Tips
Hoofdafbeelding_plant.png
2 aug. 2023

Red mijn kamerplant: do’s and don’ts

We begrijpen het helemaal. Soms lijkt het alsof het een hele uitdaging is om die kamerplanten van jou in leven te houden. Er zijn zoveel factoren waar je rekening mee moet houden. Maar maak je geen zorgen, zelfs als je geen groene vingers hebt, zijn er nog steeds manieren om jouw groene vriendjes te redden. 

Laten we uitzoeken wat het probleem is, de juiste verzorging toepassen en die veelgemaakte fouten vermijden. We gaan jouw planten redden, en hoe! Samen zorgen we ervoor dat jouw groene maatjes weer gaan stralen en floreren. Laat die reddingsmissie maar beginnen.

Het probleem herkennen

Het is zorgelijk wanneer een kamerplant achteruitgaat, maar door de plant te inspecteren kun je de mogelijke oorzaken achterhalen en passende maatregelen nemen. 

  1. Blad conditie: Verwelkte, vergeelde of bruine bladeren wijzen op problemen. Overmatig water geven leidt tot geelverkleuring en bladval, terwijl bruine bladeren duiden op uitdroging. Gerimpelde bladeren kunnen duiden op onvoldoende wateropname. 
  2. Bodemgesteldheid: Controleer de bodem op vochtigheid. Te veel water kan leiden tot wortelrot, terwijl een te droge bodem resulteert in uitdroging van de plant. 
  3. Plaatsing en licht: Te weinig of te veel licht kan allebei problemen veroorzaken. Gele bladeren en een slappe houding duiden vaak op een gebrek aan licht, terwijl verbleekte bladeren en bladval wijzen op overmatige blootstelling aan direct zonlicht.
  4. Ongedierte: Inspecteer de plant zorgvuldig op tekenen van insecten, zoals spinnenwebben, kleine beestjes of bladbeschadiging. Ongedierte tast de gezondheid van de plant aan.

Wanneer je deze tekenen observeert, is het slim om maatregelen te nemen. Er is nog een kans dat je jouw kamerplant nog kan redden. In zo’n geval moet je een passende maatregel nemen om je plant te redden. 

Do’s: Wat kan je wel doen?

Misschien spreekt het voor zich of is het nieuw voor je, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je kamerplanten te redden. Hier een paar do’s voor jouw groene vrienden. Door deze tips toe te passen, zijn jouw kamerplanten je eeuwig dankbaar. 

Goede potgrond en een juiste formaat pot

Als je plant het niet zo goed doet, kan dat misschien komen door de potgrond of de pot waar hij in staat. En wist je dat de juiste pot en potgrond hierin een grote rol spelen?

Laat ons je een geheimpje vertellen: de juiste potgrond maakt echt een wereld van verschil. Met de Pokon Kamerplanten Potgrond geef je jouw planten de ultieme boost die ze nodig hebben. De mix van voedingsstoffen stimuleert de groei en geeft de bladeren een ongelooflijk mooie groene kleur. Heb je een palm, cactus of orchidee? Hier hebben wij aparte potgrond voor!

Laten we het hebben over plantenpotten. Bij het checken van de pot is het belangrijk om een pot te hebben die groot genoeg is voor jouw groene vriend. Maar hé, soms groeit je plant zo snel dat hij uit zijn pot lijkt te barsten. Je merkt het aan zijn ondeugende trekjes, zoals niet meer groeien of bladeren laten vallen. Dat is het teken: tijd voor een pot-upgrade! De pot mag niet te klein zijn, maar ook zeker niet te groot of te hoog. Dit zorgt er namelijk voor dat de plant niet voldoende beschikking heeft over water.

Haal de plant uit de pot en kijk of je plant nog voldoende ruimte heeft om te groeien. Zijn de wortels wit? Of lijken ze iets verrot te zijn? Haal de verrotte wortels weg. Wel moet je rekening houden met een paar punten bij het verpotten van jouw kamerplant.

  1. Kies de juiste potmaat: Bij geen een te kleine of te grote pot voor je kamerplant, beschadigt de plant.
  2. Gebruik de juiste potgrond: Om ervoor te zorgen dat je plant gezond blijft, moet je kiezen voor de juiste potgrond. 
  3. Doe voorzichtig: Behandel de wortels voorzichtig. Verwijder het huidige potgrond voorzichtig van de wortels en zet hem zorgvuldig in de nieuwe pot met nieuw potgrond. 

Wil je meer weten over het verpotten van je kamerplanten? Lees dan dit artikel.

Kamerplanten Voeding: een vitamineshot

Een blije kamerplant is een groeiende kamerplant. De voeding in de potgrond, waar je plant in staat, raakt na een tijdje op. Je plant kan dan een voedingstekort krijgen. Hierdoor kan hij niet meer groeien, wordt hij vatbaarder voor ziektes en kan de plant gele bladeren krijgen. Om de groei van je kamerplant te stimuleren adviseren wij om zo af en toe voeding toe te voegen aan hun waterdieet. Let op: gebruik voeding, maar met mate. Te veel van dit wonderdrankje kan namelijk je plant beschadigen, en dat willen we nou juist voorkomen. Gebruik hiervoor de Bio Kamerplanten Voeding: een magische elixer voor je planten, vooral tijdens hun groeispurts (tussen maart en oktober).

Als je plant net is verpot of vers uit de winkel komt, geef 'm dan even een beetje tijd om te settelen. We raden aan om zijn vitamineshot pas te geven na ongeveer twee maanden te geven. Gedurende deze tijd zitten er namelijk al genoeg voedingsstoffen in de potgrond om je plant gelukkig en gezond te houden.

Water is goed voor later

We weten allemaal dat planten water nodig hebben. Maar de kunst zit 'm in de juiste balans te vinden. Te veel water en je arme plant wordt geel, verliest bladeren en voelt zich gewoon niet zo happy. Maar wacht, ook te weinig water kan hetzelfde effect hebben. Echt, het lijkt soms alsof planten gewoon nooit tevreden zijn, toch?

Het is lastig in te schatten of de kamerplant te veel of te weinig water heeft gehad. Misschien kan je het zelf al inschatten, maar je plant onderzoeken geeft al meer duidelijkheid. Wanneer de grond onder in de pot nat is, heeft je plant te veel water gehad. Wanneer de grond onder in de pot te droog is, geef je de plant te weinig water. Wil je onzekerheid uitsluiten? Schaf dan een Watermeter aan. Deze kleurt wit wanneer het weer tijd is voor een scheutje water. 
 

Van de zon gaan stralen 

Laten we het hebben over onze groene huisgenoten en hun relatie met licht, want ze hebben allemaal zo hun eigen voorkeuren. Sommige planten zijn net kleine vampiers en verbranden bij te veel zonlicht, terwijl andere planten enorm goed kunnen zonnebaden. Wist je dat er ook kamerplanten zijn die volop floreren in de schaduw?

Leuk toch? Voor elke hoek in je huis is er een perfecte match met een kamerplant. Maar wees geduldig, het kost wat tijd voordat je erachter komt hoeveel licht je plant nodig heeft op die specifieke plek. Geef 'm gewoon een beetje de ruimte en tijd om te wennen.

Als je merkt dat er bruine plekjes op de bladeren van je plant verschijnen, is dat een teken dat hij te veel zonlicht krijgt. Geen paniek! Het betekent gewoon dat je plant een beetje een zonnebrandje heeft opgelopen. Zet hem dan op een andere plek. De nieuwe bladeren zullen geen vlekken krijgen. Na verloop van tijd kun je de minder mooie bladeren wegknippen. Maar als je kameraad lekker aan het groeien en bloeien is zonder bruine vlekken, dan betekent dat maar één ding: je plant is dol op dit plekje!

Onze tip:  wees niet bang om te experimenteren met verschillende plekken in huis om zo de behoeften van je plant te ontdekken. Geef ze de juiste hoeveelheid licht waar ze van houden, en je zult beloond worden met een groen paradijsje in je eigen huis.

Don’ts: hier gaat jouw plant niet zo goed op 

Zie je dat jouw lieve kamerplant een beetje aan het worstelen is en van die lichtbruine vlekken op zijn bladeren krijgt? Geen paniek, wees niet ontmoedigd als er iets misgaat. We leren allemaal van onze fouten. 

Vermijd temperatuurverschillen

Een kamerplant is redelijk gevoelig voor temperatuur. Je moet je groene vriend niet neerzetten op plekken waar het tocht of waar de temperatuur continu op en neer springt, bijvoorbeeld bij een verwarming of kachel. Dat is een echte no-go. De wortels kunnen hierdoor gaan rotten en dan gaat je plant uiteindelijk dood gaan. Dus, geef je plant een knus plekje met een aangename, constante temperatuur.

Niet tegen het raam

Het lijkt misschien logisch om je groene vriend tegen het raam te zetten, maar geloof me,   dat is een echte don't! Dit gaan we uitleggen.

In de winter kan het raam namelijk koud worden, en dat is geen pretje voor je plant. Stel je voor dat je daar de hele dag tegen een koud raam moet aanhangen. Brrr, veel te koud! Het resultaat? Een bevroren plant en dat willen we natuurlijk niet. Aan de andere kant, in de zomer is het raam juist een bron van intense hitte. Je plant kan letterlijk verbranden door al die zonneschijn.

Niet te donker en niet teveel licht

Een overdosis of juist een gebrek aan licht heeft invloed op de groeispurt van je kamerplant. Maar wees gerust, er zijn planten die super flexibel zijn en kunnen omgaan met zowel de meest felle zonnestralen als de meest schaduwrijke hoekjes. 

Dus, onthoud, het is belangrijk om een goede balans te vinden. Geef je planten niet te veel licht, anders kunnen ze verbranden en hun gevoelige blaadjes kunnen het niet aan. Maar aan de andere kant, geef ze ook niet te weinig licht, want dan kunnen ze treurig en lusteloos worden.

Geen voeding tijdens de koude periode

Een kamerplant heeft in de winter geen voeding nodig, omdat de plant in de winter niet groeit. Het is als een winterslaap voor hen, dus ze doen even een stapje terug en groeien niet zo hard. Dus je kunt je zorgen maken over iets anders en je plant gewoon lekker met rust laten.

Dus, nu je op de hoogte bent van deze do's and don'ts, kun je je kamerplanten groen en gelukkig houden! Laat die groene handen maar wapperen, jij kunt dit! Verzorg je huisgenoten met liefde en aandacht, en je zult zien hoe ze groeien en stralen. Dus ga ervoor, maak van je huis een groen paradijs en geniet van de prachtige aanwezigheid van je groene rakkers. En vergeet niet om zelf ook te genieten van al het groen om je heen. 

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten