Tips
Gazon najaar.jpg
14 nov. 2023

Gazononderhoud in de herfst

De herfst is begonnen: tijd om je gazon winterklaar te maken. Hoewel de temperaturen langzaam dalen, staan er nog voldoende warme dagen op de planning. Als je nu goed voor je gazon zorgt, zal je groene grasmat de wintermaanden goed doorkomen en er in het voorjaar prachtig uitzien. In dit artikel delen we eenvoudige gazonklussen voor de herfst.

Gazon herstellen

Heb je kale plekken in je gazon? In oktober kun je deze nog voor de winter aanpakken door nieuwe graszaden in te zaaien. De bodem is nu nog warm genoeg en de zaden zullen nog ontkiemen. Doe dit wel wanneer de temperatuur boven de zes graden is. Lees hier wat je de rest van het jaar kunt doen om je gazon te herstellen.

Mos verwijderen

Zie je mos in je gazon? Verwijder het met Mos Weg of door te verticuteren. Strooi daarna Graszaad Herstel om je gazon te verbeteren en geef mest om het te versterken.

Bladeren opruimen

In de herfst vallen er veel bladeren op je gazon. Laat ze niet te lang liggen, want ze houden zonlicht tegen en kunnen lelijke plekken veroorzaken. Vochtige bladeren kunnen ook tot rotting leiden. Heb je een groot gazon? Er zijn elektrische bladopzuigers verkrijgbaar die bladeren kunnen opzuigen en versnipperen. Scheelt ook weer ruimte in je gft-container.

Tip: Gebruik de bladeren om je borders te bedekken. Zo bescherm je je planten tegen vorst en help je kleine dieren overwinteren.

Najaarsbemesting

Bemest je gazon 3 keer per per jaar: in de lente, zomer en herfst. Geef ook kalk aan het gazon, zodat voedingsstoffen beter worden opgenomen. Een goed bemest gazon is sterker en weerbaarder tegen mos, vorst en sneeuw. Doe dit met Pokon Gazonmest 3-in-1 met Kalk voor een sterk gazon dat goed de winter ingaat.

Gazon maaien

Stel de maaiers in de herfst wat hoger af, want te kort maaien maakt het vatbaarder voor problemen zoals mos. Stop met maaien wanneer de dagen korter worden en het gras minder snel groeit. Maai niet korter dan 4 centimeter en laat het maaisel niet op het gazon liggen. Als het weer omslaat en nachtvorst dreigt, maai het gazon dan niet, omdat dit schade kan veroorzaken.

Wil je een extra strak gazon? Steek dan voor de laatste keer dit seizoen de graskanten af met een graskantsteker.

Gazon aanleggen

Het najaar is ideaal om een nieuw gazon aan te leggen. Zolang het buiten 15 graden of meer is, kun je met Pokon Graszaad Inzaai een gazon inzaaien. De bodem is dan warm, en er is meer regen. Lees hier meer over het aanleggen van een gazon.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon