Inspiratie
Planten voor een raam.jpg
29 okt. 2023

De favoriete plek voor iedere kamerplant

Wel eens een nieuwe plant gehad die, ondanks de voorgeschreven verzorging, binnen de kortste keren overleden was? De kans is groot dat deze plant niet op de juiste plek stond. Lees in dit artikel welke planten graag staan bij welk raam.

Hoe weet je of je een raam op het noorden, oosten, zuiden of westen hebt?

Je kunt bepalen in welke richting je raam staat door naar de zon te kijken. Als je raam uitzicht biedt op de zon in de ochtend, dan wijst het waarschijnlijk naar het oosten. Als je raam de middagzon ontvangt, dan kijkt het waarschijnlijk naar het westen. Ramen die naar het noorden gericht zijn, krijgen meestal weinig direct zonlicht, terwijl ramen op het zuiden veel zonlicht gedurende de dag ontvangen. Je kunt ook een kompas, bijvoorbeeld die van je telefoon, gebruiken om de richting van je raam te bepalen.

Planten voor een raam op het noorden

Niet alle planten tolereren een schaduwrijke plaats. Mooie grote planten die maar weinig zonlicht nodig hebben zijn dracaena, aglaonema en palmen zoals de Rhapsis en Caryot. Een andere tip is om te kijken naar de bladerkleur en bladerdikte van de plant. Planten met dikke en donkergroene bladeren kunnen doorgaans goed tegen plaatsen met minder licht. Planten met lichte, dunne bladeren prefereren veelal een zonniger plaatsje in huis.

Planten voor een raam op het oosten

Planten op het oosten krijgen vaak alleen ’s ochtends wat zon. Let bij het kopen van een plant daarom goed op de eisen qua lichtintensiteit. Ga daarom op zoek naar planten die goed kunnen staan op een halfschaduw tot schaduwrijke plaats, zoals philodendron, calathea, spathiphyllum, en sansevieria.

Planten voor een raam op het zuiden

Ramen op het zuiden zijn de warmste plekken met het meeste zonlicht op een dag. Er zijn dan ook niet veel planten die je direct in de volle zon op de vensterbank kunt zetten. Planten die wel erg geschikt zijn in een vensterbank op het zuiden zijn crassula, sansevieria, agave en cactus.

Ben je op zoek naar een grotere plant voor een plek bij het raam op het zuiden dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld strelitzia, ficus, bananenplant, yucca, croton, schefflera en veel kamerpalmen. Zet deze planten echter niet te dicht tegen het raam, een afstand van één à twee meter wordt meer gewaardeerd.

Planten voor een raam op het westen

Zeker in de zomer kan standplaats bij een raam op het westen en erg warme en lichte plek vormen. Kijk daarom vooral bij de aanschaf van een plant of ze geschikt zijn voor zonnige tot eventueel half schaduwrijke plaatsen, zoals alocasua, zamioculcas zamiifolia, ficussoorten, bromelia, aralia, dieffenbachia en rhipsalis.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten