Tipsbonsai ficus
30-11-17

Bonsai voor beginners: de Ficus

De bonsai: wie kent ‘m niet? Ondanks dat de bonsai erg populair is, twijfelen veel mensen of ze ‘m wel aan moeten schaffen. De bonsai staat er namelijk niet om bekend erg makkelijk te zijn qua verzorging.

Wil jij ook een bonsai in je woonkamer, slaapkamer of kantoor maar heb je geen groene vingers? Geen paniek, want met deze tips kun jij - zelfs zonder groene vingers - jarenlang genieten van jouw eigen bonsaiboompje.

Stap 1: Kies de juiste bonsai-soort

Er zijn veel verschillende soorten bonsaiboompjes die elk hun eigen gebruiksaanwijzing hebben. De Ficus is één van de populairste Bonsai-soorten en ook nog eens één van de makkelijkste bonsais qua verzorging. Omdat de plant erg sterk is, kan er eigenlijk maar weinig mis gaan als je de tips in deze blog opvolgt. De Ficus Ginseng is de meestvoorkomende Ficus die je in veel woonwinkels en tuincentra ziet.

Stap 2: Zet de Ficus op een zonnige plek

De Ficus is een tropisch boompje en houdt er dan ook van om in huis op een lichte, warme plek te staan. Veel mensen kiezen ervoor om de Ficus op de vensterbank te zetten: zo geniet je bonsai van het meeste zonlicht en profiteert hij in de winter ook de warmte van de verwarming. Zorg in ieder geval voor een lichte, zonnige plek waar het minimaal 15 graden is en de temperatuur constant blijft. Dan blijft jouw Ficus het mooist!

Stap 3: Zorg voor voldoende water

De bodem van de Ficus mag altijd licht vochtig zijn. In de zomer is eens in de twee weken voldoende, maar in de winter heeft de Ficus al snel één of twee keer per week water nodig.

Doordat ‘s winters vaak de verwarming aan staat, is de luchtvochtigheid in huis laag. En laat de Ficus daar nu net niet van houden! Als jouw Ficus bonsai in de buurt van de verwarming staat, is het daarom aan te raden om deze in de winter een paar keer per week lichtjes te besproeien met een plantenspuit. Zo blijven de bladeren mooi groen en komt jouw Ficus goed de winter door.

Stap 4: Voed de Ficus met Bonsai Voeding

Jouw Ficus blijft beter beschermd tegen ziektes en groeit goed door als je deze regelmatig voedt met Pokon Bonsai Voeding. In de zomer kun je je Ficus eens in de 1 tot 2 weken wat extra plantvoeding geven, in de winter is eens in de 4 weken voldoende. Veel kamerplanten zijn in de winter in ruststand en hebben in deze periode ook geen plantvoeding nodig. De Ficus groeit in principe ook in de winter door, waardoor hij ook dan graag wat extra voeding krijgt.

Stap 5: Verpot de Ficus eens per jaar

De Ficus staat bekend om haar grote, lange wortels die gedeeltelijk boven de grond uitkomen. Als je wilt dat de Ficus groter wordt, is het aan te raden om deze eens per jaar te verpotten naar een grotere pot. Als je jouw Ficus bonsai liever klein houdt, hoef je hem niet te verpotten.

Met deze tips gaat het je ongetwijfeld lukken om zo lang mogelijk van jouw eigen bonsai te genieten. Klik voor meer informatie over de bonsai!

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (0)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.