/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Sansevieria (Vrouwentong)

De Sansevieria wordt in Nederland ook wel ‘vrouwentong’ genoemd. Deze kamerplant staat bekend om zijn luchtzuiverende werking en is enorm populair wegens zijn eenvoudige verzorging en strakke uitstraling. De Sanseveria is afkomstig uit de woestijnen van onder andere Ethiopië. Zijn familie is Asparagaceae.

Sansevieria eigenschappen

 • Planttype: Groene Kamerplant
 • Grondsoort: Kamerplanten Potgrond
 • Bemesten: Van april tot juli 1x per 2 weken bijvoeden met Cactus & Vetplant Voeding
 • Hoogte: 30 cm, 40 cm, 50 cm, 75 cm
 • Blad/loof: Groenblijvend, groen, grijsgroen
 • Water geven: Weinig, 1 x per 2 weken in de zomer, in de winter 1 x per 8 weken
 • Standplaats: Halfzon/schaduw, vermijd volle zon

Herkomst Sansevieria

De Vrouwentong kan goed tegen een warme omgeving, want hij komt oorspronkelijk uit de woestijn. In 1794 ontdekte natuuronderzoeker Carl Peter Thunberg de woestijnplant en nam hem mee. Hij vernoemde de Sansevieria naar de prins Raimondo di Sangro uit San Severo. Pas sinds 2004 zijn er verschillende soorten van deze plant onze kant opgekomen. 

Die geboortegrond verklaart waarom de plant zo ijzersterk is en stevig overeind blijft in droge warmte. Met als resultaat een robuuste woonplant die zich gedraagt als een makkelijke gast. Niet zo gek dus dat de Vrouwentong de afgelopen jaren een indrukwekkende comeback maakte.

Leuke weetjes:

 • De Vrouwentong kleurt donkerder als hij verder van het raam staat. Hoe dichterbij het raam, hoe lichter de kamerplant wordt;
 • Deze woonplant is ideaal als je geen groene vingers hebt. De Vrouwentong kan namelijk wel tegen een stootje en kan best een tijdje zonder water overleven;
 • In Korea schijnt de Vrouwentong een ideaal cadeau te zijn om zakenpartners mee welkom te heten.

Soorten Sansevieria

De Vrouwentong herken je aan zijn stevige, puntige bladeren die rechtop uit de aarde komen. Ze zijn (grijs)groen, gestreept, gevlekt of hebben een gele rand. Tegenwoordig bestaan er ongeveer 70 soorten Vrouwentong.

Sansevieria trifasciata

De Sansevieria trifasciata, ook wel bekend als de "Vrouwentongen" of "Snake Plant", is een populaire en robuuste soort. Het heeft lange, rechtopstaande bladeren met donkergroene strepen en wordt vaak gekozen vanwege zijn lage onderhoudsbehoefte.

Sansevieria cylindrica

De Sansevieria cylindrica staat bekend om zijn cilindervormige bladeren die recht omhoog groeien. Deze variant heeft een uniek uiterlijk en is ook gemakkelijk te verzorgen.

Sansevieria trifasciata 'Golden Hahnii'

Deze variëteit van de Sansevieria trifasciata staat bekend als "Golden Hahnii". Het heeft compacte bladrozetten met een aantrekkelijke gele kleur, waardoor het een decoratieve toevoeging is aan binnenruimtes.

Sansevieria laurentii

Sansevieria laurentii, ook wel bekend als de "Bonte Vrouwentong", heeft brede bladeren met een opvallend gele rand. Het is een aantrekkelijke keuze voor liefhebbers van decoratieve planten.

Sansevieria moonshine

Sansevieria moonshine heeft zilvergrijze bladeren die een maanachtige gloed hebben. Het is een minder voorkomende variant, maar geliefd vanwege zijn moderne uitstraling.

Verzorgingstips Sansevieria

 • De Sansevieria doet niet heel moeilijk over zijn standplaats, maar het kan zijn dat de plant mooier blijft als deze niet direct in de volle zon staat. Wanneer er veel zonlicht op de Sansevieria komt kleuren de bladeren namelijk lichter. De plant heeft ook minder water nodig en groeit minder hard, wanneer deze verder weg van jouw raam staat.
 • De Sansevieria is geen lastige kamerplant en heeft niet veel voeding nodig. In het groeiseizoen van april tot juli kun je de plant eens per twee weken wat bijvoeden met Cactus & Vetplant Voeding. Deze voeding bevat essentiële voedingselementen en sporenelementen die jouw Sansevieria helpen gezond en mooi groen te blijven. Je voegt de voeding gemakkelijk toe aan het water.
 • Geef de sansevieria weinig water. Deze plant is namelijk alleen stuk te krijgen door hem teveel water te geven. Vooral in de winter heeft hij maar matig water nodig. Eens in de 8 weken een half glas is voldoende. In de lente en zomer is het aan te raden de grond eens in de 2 weken vochtig te maken.
 • De meeste Sansevieria's worden niet groter dan één meter. Snoeien is daarom niet nodig. Bruine bladeren kun je natuurlijk altijd verwijderen.
 • Het kan heel soms voorkomen dat de Sansevieria in bloei staat. Dit is wel uitzonderlijk en wanneer het gebeurt, kun je de bloemen het best verwijderen. Het kost de plant namelijk veel energie, die hij beter kan gebruiken om sterk en gezond te blijven. Besluit je de bloemen toch te laten zitten? Zorg dan extra goed voor de Sansevieria en je zult een zoete geur opmerken.

Sansevieria verpotten

De Sansevieria lijkt wel bijna op elk gebied een ontzettend makkelijke kamerplant. Ook verpotten is niet veel werk bij deze plant. Je kunt de Sansevieria het beste meteen na de aanschaf een keer verpotten. Drie jaar later, wanneer de plant uit zijn huidige pot groeit, kun je dit weer doen. Probeer dit zo voorzichtig mogelijk te doen, maar een paar beschadigde wortels kan de Sansevieria wel aan. Deze zullen vanzelf weer snel herstellen. Je kunt het beste een Kamerplanten Potgrond gebruiken. Door de perfecte waterhuishouding van deze grond zullen planten minder snel last hebben van droogte.

Pokon Powerplanten