Tips
Straatgras in gazon
13 jun. 2024

Straatgras in gazon

Zie jij in jouw gazon een lichtgroen polletje gras staan dat wat uitsteekt boven jouw grassprieten en in bloei staat? Dan is de kans groot dat je straatgras in je gazon hebt staan. Wat is straatgras? Hoe kom je er vanaf en hoe zorg je dat het in de toekomst wegblijft? Lees snel verder.

Wat is straatgras?

Straatgras, ook wel Poa annua, is een veel voorkomend onkruid dat je vaak in gazons ziet, maar ook kunt vinden langs de weg of tussen stoeptegels. Het groeit zeer snel en staat vrijwel altijd in bloei, waardoor het moeilijk te beheersen is. Het onkruid verspreid zich namelijk door zaden die tijdens de bloei alle kanten op kunnen waaien. Straatgras is een eenjarig, soms tweejarig soort dat niet hoger wordt dan 25-30 cm. In gazons blijft het echter vaak kleiner, omdat er regelmatig gemaaid wordt. Straatgras staat in een gazon vaak rommelig, omdat het bosjes vormt en een andere kleur heeft dan het gazon. Naast straatgras zijn er ook nog andere wilde grassoorten die je tegen kunt komen in jouw gazon.

Zo ziet straatgras eruit

Straatgras is een lichtgroene, snelgroeiende grassoort. Het groeit in bosjes en heeft een kenmerkend 'ster' patroon door de manier waarop de grassprieten uit de stengel groeien. De bladeren zijn meestal ruw aan de bovenkant en glad aan de onderkant. In tegenstelling tot veel andere grassoorten, kan straatgras bijna het hele jaar door bloeien, wat betekent dat je het vaak zult zien met kleine zaadhoofden.

straatgras in gazon

Heb je toch geen last van straatgras? Bekijk hier nog meer veelvoorkomende wilde grassen in gazon.

Straatgras bestrijden

Wanneer je er op tijd bij bent kun je straatgras gemakkelijk bestrijden uit je gazon. 

Handmatig verwijderen

Als er maar een paar polletjes straatgras staan, kun je het gemakkelijk met de hand verwijderen. Zorg ervoor dat je de hele pol uit de grond haalt, inclusief de wortels, om te voorkomen dat deze terugkomt. Je kunt ook gebruik maken van een onkruidsteker of ander tuingereedschap om de klus te klaren. Check een aantal weken regelmatig of het straatgras niet ergens anders op duikt. De zaden kunnen zich namelijk gemakkelijk met de wind verspreiden en opnieuw kiemen in je gras. Kom je het opnieuw tegen? Verwijder het dan weer direct.

Tip: straatgras is erg gevoelig voor droogte. Hierdoor kun je het in periode van droogte makkelijker verwijderen. Probeer straatgras tijdens het sproeien van je gazon te vermijden, zodat het vanzelf afsterft.

Chemisch bestrijden

Er op dit moment helaas geen product op de markt om straatgras chemisch te bestrijden in je gazon, zonder dat het je gras aantast. Je dient straatgras daarom te voorkomen of handmatig te verwijderen.

Straatgras in het gazon voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen! Om straatgras in je gazon te voorkomen is het belangrijk dat je jouw gazon gezond houdt. Een dicht en gezond gazon zorgen dat er geen ruimte is voor onkruid om te groeien. Een gezond gazon krijg je door je gazon goed te onderhouden:

  • Maaien: Maai je gazon op de juiste hoogte (vaak 4 cm) en zorg ervoor dat je niet te veel in één keer maaibeurt maait.
  • Bemesten: Bemest je gazon 3 keer per jaar: in het voorjaar, de zomer en in het najaar. Zo zorg je dat jouw gazon genoeg voedingstoffen heeft om sterk en weerbaar te blijven.
  • Bodemverbetering: zorg dat de bodem van je gras niet te compact wordt door op tijd te beluchten of je gras te verticuteren

Vind je kale plekken in je gras? Vul ze dan op met Graszaad Herstel. Zo krijgt onkruid geen ruimte om te groeien.

Veel gestelde vragen

Is straatgras een soort onkruid?

Ja, straatgras wordt vaak beschouwd als een soort onkruid omdat het snel groeit en zich gemakkelijk verspreidt, wat kan leiden tot een oneven gazon. Hoewel het technisch gezien een grassoort is, wordt het meestal niet gewenst in gazons vanwege zijn snelle groei en de neiging om het gras te overwoekeren.

Hoe ontstaat straatgras in het gazon?

Straatgras kan in je gazon ontstaan door verschillende factoren. De zaden kunnen meegenomen worden door vogels of de wind en zo in jouw gras tot kieming komen. Er komt ruimte voor onkruid als jouw gras is beschadigd, kale plekken heeft of wanneer je jouw gras te kort maait. 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon