Croton

Croton, ook wel Codiaeum variegatum genoemd, is een opvallende kamerplant. Houd je van kleuren en eyecatchers in huis? Schaf dan zeker een Croton aan! Wij helpen je bij het verzorgen.

 • Kenmerken Croton
 • Onderhoud van de Croton
 • De Croton water geven
 • Goede plek voor de Croton
 • Bemesten en planten
 • Het verpotten van de Croton
 • Ziektes bij de Croton

 • Kenmerken van de Croton

  Planttype: Groene Kamerplant
  Grondsoort: Kamerplanten Potgrond of Palm Grond
  Bemesten: 1 keer in de 2 weken
  Hoogte: 50 cm, 75 cm
  Groeiwijze: opgaand
  Blad/loof: groenblijvend, geelbont, meerkleurig/bontbladig, grofbladig
  Vochtigheid: regelmatig water geven
  Standplaats: zon, halfzon, schaduw

  Onderhoud van de Croton

  Het blad van de Croton vertelt ons een hoop over de verzorging die nodig is.

  • Wanneer je goed voor de Croton zorgt, is de kleur van het blad bont.
  • Een donkerder blad vertelt dat de plant meer licht nodig heeft.
  • Donkere randen aan de bladeren betekent dat er teveel water wordt gegeven.
  • Wanneer de Croton haar bladeren laat vallen, betekent dit te weinig licht of te veel water.

  Wanneer de Croton te hoog wordt, kan je de plant snoeien. Is de plant te groot? Dan kan je de stam afzagen. Doe dit tijdens de lente of de zomer, zodat de stam de kans heeft te herstellen en opnieuw uit te lopen.

  Wil je de Croton maar een beetje bijwerken, dan is alleen het afknippen van de bladeren/uitlopers genoeg. Doe dit in de herfst zodat de stam van de plant meer licht vangt tijdens de wintermaanden. In de lente zal de Croton weer uitlopen.

  Tijdens het snoeien van de Croton, bloed de Croton melkachtig wit. Van dit sap kan huidirritatie ontstaan en bij het inslikken van het sap, moet je contact opnemen met je huisarts. Het bloeden van de Croton is te stoppen door houtskoolgruis. Wanneer de stam is afgezaagd, is deze gevoelig voor bacteriële infecties. Dicht deze daarom af met wax.

  De Croton water geven

  De Croton voorzien van de juiste hoeveelheid water, is een uitdaging. Dit komt door de wortels van de Croton, die niet houden van veel vocht. Met teveel vocht gaan de wortels rotten. Geef dus geregeld water, maar geen grote hoeveelheden. Dat zal in de praktijk neerkomen op 1 keer in de week water geven en tijdens warm weer 2 keer per week.

  Controleer de potgrond van de Croton altijd even voordat je water geeft. Dit kan door een vinger in de grond te steken. Voelt de grond vochtig? Dan is water geven nog niet nodig. Voelt de grond droog? Dan is water geven raadzaam.

  Goede plek voor de Croton

  Het is belangrijk om een goede standplaats voor jouw Croton te vinden. De Croton houdt van licht, het liefst minimaal 5 uur per dag. Houd hierbij rekening met de hoeveelheid direct zonlicht. Wanneer de Croton te lang in direct zonlicht staat (zoals in de zomermaanden), kunnen de bladeren bruin worden en zelfs verbranden. Draai de plant af en toe een stukje, zodat hij mooi naar het licht toe groeit. Wanneer een Croton in een te donkere ruimte staat, zal de plant geen nieuwe verse bladeren aanmaken en in het ergste geval de bladeren laten vallen.

  Bemesten en planten

  Geef je Croton naast een goede plek ook goede potgrond. Je zou kamerplanten potgrond kunnen kiezen, maar ook Pokon Palm Grond. Met deze grondsoorten is het makkelijk om water te geven en de grond constant een beetje vochtig te houden. Qua voeding kun je 1 keer in de 2 weken bemesten met Pokon Kamerplanten Voeding. In de winter is geen extra bemesting nodig.

  Het verpotten van de Croton

  Raadzaam is om de Croton te verpotten direct na aanschaf of in de lente. Het verpotten is het beste in de lente omdat de wortels, die vaak beschadigen, optimaal kunnen herstellen.

  Je kan de Croton eens per 2 jaar verpotten, tenzij je merkt dat de pot te klein is. Zorg ervoor dat de pot waarin je de Croton gaat verpotten, minimaal 20% breder is dan de pot waar de Croton uit komt. Een grotere pot bevorderd de groei, is beter voor de gezondheid en zorgt voor een grotere opslag van water omdat de grond meer water kan opnemen.

  Het is ook mogelijk om hydrokorrels in de bodem van de pot te doen. Doe dit alleen wanneer de pot open is aan de onderkant. Dit met de reden dat het stilstaande water wat zich tussen de hydrokorrels verzameld, waardoor de wortels gaan rotten.

  Ziektes bij de Croton

  Wolluis en spint zijn 2 ziektes die voor kunnen komen bij de Croton. Wolluis ontstaat door tocht terwijl spint voorkomt uit droge lucht. Voorkom deze ziektes door door de plant af en toe te verwennen met water uit de plantenspuit. Of gebruik een biologische insectenspray ter voorkoming of voor het herstellen van jouw Croton.

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten

Deel dit met jouw netwerk!

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.