/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Dracaena

De Dracaena (Drakebloedboom) komt uit het Afrikaanse vasteland. Hier dachten de bewoners dat het sap van de dracaena draco het bloed van draken was. De kamerplant zuivert de lucht en geeft je woonkamer een stoere uitstraling. 

Kenmerken Dracaena

Planttype: Groene kamerplant
Grondsoort: Kamerplanten Potgrond
Bemesten: 1 keer per 2 weken
Hoogte: 50 cm, 75 cm, 100 cm, 125 cm, 150 cm
Groeiwijze: opgaand
Blad/loof: groenblijvend, groen, geelbont, witbont
Vochtigheid: matig water geven
Standplaats: lichte standplaats maar geen zon, halfzon

Herkomst Dracaena

In het wild groeit Dracaena vooral in Afrika en op nabijgelegen eilanden als Madeira, de Canarische Eilanden en de Kaapverdische Eilanden. Al komen er ook een paar soorten voor in Zuid-Azië en eentje in Centraal Amerika. Er zijn variëteiten die echt op een boom-met-stam lijken, maar ook robuuste struikvormen die als haag dienen. Ze kunnen heel oud worden en sommige soorten krijgen in het wild een heel aparte vorm, die rechtstreeks uit de oertijd lijkt te komen.

Wist je dat…

  • De naam verwijst naar de hars van de dracovariëteit. Die is helderrood, waar namen als drakenplant of drakenbloedboom vanaf zijn geleid. De hars wordt gebruikt in de verfindustrie.
  • De plant is het symbool van Tenerife. In Icod de los Vinos staat de grootste én oudste Drakenboom ter wereld, El Drago Milenario genaamd (de duizendjarige draak). Dat is een tikje overdreven, de plant is eerder tussen de 250 en 350 jaar oud.

Soorten Dracaena

We lichten een paar soorten Dracaena voor jou uit:

Dracaena Marginata

Deze drakenbloedboom heeft lange smalle bladeren met een rood randje. 

Dracaena Fragrans

Deze staat ook bekend als geurige dracaena of maïsplant. Deze plant heeft namelijk brede bladeren die gelijkenis tonen met de bladeren van maïsplanten. 

Dracaena compacta 

Bij deze Dracaena vertakken de bladeren dichtbij elkaar. Het zijn compacte bollen van bladeren op drietal stammen.

Dracaena white stripe

Deze Dracaena heeft een iets donkerder blad met daarover witte strepen. Vandaar de naam white stripe natuurlijk!

Dracaena een goede plek geven

De Dracaena is het meest tevreden met een lichte plek in je woonkamer, maar een plek in de schaduw is ook niet erg.. Je kunt de volgende richtlijn aanhouden:

  • Noord: kan direct voor het raam
  • Oost: 3 à 4 meter van het raam af
  • West: 3 à 4 meter van het raam af
  • Zuid: 4 à 5 meter van het raam af

Water voor de Dracaena

Hoewel de Dracaena van oorsprong gewend is om weinig water tot zich te nemen, verlangt hij in je huiskamer zo nu en dan toch een slok water. Je kunt het beste aan de kluit voelen en beoordelen of het nodig is om water te geven. Twijfel je of het nodig is? Geef dan een weekje niet, zodat je zeker weet dat de wortels van de Dracaena niet te nat worden en er geen wortelrot optreedt. Je kunt trouwens ook merken dat je te veel water geeft als de bladeren bruin of geel worden.

Voeding voor de Dracaena

Om van je Dracaena een sterke krachtpatser te maken, kun je hem tweewekelijks voorzien van Pokon Groene Planten Voeding. Doe dit wanneer de voeding uit de potgrond compleet is opgenomen, dit staat altijd op de verpakking vermeld. Van april tot en met augustus heeft de plant voeding nodig, in de winter kan de Dracaena goed zonder voeding.

Luchtzuiverende werking

De Dracaena behoort tot de kamerplanten die een extra luchtzuiverende werking hebben. Schadelijke stoffen worden uit je huis gezuiverd!

Dracaena snoeien

Je kunt de Dracaena goed snoeien. Doe dit tussen de maanden april en september. Je zorgt er zo voor dat er meer licht bij de stam komt, waardoor er meer nieuwe uitlopers zullen ontstaan. Takken verwijder je met een snoeischaar. De bladeren die je wilt verwijderen scheur je eerst in de lengte en daarna scheur je ze van de stam af. Zo blijft de stam netjes.

Pokon Powerplanten