/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Rozen

Rozen worden al vele eeuwen gekweekt om hun schoonheid. Tot op de dag van vandaag hebben miljoenen tuinliefhebbers over de hele wereld rozen in hun tuin staan. Het doel wat deze mensen voor ogen hebben is een uitbundig bloeiende roos met kleurige bloemen en mooi groen blad. In de praktijk blijken droom en werkelijkheid helaas niet altijd met elkaar overeen te komen. Als dat ook bij jou het geval is, is het goed om te weten dat dit resultaat met een juiste verzorging ook voor jou haalbaar is.

Rozen eigenschappen

Planttype: Roos
Grondsoort: Rozen Grond
Vochtigheid: normaal
Standplaats: schaduw, halfzon, zon
Hoogte: 180 cm, 200 cm
Groeiwijze: opgaand
Bloem: roze, rood
Bloemvorm: enkelbloemig
Bloeitijd: juni, juli
Blad/loof: blauw
Vrucht: rood
Takken/bast: doornen
Winterhardheid: extreem winterhard (< -45,5°C tot -28,9°C)

Verschillende soorten rozen

Er zijn letterlijk duizenden verschillende variëteiten en soorten rozen. Allereerst moet je beslissen welk type je wilt en waarvoor je het wilt gebruiken, en vervolgens kun je de kleur en geur kiezen.

Miniatuurroos

Miniatuurrozen, ook wel dwergroos genoemd, zijn rozen die ongeveer 15 tot 60 cm hoog zijn. Hierdoor zijn ze perfect voor aan de voorkant van een border of in een pot. 

Struikroos

Onder struikrozen scharen we hybride theerozen, floribunda en Engelse rozen zoals David Austin. Struikrozen zijn ongeveer 1 tot 2 meter hoog. Ideaal voor in de border of in grote potten.

Klimroos

Klimrozen kun je gebruiken om een muur, hek, rozenboog of pergola te bedekken. Het geeft een heel romantische uitstraling. 

Bodembedekkende roos

Deze laagblijvende roos is ideaal om grote oppervlakten in je border  te bedekken voor een mooi kleurrijk geheel.

Stamroos

Ook rozen kunnen geënt worden op een stam. Een stamroos is erg mooi in de border of in pot.

Rozen aanplanten

De meeste rozen staan het liefst in de volle zon en beschut tegen sterke wind of kou. Zorg dat er wat ruimte om de roos is voor een goede luchtcirculatie, ze houden er bijvoorbeeld niet van om onder bomen geplant te worden. Laat minimaal 1 meter tussen planten en 0,5 meter tussen muren en hekken. Rozen ontwikkelen vrij diepe wortels en hebben een mild zure, humusrijke grond nodig. Zorg dat de grond goed wordt omgespit en verbeterd voordat je gaat planten. Gebruik bijvoorbeeld een tuincompost of een Rozen Grond. Zo geef je jouw rozen direct een goede start.

Stappenplan voor het aanplanten van rozen:

 1. Graaf een plantgat dat twee keer zo breed is en 7 tot 7,5 cm dieper dan de kweekpot.
 2. Mix de grond met 50/50 compost of rozengrond
 3. Bedek de bodem van het plantgat met 5 cm van je mixgrond.
 4. Plaats de roos in het gat en controleer of deze op de juiste diepte zit.
 5. Vul het gat met de rest van de mixgrond.
 6. Druk de grond voorzichtig aan rond de plant..
 7. Geef grondig water.

Rozen oppotten

Wil je een roos in een pot zetten? Zorg dan voor een goede drainage zodat het water uit de pot kan. Kies een pot dat 2 tot 3 keer groter is dan de kweekpot.

Stappenplan voor het oppotten van een roos:

 1. Vul de pot met een laag hydrokorrels, houdt ongeveer 20% aan. 
 2. Vul de pot een beetje met speciale rozengrond. 
 3. Haal voorzichtig de rozenplant uit de kwekerspot en maak de wortels voorzichtig los als ze compact aanvoelen. 
 4. Plaats de roos in de pot. Vul vervolgens de grond rondom de plant aan met rozengrond. 
 5. Druk de grond voorzichtig aan rondom de plant.
 6. Geef grondig water.

Rozen verzorgen

Omdat rozen diep wortelen, zijn ze behoorlijk droogtetolerant en hebben ze zelden water nodig zodra ze zijn gevestigd, vooral als ze groeien in middelzware tot zware kleigronden. In langdurige periodes van heet, droog weer hebben ze echter misschien eens in de 10-14 dagen diep water nodig. Water op de grond in de avond in plaats van in de hitte van de dag minimaliseert waterverlies door verdamping en houdt de bladeren droog om de verspreiding van ziekten zoals zwarte vlekken en meeldauw te minimaliseren. Staat je roos in pot? Dan is het wel aan te raden om regelmatig water te geven. Zeker tijdens warme periodes.

Rozen hebben veel voedingsstoffen nodig. Rozen willen bij voorkeur een voeding die naast een hoog kaligehalte, ijzer en magnesium bevat. IJzer zorgt voor een mooie volle kleur van de bloemen, magnesium met name voor een mooie kleur van het blad. Om rozen te voeden, gebruik je in het vroege voorjaar en opnieuw in de late zomer Rozen Mest. 

Rozen snoeien

Vrijwel alle rozen kun je het beste snoeien tussen maart en april. In de maanden juli en augustus kun je de bloei van rozen in jouw tuin verlengen, door de uitgebloeide rozen te verwijderen.

Afhankelijk van het soort roos kun je bepalen hoe ver gesnoeid moet worden.

 1. Miniatuurroos: 5-7cm
 2. Struikroos: 20-30cm (hoeft niet elk jaar alleen het dode hout)
 3. Stamroos: Wilde scheuten uit wortel of stam kun je gelijk wegsnoeien. Voor het overige 10 cm
 4. Treurrozen: Oude takken wegsnoeien.
 5. Klimrozen: Tot ongeveer 2/3 in het najaar snoeien
 6. Bodembedekkende rozen: Oude takken en te lange scheuten wegsnoeien

Ziektes en plagen 

Rozen zijn erg mooi, maar ook vatbaar voor ziektes en plagen. Het is goed te weten dat deze voor een groot deel voorkomen kunnen worden door een goede grond en een speciale rozen voeding. Voedingstekorten herken je bijvoorbeeld aan gele bladeren of bleke plekken in het midden van het blad. Door de juiste voeding te geven kun je dit vaak al oplossen.

Daarnaast zijn rozen vatbaar voor:

 • Sterroetdauw, ook wel bekend als Black Spot. Dit is een veelvoorkomende schimmelziekte bij rozen. Het veroorzaakt zwarte vlekken op bladeren, die meestal beginnen als gele plekken en vervolgens zwart worden. Aangetaste bladeren kunnen loslaten, wat de vitaliteit van de plant vermindert. Hoe los je het op? Geef voeding en voeg compost toe. Verwijder alle gevallen bladeren in de herfst. Indien nodig gebruik je een gewasbeschermingsmiddel . Doe dit bij voorkeur niet wanneer de plant in bloei staat, omdat dit bijen kan schaden.
 • Roest, ook wel rozenroest, genoemd is een schimmelziekte. Gele vlekken verschijnen op de bovenkant van de bladeren en kleine oranje puistjes aan de onderkant van het blad. Deze oranje puistjes worden in de zomer zwart. Je kunt oranje poeder zien verschijnen op de stelen. Aangetaste bladeren kunnen van de blad vallen. Hoe los je het op? Verwijder direct alle aangetaste bladeren om verspreiding te verminderen. Indien nodig gebruik je een gewasbeschermingsmiddel. Doe dit bij voorkeur niet wanneer de plant in bloei staat, omdat dit bijen kan schaden.
 • Meeldauw, deze schimmelziekte veroorzaakt witte vlekken op bladeren en kan leiden tot een gestoorde groei en verschrompelde bladeren. Hoe los je het op? Verbeter de luchtcirculatie rondom de planten. Houd water van de bladeren af. Breng een gewasbeschermingsmiddel zoals Tegen Schimmels Fungus Concentraat aan om het te beheersen.
 • Luizen: zie je groene, gele of zwarte kleine beestjes over je plant lopen? Grote kans dat je plant last heeft van luizen. Hoe los je het op? Gebruik Bio Tegen Insecten Spray om o.a. bladluis, schild- en dopluis te bestrijden.

Rozen verzorgingskalender

 • Voeden: van maart tot en met augustus.
 • Snoeien: van maart tot en met april en van oktober tot en met november.
 • Planten (als het niet vriest): van januari tot en met april en van oktober tot en met november.

Pokon Powerplanten