Tips
Pokon-Gazon-Herstellen
27 feb. 2023

Emelten in je gazon

Ondanks dat je jouw gazon goed verzorgt, kun je alsnog last hebben van ziekte en plagen. Een van de plagen die je gazon flink kunnen beschadigen zijn emelten. Emelten zijn larven van de langpoot mug en komen zowel in het voorjaar als in het najaar voor. In dit blog vertellen we je alles over dit plaaginsect en hoe je ze kunt bestrijden.

Wat zijn emelten?

Emelten zijn de larven van de langpootmug. Deze muggen leggen hun eitjes in de grond, uit deze eitjes komen larven oftewel emelten. Emelten hebben een grijsbruine kleur en zijn ongeveer 4 centimeter lang. Ze hebben geen poten en bewegen zich voort door te kruipen.

Emelten eten graswortels, waardoor het gras niet meer goed kan groeien en uiteindelijk langzaam afsterft. Vooral jonge gazons zijn gevoelig voor emelten.

Hoe herken je emelten in je gazon?

Als je last hebt van emelten in je gazon kun je dit herkennen aan de volgende symptomen:

  • Kale plekken in het gazon. Emelten eten de wortels van het gras, waardoor er kale plekken ontstaan.
  • Losliggend gras. Als de wortels op zijn gegeten komt het gazon los te liggen. Ook zijn vogels gek op emelten en kunnen tijdens hun zoektocht de grasmat open woelen.

Hoe kun je emelten bestrijden?

Als je emelten in je gazon hebt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. 

Pokon Aaltjes tegen Emelten is de beste manier om hier vanaf te komen. Aaltjes zijn microscopische kleine wormpjes die in de natuur voorkomen. Ze zijn de natuurlijke vijanden van emelten. Door ze toe te passen gaan ze in de grond op zoek naar de emelten waarin ze zich nestelen en vermenigvuldigen. De emelt sterft vervolgens en het aaltje gaat op zoek naar een nieuwe emelt om hetzelfde proces voort te zetten. Wanneer alle emelten dood zijn, sterft het aaltje ook uit en kan het gazon zich weer gaan herstellen.

Hoe voorkom je emelten?

Voorkomen is beter dan genezen. Natuurlijk zijn plagen niet 100% te voorkomen maar wat kan helpen om emelten te voorkomen:

  • Maak je gazon sterk. Een sterk gazon is namelijk minder vatbaar voor ziektes en plagen. Bemest je gazon 3 keer per jaar.
  • Maai je gras regelmatig, maar niet korter dan 3-4 cm. Langpootmuggen houden namelijk niet van kort gemaaid gras.
  • Trek natuurlijke vijanden naar je tuin zoals vogels en egels. Plant bijvoorbeeld planten met bessen, plaats vogelhuisjes en egelhuisjes en zet een waterschaal in je tuin.
Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon