Inspiratie
shutterstock_2160796661.jpg
17 aug. 2023

Kamerplanten in de schaduw

Ben je op zoek naar groene kamerplanten voor dat donkere plekje in jouw huis? Stop dan hier! In dit artikel stellen wij je voor aan enkele fantastische planten die schaduw als hun beste vriend beschouwen. Dus, geen plant die het uiteindelijk begeeft, omdat hij graag meer licht wil, maar een mooie levendige plant die geniet!

Calathea

Wie zegt dat alleen leeuwen de baas zijn in de jungle? Maak kennis met de enige echte heerser van het groene rijk: de calathea! Met zijn verbluffende bladtekeningen en levendige kleuren brengt hij een flinke dosis leven en energie in elk hoekje van je huis. Deze plant is helemaal in zijn element met wat indirect licht. Alsof dat nog niet genoeg is, is hij ook een absolute held in het zuiveren van de lucht. Hij zorgt voor een levendige sfeer. De Calathea komt van oorsprong uit een vochtig gebied. Daarom is het belangrijk om de plant twee keer per week water te geven. Schrik niet als je calathea na het vallen van de avond er anders uitziet dan in de ochtend. ‘s Nachts sluit deze plant zijn bladeren en opent ze ‘s ochtends weer om zonlicht op te nemen. 

Graslelie

Maak kennis met de graslelie. Deze vrolijke kamerplant brengt met zijn sierlijke, groene bladeren een vleugje speelsheid in huis. De graslelie is niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook een geweldige huisgenoot voor degenen onder ons met een druk leven. Hij is super vergevingsgezind als het op verzorging aankomt. Vergeet je hem een keer water te geven? Geen paniek! Hij kan best tegen een beetje droogte. Dat betekent dat jij je geen zorgen hoeft te maken als je een keer wat vergeetachtig bent. Eenmaal per week langs gaan met de gieter is meer dan voldoende.

Alsof dat nog niet genoeg is, heeft de graslelie nog een trucje achter de hand. Hij heeft namelijk een talent voor het zuiveren van de lucht in je huis. Deze groene held helpt bij het verwijderen van giftige stoffen en het verbeteren van de luchtkwaliteit, zodat jij en je huisgenoten kunnen ademen als nooit tevoren.

Zet 'm in een schaduwrijke hoek, geef 'm af en toe een beetje liefde en geniet van de vrolijke vibe die deze groene rakker met zich meebrengt. Wanneer je de graslelie met veel liefde verzorgd en de plant het naar zijn zin heeft, trakteert hij je op baby's. En daarmee worden wij ook weer vrolijk, want hoe meer baby’s, hoe meer graslelies voor in jouw woonkamer. Dit heeft uiteindelijk ook een positieve invloed op je gezondheid.

Drakenbloedboom

Maak kennis met de enige echte drakenbloedboom! Met zijn puntige, dieprode bladeren en robuuste stam ziet hij eruit alsof hij rechtstreeks uit een sprookjesboek komt.

De drakenbloedboom is niet alleen een blikvanger, maar hij groeit ook perfect in de schaduw. Dus als je hem op een plek zet waar niet veel licht binnenvalt, dan past hij zich moeiteloos aan.

Deze dappere plant is perfect voor degenen die een vleugje drama willen toevoegen aan hun interieur. Maar maak je geen zorgen, hij heeft geen complexe verzorging nodig. Hij is een plant die tevreden is met weinig onderhoud. Geef hem gewoon af en toe een beetje water en wat complimenten en hij staat stevig met zijn voeten in de aarde. In de winter kan deze plant wel een maand zonder water overleven! In de zomer lukt hem dat zeker twee weken. Van oorsprong komt hij ook uit een droog gebied. Hij is dus wel gewend aan een lange periode zonder water. Geef hem dus niet zo vaak water als sommige van je andere planten. Hier wordt hij erg ongelukkig van.

Philodendron

Met zijn levendige persoonlijkheid en aanpassingsvermogen, is de philodendron een absolute ster in het gedijen in een schaduwrijke omgeving.

Waarom doet de philodendron het zo goed in de schaduw? Nou, deze plant heeft een speciaal trucje. Hij is uitgerust met dikke, weelderige bladeren die hem helpen te overleven in omgevingen met weinig licht. In de lente en de zomer heeft deze kamerplant één à twee keer water nodig. In de winter zal dit één keer zijn.

En laten we eerlijk zijn, het is ook gewoon superhandig als je een plek in huis hebt waar de zon niet zo vaak schijnt. Misschien heb je een gezellig leeshoekje waar je wat groen wilt toevoegen? De philodendron is de plant die je moet hebben! 

De Philodendron heeft veel soorten met elk hun eigen unieke eigenschappen. Er zit voor iedereen een favoriete soort tussen. Wij hebben de top 5 leukste blikvangers op een rijtje gezet:

  • Philodendron hederaceum (Hartbladige Philodendron): Deze Philodendron heeft glanzende, hartvormige bladeren en wordt vaak als kamerplant gehouden. Het is een uitstekende keuze voor beginners vanwege de gemakkelijke verzorging.
  • Philodendron scandes (Klimmende Philodendron): Deze klimplant heeft smalle, donkergroene bladeren met een puntige vorm. Het kan zich vastklampen aan verticale oppervlakken en is ideaal voor het versieren van rekken of hoge planken. 
  • Philodendron cordatum (Klimplant Philodendron): Deze plant heeft hartvormige bladeren met een glanzend groen uiterlijk. Het is een uitstekende hangplant die mooi staat in hangende potten. 
  • Philodendron Florida Ghost: Een zeldzame en betoverende kamerplant met zilverachtige bladeren. Perfect voor liefhebbers van exotische en uniek groen.
  • Philodendron Plowmanii: Een prachtige klimplant met donkergroene bladeren en zilverachtige nerven. Een geweldige plant als sierlijke toevoeging aan je interieur.Wil je meer weten over de verzorging van deze groene vrienden? Bekijk onderstaande video.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten