Tips
sproeier.jpg
1 aug. 2023

Gazon sproeien: het gras is niet altijd groener bij de buren

Een groen en gezond gazon is een droom van veel tuinliefhebbers. Voldoende water is essentieel. Water is namelijk nodig voor een goede ontwikkeling van het wortelstelsel van het gras. Dit zorgt ervoor dat het gazon sterk blijft en beschermd is tegen ziektes.

Waarom moet je een gazon sproeien?

Een gebrek aan water leidt tot een geelbruin gekleurd gazon. Dit is een teken dat het gras niet genoeg water heeft gekregen. Na verloop van tijd wordt de grasmat doffer en verliest het zijn kracht. Het gebrek aan water kan er ook toe leiden dat de wortels onder het gazon afsterven en er ruimte ontstaat voor onkruid. Dit kan uiteindelijk leiden tot een gazon vol met onder andere mos, paardenbloemen en klaver.

Gelukkig is het mogelijk om een verwaarloosd gazon te herstellen. Het is echter beter om het gazon goed bij te houden en regelmatig water te geven om problemen te voorkomen. Een gezond gazon is immers een mooie toevoeging aan de uitstraling en functie van jouw tuin.

Hoe kan je het beste je gazon sproeien?

Er zijn verschillende manieren om je gazon te bewateren. Hieronder bespreken we de meest gebruikte methoden:

Handmatig besproeien

Het handmatig besproeien van je gazon is een eenvoudige en goedkope manier om het gras water te geven. Gebruik hiervoor een tuinslang met een sproeikop. Houd de sproeier ongeveer 30 centimeter boven het gazon en zorg ervoor dat het water gelijkmatig wordt verdeeld. Het nadeel van deze methode is dat het tijdrovend is, vooral als je een groot gazon hebt.

Regenton

Een regenton is een ecologische en kostenbesparende manier om je gazon te voorzien van water. Het is een grote opvangbak die zich vult met regenwater en dat water bewaart voor later gebruik. Dit water kan heel goed gebruikt worden om jouw tuin mee te bewateren. Het is een duurzame en milieuvriendelijke manier van water geven. Lees hier hoe je een regenton kunt installeren

Zwenksproeier

Een zwenksproeier systeem is een irrigatiesysteem dat wordt gebruikt om tuinen, gazons en andere groene gebieden te besproeien. Het systeem bestaat uit een sproeier met meerdere verstelbare spuitmonden die heen en weer zwenken, waardoor een gelijkmatige waterverdeling ontstaat. Het systeem is aangesloten op een waterbron en wordt geactiveerd door een timer of handmatige bediening. De sproeier beweegt met een regelmatig ritme, waardoor het water gelijkmatig over het gebied wordt verdeeld en kan worden aangepast aan specifieke behoeften van de planten.

Sprinklersysteem

Een sprinklersysteem is een populaire manier om je gazon water te geven. Dit systeem verdeelt het water gelijkmatig over je gazon. Kies jij ervoor om het systeem handmatig aan te zetten of om het op een automatische timer te zetten? Het voordeel van een sprinklersysteem is dat het efficiënter is dan het met de hand besproeien van je gazon.

Druppelirrigatie

Een druppelirrigatiesysteem is een andere efficiënte manier om je gazon te bewateren. Dit systeem levert water direct aan de wortels van het gras via kleine druppelslangen. Dit is een zeer efficiënte methode omdat het water rechtstreeks naar de planten gaat en niet verloren gaat door verdamping of verstuiving.

Ondergrondse irrigatie

Ondergrondse irrigatiesystemen zijn vergelijkbaar met sprinklersystemen, maar de sprinklerkoppen zijn ondergronds geïnstalleerd. Het voordeel hiervan is dat het gazon er strakker uitziet omdat er geen zichtbare sprinklerkoppen zichtbaar zijn. Het nadeel is dat het duurder is om te installeren dan een bovengronds systeem.

Hoeveel water is er nodig voor een mooi gazon?

Een prachtig groen gazon is een aanwinst voor elke tuin. Het is een plekje waar kinderen heerlijk op kunnen spelen, waar je in de zomer met je blote voeten overheen kunt huppelen en gezellig kunt picknicken. Om hiervan te kunnen blijven genieten, is de juiste bewatering van jouw gazon van groot belang. Het grootste deel van het onderhoud van je gazon bestaat uit het geven van water. Een groene grasmat heeft gemiddeld 2,5 tot 4 centimeter water per week nodig. Bij hogere temperaturen en klimaten moet je rekening houden met een bewatering van 3 tot 4 centimeter per week.

Ook neerslag kan bijdragen aan de bewatering van je gazon. Het is echter lastig om te bepalen hoeveel water je gazon krijgt door middel van neerslag. Dit kan te veel of te weinig zijn, waardoor je gazon alsnog kan uitdrogen. Om inzicht te krijgen in de hoeveelheid neerslag die je gazon ontvangt, is het aan te raden om een regenmeter in je tuin te plaatsen. Zo kun je bijhouden hoeveel neerslag er valt en bepalen of je gazon extra water nodig heeft.

Vooral in droge maanden waarin weinig neerslag valt, is het belangrijk om je gazon bij te sproeien. Zo voorkom je dat het uitdroogt en krijg je een prachtig groen gazon waar je trots op kunt zijn.

Tips voor het onderhouden van een groen gazon in de zomer

Met de warme temperaturen van de zomer is het heerlijk om buiten te zijn. Maar deze periode kan ook vervelend zijn voor je gazon, omdat de neerslag zich beperkt en het gras uitdroogt. Om je gazon groen te houden, is het belangrijk om bij te sproeien. Maar hoeveel water heeft je gazon nodig bij welke temperatuur?

Over het algemeen is het sproeien van je gazon pas nodig wanneer de temperatuur boven de 15 graden Celsius uitkomt. Het is belangrijk om rekening te houden met de grondsoort van je gazon bij het bepalen van de juiste hoeveelheid water. Kleigrond houdt namelijk meer vocht vast dan zandgrond, waardoor je bij kleigrond minder lang hoeft te sproeien. Wanneer je jouw grond kan kneden tot de dikte van een potlood, beschik je over kleigrond.

Naast het bijhouden van de juiste bewatering zijn er nog andere factoren waar je rekening mee moet houden bij het onderhouden van je gazon. Zo is het belangrijk om regelmatig te maaien, het gras te bemesten en te verticuteren. Door regelmatig te maaien en het gras niet te kort te maaien, kan het gras gezond blijven en voorkom je dat het uitdroogt. Het bemesten van je gazon zorgt voor de nodige voedingsstoffen en draagt bij aan de groei en de groene kleur van het gras. Bij het verticuteren verwijder je dode grassprieten en mos, waardoor er meer ruimte ontstaat voor gezonde grassprieten om te groeien.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon