/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Alocasia (Olifantsoor)

Ken jij de Alocasia al? Deze prachtige kamerplant met grote, groene bladeren is een hele mooie toevoeging aan je interieur. Alocasia, ook wel Olifantsoor of Skelettenplant genoemd dankzij de grote bladeren met nerven, houdt wel van een druppel water. Spray 1 keer per week op het blad en geef direct een goede slok water. Oude bladeren worden bruin en vallen af. Krijgt je Alocasia genoeg licht en water? Dan groeien er vanzelf weer nieuwe bladeren aan. 

Alocasia eigenschappen

 • Planttype: Groene Kamerplant
 • Grondsoort: Kamerplanten Potgrond
 • Bemesten: 1x in de 2 weken met Kamerplanten Voeding, in de wintermaanden is dit niet nodig.
 • Hoogte: 40-50 cm
 • Blad/loof: groen, witbont, gemarmerd, grofbladig
 • Water geven: regelmatig water geven, 1x per week besproeien
 • Standplaats: lichte standplaats maar geen zon, halfzon. Geef je Alocasia geen plek boven de verwarming, dit is te warm.

Herkomst Alocasia  

De Alocasia behoort tot de Aronskelkfamilie en komt van oorsprong uit de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië. Vooral op Borneo komt hij veel voor en kan hij tot wel vier meter hoog worden. Er zijn 79 soorten van de Alocasia bekend. Rond de evenaar wordt de plant al duizenden jaren gekweekt als voedsel. Uit de oerversies zijn decoratieve planten veredeld die niet eetbaar zijn, maar ze zijn wel erg mooi. De Alocasia veroverde in de jaren vijftig dan ook de huiskamer en heeft een mooie vintage vibe.

Soorten Alocasia

De Alocasia is een musthave voor iedereen die zijn of haar interieur wil omtoveren tot een heuse urban jungle. Met maar liefst 79 verschillende soorten Alocasia’s is er altijd wel een soort die past bij jouw interieur. We hebben een aantal populaire soorten van de Olifantsoor voor je op een rijtje gezet:

Alocasia Portadora

De Alocasia Portadora is een echte eyecatcher in jouw huiskamer. Met zijn lange bladstelen en grote, groene, grove bladeren heeft deze plant een zeer trendy uitstraling. Kenmerkend aan deze plant zijn, naast de bladeren, de opvallende bruinrode stipjes die je op de stam kunt vinden.

Alocasia Calidora

Kenmerkend voor de Alocasia Calidora zijn de grote, glimmende bladeren en dikke bladstelen. Deze plant past ideaal binnen een modern interieur, maar is ook erg geschikt voor andere plekken, zoals het kantoor.

Alocasia Polly

Deze Alocasia is met zijn donkergroene en glanzende bladeren met lichtgekleurde nerven net iets anders dan de andere Alocasia’s. De Alocasia Polly staat met name prachtig in strakke interieurs. Het decoratieve blad maakt van de plant bijna een kunstwerk.

Alocasia Zebrina

De Alocasia Zebrina geeft misschien wel de meest jungleachtige sfeer aan jouw interieur. De bladstelen van deze Olifantsoor hebben een zebraprint: de stelen vallen erg op dankzij de witte en zwarte strepen. Ook kenmerkend aan deze Alocasia zijn de lange, pijlvormige bladeren.

Alocasia verzorgingstips 

 • De Alocasia komt van oorsprong uit het tropische regenwoud. Die warme, vochtige omstandigheden heeft de plant dan ook graag in huis. Wanneer je dit voor jouw Alocasia creëert, zal hij langer gezond en mooi blijven.
 • Zet de Alocasia op een lichte plek, maar niet in de volle zon om bladverbranding te voorkomen.
 • Een kamertemperatuur van 18 tot 22 graden is ideaal. De plant mag zeker niet te koud staan.
 • Regelmatig water op kamertemperatuur geven is belangrijk, zodat de kluit niet uitdroogt.
 • De Alocasia geniet van de plantenspuit, een douchebeurt of in een zomerse bui even buiten staan.
 • Twee keer per maand plantenvoeding geven tijdens het groeiseizoen is goed voor de gezondheid van jouw Alocasia. Doe dit één keer per maand tijdens de winterse rustperiode.

Alocasia verpotten

In Kamerplanten Potgrond zit goede voeding en jouw Alocasia maakt hier maar al te graag gebruik van. De potgrond voedt de Alocasia voor enkele maanden lang. Ook andere voedingsstoffen in de potgrond worden door jouw Alocasia opgenomen. Na een tijd is de grond dan ook helemaal verbruikt en doe je er goed aan om je Alocasia te voorzien van verse potgrond. Verpot daarom je Alocasia elke twee jaar. Verwijder hierbij zoveel mogelijk van de oude potgrond. Wanneer de plant te groot wordt voor de plantenbak mag je de Alocasia ook verpotten.

Pokon Powerplanten