/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Yucca

De Yucca staat ook wel bekend als de Palmlelie. Hij komt uit de plantenfamilie van de agave-achtigen, de Agavaceae, waartoe ook woonplanten zoals Dracaena, Beaucarnea en Cordyline behoren. Van nature komt de Yucca voor in warme en droge gebieden in Noord- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De planten hebben vaak dikke, leerachtige bladeren met een scherpe punt en witte bloemen. Deze bladeren groeien zo uit de aarde of aan één of meerdere stammetjes. De Yucca is makkelijk te verzorgen en een bijzonder leuke toevoeging aan jouw huiskamer.

Yucca eigenschappen

  • Planttype: Groene Kamerplant
  • Grondsoort: Palmen Grond
  • Bemesten: 1 keer in de week
  • Hoogte: 50 cm, 75 cm, 100 cm, 150 cm, 250 cm
  • Groeiwijze: opgaand
  • Blad/loof: groenblijvend, groen, grijsgroen, lancetvormig
  • Vochtigheid: matig water geven
  • Standplaats: zon, lichte standplaats

Goede plek voor jouw Yucca

De Yucca doe je een plezier met een lichte standplaats, zodat de bladeren mooi groen en hard blijven. Heb je net een nieuwe Yucca in huis gehaald? Pas dan op met direct zonlicht, dit kun je beter geleidelijk opbouwen door de plant eerst op een plek te zetten in de halfschaduw. Zoek een mooie pot uit die past bij je interieur en je hebt lang plezier van deze plant.

Zorg in ieder geval voor een minimale temperatuur van 18 graden overdag en 10 graden 's nachts.

Yucca planten in pot

De Yucca heeft ongeveer dezelfde wensen als de palm. Een zanderige kleigrond die water goed vasthoudt is het meest geschikt. Speciale Pokon Palmen Grond bevat deze eigenschap. Het verpotten van de Yucca doe je direct na de aanschaf of in de lente. In de lenteperiode herstellen beschadigde wortels het snelste. Herhaal dit vervolgens elke twee jaar.

Yucca water geven

Te veel water is niet goed voor de Yucca. Twijfel je of je te veel hebt gegeven? Geef de Yucca dan zeker een week geen water meer. Als de grond weer droogt aanvoelt kun je opnieuw water geen. De hoeveelheid water die je je Yucca moet geven hangt af van de temperatuur, grootte van je plant en de intensiteit van het licht waar de Yucca mee te maken krijgt.

Als de bladeren van de Yucca geel worden of slap gaan hangen, betekent het dat de kamerplant teveel water heeft gekregen. Geef de plant in dat geval een week of een paar weken geen water meer, totdat de bodem weer droog aan begint te voelen. Bruine bladeren duiden op teveel zonlicht. In dat geval kun je de plant het beste verder van het raam verplaatsen.

In de winter is er in huis vaak een lage luchtvochtigheid doordat de verwarming veel aan staat. Terwijl veel planten extra besproeid moeten worden tijdens deze periode, is dat bij de Yucca niet nodig. De Yucca kan namelijk prima tegen droge lucht.

Yucca voeding

De Yucca is niet heel lastig te verzorgen en verbruikt dan ook weinig voeding. Toch is het verstandig om af en toe voeding te geven voor een gezonde en sterke plant. Een Yucca kun je het beste voeding geven in de lente en in de zomer. Je kunt een algemene kamerplantenvoeding geven of speciale Pokon Palm Voeding. Eenmaal per week bemesten is voldoende. Geef de Yucca in ieder geval niet meer voeding dan nodig is, omdat teveel voeding de grond erg zuur kan maken. Dit kan verbranding van de wortels veroorzaken.

Ziektes bij de Yucca

Controleer de Yucca regelmatig op ziektes en ongewenste beestjes, zoals luizen of ander ongedierte. Kijk onder en tussen het blad of er zich stipjes of schimmels bevinden. Hoe eerder je ziektes waarneemt, hoe groter de kans dat je deze nog op tijd bestrijd.

Yucca snoeien

Afstervende bladeren aan de onderkant kun je naar beneden trekken en verwijderen. Bovenin maakt de Yucca zelf weer nieuwe bladeren aan. Als je een stam te lang vindt worden kun je die gerust inkorten door deze af te zagen. Doe dit bij voorkeur in het najaar zodat de plant gedurende het voorjaar weer goed kan herstellen. In verband met het gevaar op infecties is het verstandig om de afgezaagde stam weer te dichten met bijvoorbeeld wax.

Pokon Powerplanten