Inspiratie
plant op stam.webp
10 apr. 2024

Planten op stam onderhouden

Planten op stam zijn een prachtige toevoeging aan elk interieur of tuin. Ze voegen hoogte, structuur en een vleugje elegantie toe aan de omgeving. Deze planten staan ook wel bekend als 'stamplanten' of 'boompjes'. Het is eigenlijk niets anders dan een plant waarvan de takken en bladeren zijn gesnoeid, zodat er een enkele stam met een kroon overblijft. 

Onder planten op stam vallen ook planten die zijn gegroeid door ze te enten op een onderstam. Op deze onderstam wordt een heester, en soms zelfs een klimplant, gekweekt. Bekende voorbeelden zijn de Viburnum of de blauweregen. Het onderhouden van deze planten is niet moeilijk, maar vereist wel aandacht en zorg om ze gezond en mooi te houden. Daar helpen wij je uiteraard graag bij.

  1. Kiezen van de juiste plant
  2. Plant op stam inspiratie
  3. Plaatsing en verzorging
  4. Water geven
  5. Snoeien en vormgeven
  6. Voeding en bemesting
  7. Bescherming tegen plagen en ziekten
  8. Overwinteren

Kiezen van de juiste plant

Het begint allemaal met het kiezen van de juiste plant op stam. Er zijn verschillende soorten planten die op stam kunnen worden gekweekt, maar die ook als struik te koop zijn. Bij het kiezen van een plant op stam is het belangrijk om rekening te houden met de omgevingsomstandigheden op de plaats waar je hem wilt neerzetten. Kijk daarbij vooral naar de lichtinval (schaduwrijk of juist veel zon). Kijk op het plantenlabel om te zien of je plant een zonaanbidder is en of hij geschikt is voor binnen, buiten of allebei. Wil je de plant binnen zetten? Let dan er op dat je hem niet op de tocht zet en houd hem weg bij de verwarming.

Plant op stam inspiratie

Als je nieuw bent in de wereld van planten op stam, kun je wellicht wat inspiratie gebruiken. Gelukkig zijn er verschillende prachtige miniboompjes verkrijgbaar, dus er is voor iedereen wat wils. Kijk voor inspiratie eens in de onderstaande lijst.

Planten op stam voor binnen

Planten op stam voor buiten

Plaatsing en verzorging

Plaats de plant op een locatie waar hij voldoende natuurlijk licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht, omdat dit de kans op het verbranden van het blad vergroot. Draai planten in pot af en toe zodat alle zijden gelijkmatig belicht worden en de groei evenwichtig blijft. Dit kan je doen wanneer je hem water geeft, maar je kan ook wachten totdat je het gevoel hebt dat één kant sneller groeit. Draai de plant dan een klein stukje om de andere kant meer licht te geven.

Water geven

Het water geven van planten op stam is niet moeilijk. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond. Steek je vinger een aantal centimeter in de grond. Als er geen grond aan blijft plakken is het tijd om je plant water te geven. Geef water als de grond droog aanvoelt, maar vermijd overmatig water geven, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Om de kans hierop te verkleinen, leg je een laagje Pokon Hydrokorrels op de bodem van de pot of zorg je voor drainagegaten onderin de pot. Deze laatste optie kan je het best alleen buiten gebruiken, om te voorkomen dat je vloer binnen beschadigd raakt.

Snoeien en vormgeven

Snoeien is een essentieel onderdeel van het onderhoud van planten op stam. Verwijder dode of beschadigde bladeren regelmatig. Het kan zijn dat er uitlopers of scheuten uit de stam groeien. Dit kan geen kwaad, maar als je dit minder mooi vindt, dan is het mogelijk om dit mini plantje te stekken of te verwijderen. Zo behoudt je plant op stam zijn bijzondere vorm. Gebruik bij het snoeien een scherpe en schone snoeischaar. Zo knip je nauwkeurig en beschadig je de plant minder.

Voeding en bemesting

Planten op stam hebben voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Gebruik plantenvoeding die speciaal is afgestemd op de wensen van jouw plant op stam. Zo vraagt een citrusboom om andere voeding dan een ficus. Voeding geef je tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) volgens de instructies op de verpakking. Meer voeding geven dan op de verpakking staat helpt je plant niet om groter en sterker te worden. Het kan zelfs schadelijk zijn. In het najaar gaan de meeste planten in een soort winterslaap. Ze hebben dan minder water nodig en vragen dan ook niet om extra voeding. Net als je plant kan je het in de herfst en winter dus rustig aan doen.

Bescherming tegen plagen en ziekten

Inspecteer regelmatig de plant op tekenen van plagen zoals spintbladluizen of schimmelinfecties. Als je plagen of ziekten opmerkt, bijvoorbeeld doordat er kleine witte, zwarte of rode puntjes op de plant verschijnen, kijk dan in onze probleemoplosser om het juiste plan van aanpak te volgen. Wij helpen je graag om je plant weer gezond te maken.

Overwinteren

Sommige planten op stam zijn gevoelig voor kou. Tijdens de wintermaanden kan het nodig zijn om je buitenplanten naar een warmere locatie te verplaatsen, zoals in de schuur of woonkamer. Je kan ook beschermende maatregelen nemen, zoals het bedekken van je plant op stam met doeken of het beperken van watergift om bevriezing te voorkomen.

Planten op stam zijn echte eyecatchers en door aandacht te besteden aan het onderhoud, geniet je lang van deze mooie planten.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten