Tips
boerderij
11 apr. 2018

April: het maaien kan beginnen

Sinds een paar maanden wonen mijn man en ik op een boerderij in Drenthe en hebben we ineens een heleboel gras om ons heen. Gazon. Heerlijk om met je blote voeten overheen te lopen. En dat groen steekt ook zo mooi af tegen een bonte bloemenborder.

Dit jaar is het tot eind maart erg koud geweest en is het gras nauwelijks gegroeid. Sinds Pasen is het ook ’s nachts vele graden boven nul en zie ik het gras zienderogen groeien. Dus… de eerste maaibeurt met een heuse zitmaaier kan gedaan worden. Ons gazon is immers geen paar vierkante meter maar enkele honderden vierkante meters groot. Dat moet je dan ook groots aanpakken.

Let op de krokussen

Wel opletten dat ik de krokussen en narcissen spaar! Ook straks, als de bloemen zijn uitgebloeid, moet ik om het loof heen maaien, omdat juist daarmee de bollen weer voeding opdoen voor volgend jaar.

Kanten steken

Naast die eerste maaibeurt is het in april ook tijd om de graskanten scherp af te steken met een kantsteker of een dunne platte schop. Dat gaat soms een beetje scheef als je dat uit de losse pols doet, dus een paaltje met touw ertussen helpt met de lijn netjes houden.

Kale plekken herstellen

Ook is het nu een goed moment om kale plekken te herstellen. Dat kan door wat graszaad te strooien (bij windstil weer, anders vliegt je zaad gelijk weg), zoals Pokon Graszaad Herstel.

Ook kun je op sommige kale plekjes nieuwe pollen of graszoden leggen. Ik heb zelf al wat succesjes geboekt met de ‘zodetransplantatie’. Op de plek waar we een moestuin aanleggen, haal ik de mooie stukken gras in zoden weg. Die graaf ik op een kale plek weer in en sluit ik aan op de graspollen eromheen. Na een paar dagen zie je al dat dat goed groeit. Dat loopt straks lekker met die blote voeten.

Groetjes,

Katja

Lees ook deze blog van Katja: Tijd voor actie op het gazon

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon