Tips
30 mrt. 2023

Engerlingen in je gazon

Een van de grootste vijanden van een mooi gazon zijn engerlingen. Deze insectenlarven kunnen flinke schade aanrichten aan je grasveld. In dit blog lees je alles over wat engerlingen zijn, hoe je ze kunt herkennen en hoe je ze kunt bestrijden.

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten vliegende kevers, waaronder de meikever, junikever en rozenkever. Engerlingen zijn witte larven met een oranjebruine kop en hebben een gekromd lichaam en zes poten. Deze larven leven onder de grond en voeden zich met de wortels van het gras. Hierdoor kan het gras afsterven en komen graszode los te liggen. In de zomermaanden kan de schade zo erg zijn dat hele delen van het gazon afsterven. Kraaien en andere vogels zijn verzot op engerlingen en trekken de graszode los op zoek naar deze lekkernij.

Hoe herken je engerlingen in je gazon?

Als je last hebt van engerlingen in je gazon, zijn er een aantal symptomen die je kunt herkennen:

  • Bruine, dorre plekken: Engerlingen voeden zich met de wortels van het gras, waardoor het gras geen voeding meer krijgt en afsterft.
  • Losliggend gras: als de wortels van het gras zijn opgegeten, komt het gras los te liggen.
  • Veel vogels in en rondom je gazon: vogels zijn dol op engerlingen en trekken graag je grasmat los terwijl ze op zoek zijn naar deze lekkernij.

Hoe kun je engerlingen bestrijden?

Als je engerlingen in je gazon hebt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. 

Engerlingen zijn goed te bestrijden met Pokon Aaltjes Tegen Engerlingen. Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn microscopische kleine, wormachtige beestjes. Ze zitten van nature in de bodem. Na toepassing gaan de aaltjes op zoek naar engerlingen om zich daarin te nestelen en te vermenigvuldigen. Na een aantal dagen gaan de engerlingen dood en gaan de aaltjes op zoek naar nieuwe prooien. Zijn alle engerlingen dood? Dan sterven de aaltjes en ben jij van je plaag af.

Hoe voorkom je engerlingen?

Je kunt de kans op engerlingen verkleinen door:

  • Een gezond gazon heeft minder kans op ziekte en plagen. Bemest je gazon daarom drie keer per jaar: voorjaar, zomer en najaar. Maai regelmatig met scherpe messen en niet korter dan 4 centimeter.
  • Regelmatig de grond aan te rollen. In een bosrijke omgeving is de kans op aantasting groter, maar ook een losse bodemstructuur vergroot de kans. Regelmatig de grond rollen kan dan helpen het te voorkomen.
  • Het aantrekken van natuurlijke vijanden. Vogels zijn dol op engerlingen. Trek ze naar je tuin door vogelhuisjes, bessenstruiken en waterschalen neer te zetten. Dit helpt ook andere plaaginsecten voorkomen.

 

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon