkomen.

Bekijk in deze video kort welke zes klussen je in het najaar in jouw gazon kunt doen!

 

Dit heb je nodig:

bc7d3a15-6c81-4cdf-b7b3-d9d66a30b3ac,5b4bdcac-0b63-48d7-a599-b8554baed869,85fadc74-3b79-44c1-8267-9ca48c077158,1af6d81c-a217-4e9c-9721-549f0e6213f4

 

Oktober

In oktober zal het alweer iets kouder zijn. Ook deze maand is het belangrijk om je gazon nog goed voorbereid de winter in te laten gaan met de juiste gazonmest. Daarnaast kun je in oktober nog net een stukje gazon inzaaien, omdat de bodem nog vrij warm is. De zaadjes zullen nu nog kiemen, waardoor jij in het voorjaar meteen een mooi gazon hebt. Doe dit alleen als het nog niet kouder dan zes graden is.

November

Als je er in oktober nog niet aan toe was gekomen om je gazon te bemesten, kun je dat in november nog doen. Het is wel belangrijk om dit nog snel te doen voordat de winter begint! Blijft er water op je gazon staan of merk je natte plekken op? Maak dan de grond een beetje los, zodat het water beter weg kan zakken. Verwijder daarnaast afgevallen bladeren van jouw gazon. Deze kunnen gele vlekken achterlaten en erg glibberig zijn!

December

Het is weer winter! Let er op dat je niet op het bevroren gras loopt, om beschadiging te voorkomen. Verder hoef je deze maand niet veel in jouw gazon te doen. Geniet van de feestdagen!