Alocasia (Olifantsoor)

Ken jij Alocasia al? Deze prachtige kamerplant met grote, groene bladeren is een hele mooie toevoeging aan je interieur. Alocasia, ook Olifantsoor of Skelettenplant genoemd dankzij de grote bladeren met nerven, houdt wel van een druppel water. Spray 1 keer per week op het blad en geef direct een goede slok water. Oude bladeren worden bruin en vallen af. Krijgt je Alocasia genoeg licht en water? Dan groeien er vanzelf weer nieuwe bladeren aan.

 • Planttype: Groene Kamerplant
 • Grondsoort: Kamerplanten Potgrond
 • Bemesten: 1x in de 2 weken, in de wintermaanden is dit niet nodig.
 • Hoogte: 40-50 cm
 • Blad/loof: groen, witbont, gemarmerd, grofbladig
 • Water geven: regelmatig water geven, 1x per week besproeien
 • Standplaats: lichte standplaats maar geen zon, halfzon. Geef je Alocasia geen plek boven de verwarming, dit is te warm.

Herkomst Alocasia

Alocasia behoort tot de Aronskelkfamilie en groeit in de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië. Vooral op Borneo komt hij veel voor en kan hij wel vier meter hoog worden. Er zijn 79 soorten bekend. Rond de evenaar wordt de plant al duizenden jaren gekweekt als voedsel. Uit de oerversies zijn decoratieve planten veredeld die niet eetbaar zijn, maar wel erg mooi. De Alocasia veroverde in de jaren vijftig de huiskamer en heeft een mooie vintage vibe.

Soorten Alocasia

Alocasia is de musthave voor iedereen die van zijn/haar interieur wil omtoveren tot een heuse urban jungle. Met maar liefst 79 verschillende soorten Alocasia’s is er altijd wel een soort die past bij jouw interieur. Populaire soorten van de Olifantsoor zijn:

Alocasia Portadora

Alocasia Portadora is een echte eyecatcher in jouw interieur. Met zijn lange bladstelen en grote, groene, grove bladeren heeft deze plant een zeer trendy uitstraling. Kenmerkend aan deze plant zijn naast de bladeren de opvallende bruinrode stipjes op de stam.

Alocasia Calidora

Kenmerkend voor Alocasia Calidora zijn de grote en glimmende bladeren met er dikke bladstelen. Deze plant past ideaal binnen een modern interieur, maar is ook erg geschikt voor in het kantoor.

Alocasia Polly

Deze Alocasia is met zijn donkergroene en glanzende bladeren met lichtgekleurde nerven net iets anders dan de andere Alocasia’s. Alocasia Polly staat prachtig in strakke interieurs. Het decoratieve blad maakt van de plant bijna een kunstwerk.

Alocasia Zebrina

Alocasia Zebrina geeft misschien wel de meest jungleachtige sfeer aan jouw interieur. De bladstelen van deze Olifantsoor hebben een zebraprint: de stelen vallen erg op dankzij de witte en zwarte strepen. Ook kenmerkend aan deze Alocasia zijn de pijlvormige bladeren.

Alocasia verzorgingstips

 • Alocasia komt van oorsprong uit het tropische regenwoud en die warme, vochtige omstandigheden heeft de plant ook graag in huis.
 • Lichte standplaats, maar niet in de volle zon om bladverbranding te voorkomen.
 • Kamertemperatuur van 18-22 °C is ideaal, de plant mag zeker niet te koud staan.
 • Regelmatig water op kamertemperatuur geven, kluit niet laten uitdrogen.
 • Alocasia geniet van de plantenspuit, een douchebeurt of in een zomerse bui even buiten staan.
 • Twee keer per maand plantenvoeding geven tijdens het groeiseizoen, een keer per maand tijdens de winterse rustperiode.

Alocasia verpotten

In Pokon potgrond voeding voor een aantal maanden en jouw Alocasia maakt maar al te graag gebruik van deze voeding. Ook andere voedingsstoffen in de potgrond worden door jouw Alocasia opgenomen. Na een tijd is de grond dan ook helemaal verbruikt en doe je er goed aan om je Alocasia te voorzien van verse potgrond. Verpot daarom je Alocasia elke twee jaar. Verwijder hierbij zoveel mogelijk de oude potgrond. Wanneer de plant te groot wordt voor de plantenbak mag je de Alocasia ook verpotten.

Staat de Alocasia al in jouw interieur?

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten

Deel dit met jouw netwerk!

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.