gras zaaien

Leuk dat je een gazon wilt aanleggen door gras te zaaien! Gras maakt van jouw tuin een groene ruimte, ook in de winter. Wist je dat gras ook helpt de temperatuur te reguleren in je tuin, omdat het warmte kan absorberen op warme dagen? Ook kan gras regenwater beter afvoeren dan tegels, wat wateroverlast tegen gaat. Ideaal!

Maar hoe leg je zo'n mooi grasveld aan? Waar moet je op letten? Welke stappen komen er allemaal bij kijken? Wij helpen je graag, want het is helemaal niet moeilijk! 

Waarom gras inzaaien?

Je kunt je een gazon aanleggen door middel van graszaad zaaien of graszoden aanleggen. Graszoden geven direct resultaat, maar zijn in verhouding tot graszaad ook wat prijziger. Gras zaaien is goedkoper dan het leggen van graszoden en door het gras zelf in te zaaien zorg je dat het gras diepere wortels ontwikkelt. Diepere wortels zorgen voor een sterkere grasmat, dat minder snel last heeft van bijvoorbeeld droogte. 

Beste periode inzaaien

De beste periode om gras te zaaien ligt meestal tussen maart en september. Houd hierbij sterk rekening met het weer. Wanneer er nog vorst in de grond zit of het is een lange periode droog geweest is het aan te raden om even te wachten. Als het heel veel waait is dat ook niet handig, want dan heb je kans dat het graszaad niet mooi verdeeld raakt. 

Benodigdheden bij het inzaaien

Wat heb je nodig voor het inzaaien van je nieuwe gazon:

Zo zaai je zelf het gras 

Allereerst bereid je de grond voor:

 1. Verwijder onkruid, stenen en ander puin van het gebied waar je wilt zaaien. 
 2. Maak de grond los met een hark.
 3. Meng Bio Gazongrond door de bovenlaag.
 4. Loop of rol de grond aan.

Dan zaai je het graszaad:

 1. Zaai eerst de buitenranden van het gazon. 
 2. Verdeel het graszaad in 2 porties.
 3. Zaai met een portie één keer over de lengte.
 4. Zaai met de tweede portie één keer over de breedte van het gazon. 
 5. Hark het graszaad in de grond (0,5-1 cm).
 6. Loop of rol het graszaad licht aan.
 7. Besproei voorzichtig het gazon als het binnen 24 uur na toepassing niet regent.

Tips en tricks na het inzaaien

Wanneer je jouw gazon net hebt ingezaaid is het belangrijk om je gazon goed te verzorgen. Wij geven je graag wat tips:

 • Niet lopen op het gazon: vooral tijdens de eerste weken van de kieming is het belangrijk dat je jouw gazon met rust laat. Dit helpt de zaden te ontkiemen en de jonge scheuten te laten groeien zonder verstoord te worden.
 • Water: houd je gazon de eerste weken goed vochtig. Vocht is nodig voor de graszaden om te ontkiemen. Bewater bij voorkeur iedere dag je gazon. Let op, zorg dat er geen plassen op je gazon ontstaan. Hierdoor kunnen graszaden in het begin zich verplaatsen waardoor je kale plekken krijgen. Ook zorgen plassen voor een ideaal klimaat voor schimmels en kan er wortelrot ontstaan. Tip: houd het weerbericht in de gaten. Als het al gaat regenen hoef je natuurlijk niet je gazon te sproeien.
 • Maaien: wacht met maaien tot het gras ongeveer 8 cm hoog is. Zorg ervoor dat je grasmaaier scherp is om de grassprieten netjes af te snijden.
 • Onkruidbestrijding: als je onkruid ziet opkomen, kun je dit met de hand verwijderen. 
 • Bemesten: na ongeveer 3 maanden is het goed om je gazon te bemesten. Bemest je gazon drie per jaar: in het voorjaar, in de zomer en in het najaar voor een mooi groen gazon. 

Het kan zijn dat je misschien paddenstoelen in je gazon aantreft in de eerste weken. Dit komt door het vochtig houden van de bovenlaag. Paddenstoelen kunnen echter geen kwaad en verdwijnen vanzelf weer.

Een gazon in de schaduw inzaaien

Ligt jouw gazon voornamelijk in de schaduw? Je gazon heeft dan wat extra aandacht nodig:

 • Probeer zoveel mogelijk lichtval te creëren, door bijvoorbeeld lage takken van bomen te verwijderen.
 • Geef vaker water dan op andere plaatsen in het gazon.
 • Maai het gras onder bomen minder vaak en ook minder kort.

Voor een frisgroen gazon in de schaduw, zaai je met Graszaad Schaduw. Dit graszaad is ook geschikt om je schaduwgazon te herstellen.

Dit heb je nodig:

 

bd6daf11-00a4-4b84-a288-63c4b4edd65b,0c80dcb2-212f-4f45-b881-1bb1a8d830c5,e61bb6c0-a2cd-45d4-a4a3-c16746d56ba3,85fadc74-3b79-44c1-8267-9ca48c077158

Veel gestelde vragen

Hoe lang duurt het voor gezaaid gras uitkomt?

Het duurt meestal tussen de 5 en 21 dagen voordat gezaaid gras begint te ontkiemen. Dit kan echter variëren afhankelijk van het type graszaad, de bodemomstandigheden, het weer en hoe goed je voor het nieuw gezaaide gazon zorgt. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en vermijd lopen op je nieuwe gazon om de beste resultaten te krijgen.

Mag je lopen over ingezaaid gazon?

Het is het beste om zo min mogelijk over een nieuw ingezaaid gazon te lopen. Het jonge gras is nog kwetsbaar en kan gemakkelijk worden beschadigd door voetverkeer. Als je absoluut over het gazon moet lopen, probeer dan niet steeds dezelfde route te nemen. Na een paar weken, als het gras goed begint te groeien, kun je het gazon weer normaal gaan gebruiken.

Kun je gras zaaien over bestaand gras?

Ja, je kunt graszaad zaaien over bestaand gras om het helpen te verdikken of dunne plekken te vullen. Dit proces wordt doorzaaien genoemd. Voor doorzaaien kun je het beste Graszaad Herstel gebruiken.

Kun je gras te vroeg inzaaien?

Ja, het is mogelijk om gras te vroeg in te zaaien. Het beste moment om graszaad te zaaien is meestal in de lente of de herfst, wanneer de bodemtemperaturen ideaal zijn voor kieming en de buitentemperaturen niet te heet of te koud zijn. Als je te vroeg zaait, bijvoorbeeld in de winter, kan het zaad moeite hebben om te ontkiemen en kunnen jonge grassprieten beschadigd raken door vorst. Het is dus belangrijk om rekening te houden met de timing als je plant om gras te zaaien.