Gazon kalken

Om jouw gazon zo mooi te hebben in de zomer, betekent dat je er een heel jaar mee bezig moet zijn. Het gaat verder dan op tijd het gazon maaien, genoeg sproeien met water en het bemesten met de juiste producten. Om een gazon echt mooi groen en fris te houden, heb je kalk nodig om af en toe over het gazon uit te strooien.

Waarom je gazon bekalken?

Kalk strooien op je gazon heeft diverse voordelen:

  • Kalk vermindert de zuurgraad van de bodem, waardoor voedingstoffen beter opgenomen kunnen worden.
  • Het bevordert de bodemstructuur waardoor het gras beter kan groeien.
  • Kalk kan mosgroei ontmoedigen, omdat mos de voorkeur geeft aan zure bodems. Lees ook: mos uit je gras verwijderen.

Wanneer strooi je kalk op je gazon?

De beste tijden om je gazon te bekalken is vlak na de vorst in het voorjaar (februari/maart) en vlak voor de vorst in het najaar (oktober/november).

Je kunt vooraf de pH-waarde van je bodem laten testen of kalk nodig is. 

Stappenplan: gazon bekalken

  1. Maai het gazon kort. Dit kan helpen voor een betere verspreiding.
  2. Bereken de juiste hoeveelheid. Zie de dosering op de verpakking.
  3. Verspreid de kalk gelijkmatig over je gazon. Dit kan met de hand of gebruik een strooier.

Tips voor kalk op jouw gazon

Om jouw gazon zo mooi mogelijk te houden, hebben we een aantal tips voor je:

  • Losse kalk en losse mest gaan over het algemeen niet zo goed samen. Zorg ervoor dat er ongeveer een half jaar tussen het bestrooien met kalk en het bemesten zit. Zo ondersteun je jouw gazon optimaal en behaal je de beste resultaten.
  • Neem korrels kalk in plaats van poeder als er meer planten in de omgeving van jouw gazon staan. De korrels blijven liggen op het gazon terwijl poeder wegwaait en op de bodem bij andere planten terecht kan komen. Sommige planten kunnen hier niet tegen.
  • Sproei na het strooien van de kalkkorrels je gazon. Zo wordt de kalk snel opgenomen in de bodem en heb je sneller effect.
  • Vind je dat jouw gazon een beetje vaal is van kleur of kleur verliest? Gebruik dan kalk met magnesium, zoals onze gazonmest met kalk. Dit product is een gecombineerde mest + kalk korrel. Strooi je Pokon Gazonmest met Kalk 3-in-1 in het voorjaar of in het najaar, dan hoef je niet apart je gazon te bekalken. Ideaal!

Gazon onderhoud

Je gazon onderhouden is meer dan alleen kalken. Gazon onderhoud bestaat bijvoorbeeld ook uit je gazon verticuteren, je gazon bemesten, gras maaien en bij(zaaien).

Dit heb je nodig:

bc7d3a15-6c81-4cdf-b7b3-d9d66a30b3ac,cf688a2a-af39-4e84-9d7e-1bb30d74f38e,982ea19f-8bbd-4984-9960-2ffae61052d8,606b46e3-8676-46d5-92bb-efae8b853d44