Tips
gele bladeren.jpeg
5 jul. 2023

Wat te doen bij gele bladeren bij je kamerplant?

Hey plantenliefhebbers! We hebben allemaal weleens schrikwekkende gele bladeren bij onze geliefde planten gezien, toch? Geen zorgen, wij zijn hier om je te helpen! In deze blog gaan we dieper in op het probleem van gele bladeren en geven we je handige tips om je groene vrienden weer zichzelf te laten voelen.

De kleur geel staat voor…

Oké, dus wat veroorzaakt die rare verkleuring? Het kan verschillende oorzaken hebben. Soms kan het simpelweg betekenen dat je plant wat extra liefde nodig heeft, terwijl het in andere gevallen een serieuzer probleem kan zijn. Gebrek aan voedingsstoffen, zoals stikstof, ijzer of magnesium, is een mogelijkheid. Of misschien geef je je groene maatje net iets te veel of te weinig water. Overbewatering en onderbewatering kunnen allebei tot die nare gele bladeren leiden. 

Maar wacht, er is meer! Die stralende zonneschijn waar we allemaal zo dol op zijn, is soms een beetje te veel voor je plant. Te veel direct zonlicht verbrandt de bladeren waardoor ze verkleuren. En alsof dat nog niet genoeg is, kunnen plagen en ziekten zich stiekem achter die gele bladeren verstoppen. En dat wil je natuurlijk niet!

Tijd voor een blad inspectie

Hoe kom je erachter waarom je plant zo raar doet? Goede vraag! Bekijk de bladeren eens van dichtbij. Kijk naar het patroon van vergeling: begint het aan de randen of juist eerder in het midden? Zie je kleine beestjes rondkruipen of rare vlekken? Dat zijn belangrijke hints die je helpen het probleem te diagnosticeren.

Probleem: Gele randen en gele vlekken midden op het blad

Gele vlekken die in het midden van het blad verschijnen of aan de randen, hebben meestal te maken met te veel water. Vooral bij tropische planten met grote, buigzame bladeren zie je dit soort schade als de wortels te langdurig nat blijven. In het begin voelen die gele vlekken zacht aan, maar na verloop van tijd verkleuren ze bruin en drogen ze uit. Super zonde!

De oplossing

Dus, wat kun je eraan doen? Allereerst, ga na of je niet te veel water hebt gegeven. Die plant heeft misschien wel dorst, maar je wilt 'm niet verdrinken. Duik ook iets dieper in de pot en voel aan de aarde. Soms is de grond veel natter dan je zou verwachten, en dat is geen goed teken. Die arme bladeren kunnen niet meer herstellen, maar de nieuwe groei zal gelukkig weer prachtig groen zijn. Wat moet je doen? Je moet je plant dan opnieuw oppotten. Haal zoveel mogelijk grond voorzichtig van de wortels af. Plant de pot opnieuw op gebruik hiervoor nieuwe potgrond en gebruik op de bodem een laagje hydrokorrels voor een goede waterhuishouding. Knip de gele bladeren af. Zijn er meer gele bladeren dan groene bladeren? Knip dan alleen degene af die al helemaal geel zijn, maar bewaar degene die nog een beetje groen zijn. Dit bladgroen heeft de plant nog nodig om te herstellen.

Probleem: Egaal geel blad

Ken je dat moment waarop je plant er niet helemaal top uitziet? Misschien vertoont hij geen rare vlekken, maar is hij gewoon gelijkmatig van kleur verandert. Vaak worden de bladeren dan geel of bleek. Geen paniek, we've got your back! Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Maar maak je geen zorgen, we kunnen er iets aan doen!

De oplossing

Hoe pakken we dat tekort aan? Simpelweg door je plant een vitamine boost te geven! Geef 'm een nieuw onderkomen door 'm te verpotten en geef 'm regelmatig een flinke dosis plantenvoeding. Houd daarbij de dosering op de verpakking aan. Voedingsstoffen kunnen de bladeren in veel gevallen weer hun oorspronkelijke kleur teruggeven. Dus voor nu hoef je die verkleurde bladeren niet meteen af te knippen. Geef ze een kans om weer tot leven te komen!

Meer weten over plantenvoeding? Neem dan een kijkje op onze kamerplanten-pagina. Hier vind je alles wat je moet weten om je planten de voedingsboost te geven die ze nodig hebben.

Probleem: Mosaic blad 

Soms kunnen onze planten echt ziek worden, en dat is allesbehalve leuk. Er bestaat namelijk een akelig virus dat ervoor zorgt dat de bladeren verkleuren en eruitzien als een mozaïekpatroon. Ja, je raadt het al, we noemen dit virus het mozaiëkvirus. Eerst verliezen de bladeren hun kleur, dan vervormen ze en vallen ze uiteindelijk af. Erg vervelend!

De oplossing

Helaas is er niet veel wat je kunt doen om dit virus te bestrijden. Wat je wel kunt doen, is de besmette bladeren van je plant verwijderen. Zet hem in quarantaine. Op die manier beperk je in ieder geval de verspreiding van het virus. Maar als het zich blijft verspreiden en andere planten dreigt te besmetten, is het misschien verstandig om afscheid te nemen van die plant. Zo bescherm je je andere groene maatjes tegen infectie.

Probleem: zilveren en witte stipjes op blad

Heb jij mysterieuze vlekken gespot op de bladeren van je plant en je hebt al het bovenstaande al gecheckt? Dan zou het zomaar kunnen dat er een paar brutale beestjes op je plant zijn geklommen en zich tegoed doen aan die heerlijk sappige bladeren die jij zo zorgvuldig probeert te verzorgen. Dus, laten we even een kijkje nemen aan de boven- en onderkant van die bladeren en op zoek gaan naar ongewenste gasten. 

De oplossing:

Heb je ook te maken met hardnekkige insecten die je kamerplanten aantasten? Ga ze te lijf met Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten Polysect Spray. Deze krachtige spray is effectief in het bestrijden van een breed scala aan vretende en zuigende insecten. Met dit middel bestrijd je snel en doeltreffend deze insecten, waarbij de eerste resultaten zelfs al zichtbaar zijn binnen 24 uur.

Andere gele bladeren veroorzakers

Oké, dus je denkt dat de vorige genoemde problemen niet de boosdoener zijn voor die gele blaadjes? Let dan op of je plant niet te maken heeft met temperatuurveranderingen of in de tocht staat. Dat kan ervoor zorgen dat je plant minder weerstand heeft en sneller blaadjes laat vallen. En wist je dat je bladeren ook kunnen beschadigen als je te veel plantenvoeding geeft? Ja, serieus! Overvoeding kan de wortels laten verbranden, waardoor de bladeren verkleuren en bruine puntjes krijgen. Dus wees niet de overbezorgde plantenouder en houd altijd de dosering aan op de verpakking.

Dus als je een geel blaadje spot, vraag jezelf af of het gewoon een natuurlijk proces is of dat je iets meer aandacht aan je plant moet besteden. Een geel blaadje wordt meestal niet vanzelf weer groen, dus wees niet bang om de schaar erbij te pakken en lelijke blaadjes weg te knippen. Geen zorgen, één enkel geel blaadje is geen reden tot paniek. Maar als er opeens veel blaadjes geel worden en eraf vallen, is het tijd om te achterhalen wat er mis is en hoe je het kunt oplossen

Dus, blijf alert en zorg goed voor je groene maatje! We willen allemaal dat onze planten stralen en blij zijn, toch?

Green Team 

Nu we weten wat er aan de hand kan zijn, kunnen we dit als een green team aanpakken! Als je plant te weinig voedingsstoffen heeft, geef hem dan wat extra vitamines. Misschien een beetje plantenvoeding om zijn energiepeil omhoog te brengen. Als de waterbalans niet goed zit, pas dan je watergift aan. En zet hem alsjeblieft niet in de brandende zon, geef hem wat schaduw.

Ons motto is: voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het slim om je planten een goede start te geven met voedingsrijke grond. Daarna is het slim om al het groen te blijven verzorgen met plantenvoeding. Mocht je na al deze zorgen toch nog problemen ervaren... ook dan zijn we er voor je met onze natuurlijke probleemoplossers.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten