Tips
wild gras in gazon.jpg
13 jun. 2024

Wild gras in gazon

Soms kun je grassoorten tegen komen in je gazon die afwijken qua kleur of qua groei van het andere gras in je gazon. Deze afwijkende grassen worden ook wel wild gras genoemd. In dit artikel leggen wij je uit wat wild gras precies is, welke soorten wild gras er zijn, hoe je het bestrijdt en nog beter: hoe je het voorkomt. Lees snel verder.

Wat is wild gras?

Wilde grassen zijn ongewenste grassoorten die zich in je gazon kunnen vestigen. Wild gras herken je vaak aan een andere kleur of textuur dan het andere gras in je gazon. Wild gras valt op en maakt vaak je gazon minder mooi. Als je wild gras niet verwijderd zal het steeds meer plek in gaan nemen in jouw gazon.

Welke wilde grassoorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten wild gras die voorkomen in gazons. Enkele van de meest voorkomende zijn straatgras, kweekgras, en zwenkgras. 

Straatgras

Straatgras is een soort wild gras dat zeer snel groeit en zich gemakkelijk verspreidt. Het heeft een heldergroene kleur en dunne bladeren, waardoor het opvalt in de meeste gazons. Straatgras in het gazon kan het hele jaar door kiemen, maar het doet het vooral goed in de lente en de herfst wanneer de grond vochtig is. Straatgras heeft namelijk een hekel aan droogte. 

wild gras in gazon

Kweekgras

Kweekgras is een andere soort wild gras die vaak in gazons voorkomt. Het heeft lange, kruipende wortelstokken waardoor het zich snel kan verspreiden. De bladeren zijn meestal plat en breed met een ruwe textuur. Kweekgras kan zeer veerkrachtig zijn en groeit vaak op plekken waar andere grassoorten moeilijk kunnen overleven, zoals zware kleigronden of droge, zanderige bodems.

Zwenkgras

Zwenkgras is een groep van grassoorten die vaak voorkomen in drogere, zandige bodems. Ze hebben fijne, draadvormige bladeren en kunnen een dichte mat vormen. Zwenkgrassen zijn zeer droogtetolerant en kunnen overleven in omstandigheden waar andere grassoorten het moeilijk hebben. Ze hebben echter de neiging om bruin te worden tijdens warme, droge periodes, wat de uitstraling van je gazon kan beïnvloeden. 

Wilde grassen bestrijden

Het bestrijden van wild gras kan een flinke uitdaging zijn. Dit omdat het vaak snel kan verspreiden, straatgras doet dit bijvoorbeeld via zaden en kweekgras via uitgebreide wortelstokken. Naast dat het snel kan verspreiden heeft wild gras vaak maar weinig nodig om te overleven.

Wild gras kun je het beste verwijderen met de hand. Let er op dat je zoveel mogelijk van de wortels verwijderd, zodat het wilde gras niet opnieuw opkomt. Tips voor het verwijderen van wild gras met de hand:

  • Zorg ervoor dat de grond vochtig is: het zal gemakkelijker zijn om wild gras te verwijderen als de grond vochtig is omdat de wortels minder weerstand bieden. Probeer wild gras daarom te verwijderen na een regenbui of nadat je het gazon hebt gesproeid.
  • Gebruik het juiste gereedschap: een onkruidsteker kan nuttig zijn om diep in de grond te reiken en zoveel mogelijk van de wortels te verwijderen.
  • Vul de lege plekken op: nadat je wildgras hebt verwijderd, vul dan de lege plekken op met graszaad door gras bij te zaaien om te voorkomen dat wild gras opnieuw de kans krijgt om daar te groeien.
  • Blijf controleren op wild gras: houd je gazon in de gaten en verwijder wild gras direct wanneer je het opnieuw spot in je gazon.

Er is helaas geen chemische bestrijding op dit moment op de markt dat wild gras kan bestrijden uit het gazon en het gazon hierbij spaart. Door je gazon vol en sterk te maken kun je wel voorkomen dat wild gras de ruimte heeft om te groeien.

Wild gras voorkomen

Een gezond gazon kan beter concurreren met wild gras. Onderhoud daarom je gazon goed:

  • Regelmatig gras maaien: maai nooit nat gras en houdt een maaihoogte van 4 cm aan.
  • Bemesten je gras 3 keer per jaar: voorjaar, zomer en najaar om je gazon van voldoende voedingstoffen te voorzien.
  • Gras sproeien wanneer het een langere periode droog is. Sproei liever in één keer veel dan dagelijks een klein beetje.
  • Verbeter de bodem door kalk op je gras te strooien. Doe dit in het voorjaar en in het najaar.

Veel gestelde vragen

Is wild gras hetzelfde als onkruid?

Wild gras wordt soms als onkruid beschouwd omdat het kan groeien op plaatsen waar het niet gewenst is, zoals in je gazon. Onkruid is een algemene term voor planten die op ongewenste plaatsen groeien. 

Wat als je wild gras laat zitten?

Als je wildgras laat zitten, kan het zich verspreiden en gaan concurreren met het gras dat je wel in je gazon wilt hebben. Je gazon kan er verwilderd uit gaan zien omdat wilde grassen vaak een andere kleur of textuur hebben dan het andere gras in je gazon. Hoe langer je wacht hoe moeilijker het is om wild gras te verwijderen uit je gazon. Daarom kun je het beste wild gras direct verwijderen zodra je het opmerkt in je gazon. 

Hoe ziet wildgras eruit?

Wild gras is een benaming voor diverse grassoorten die vaak ongewenst zijn. Over het algemeen hebben wilde grassen vaak een andere kleur of textuur dan het gras dat je in je gazon wilt hebben, waardoor ze gemakkelijk te herkennen zijn. Straatgras bijvoorbeeld, heeft een heldergroene kleur en dunne bladeren. Kweekgras daarentegen, heeft lange, kruipende wortelstokken en de bladeren zijn meestal plat en breed met een ruwe textuur. Zwenkgrassen hebben fijne, draadvormige bladeren en kunnen een dichte mat vormen.

Is wild gras eenjarig?

Wild gras kan zowel eenjarig als meerjarig zijn, afhankelijk van de soort. Eenjarige grassoorten, zoals straatgras, voltooien hun levenscyclus in één jaar en verspreiden zich via zaden. Meerjarige grassen, zoals kweekgras en zwenkgras, kunnen meerdere jaren leven en zich verspreiden door zowel zaden als wortelstokken of uitlopers.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon