Tips
22 jan. 2023

Gazononderhoud in het voorjaar

Nu de zon zich vaker laat zien, ontwaakt je gazon uit zijn winterslaap. De afgelopen maand is de temperatuur flink gedaald. Door het aanhoudende winterweer was het niet eerder mogelijk om alle klussen voor een perfect onderhouden gazon uit te voeren. Wij nemen je mee langs de verschillende stappen die je tijdens het voorjaar kunt nemen, zodat je straks rustig kunt genieten van een heerlijk groen en gezond gazon.

Of je nu naar buiten gaat en een rommelig grasveldje ziet liggen dat jouw aandacht nodig heeft. Het is genoeg zo. Je gaat aan de slag! Jij wil voor altijd een vol, sterk, gezond en groen gazon waar je van kunt genieten. Zonder dat het alle tijd opslokt. Het kan met deze individuele stappen of met Pokon Gazon Revolutie.

Kijk ook alvast onze video, waarin wij jou tips geven over 4 gazon klussen in het voorjaar!

Het verticuteren van je gazon

Normaal gesproken is februari/maart het uitgelezen moment om je gazon te verticuteren, oftewel het verwijderen van alle mos en onkruid uit je gazon. Snijd ook altijd de ondergrondse wortels van deze ongewenste planten door om te voorkomen dat ze terugkomen. Als het vriest, kan dit echter nog niet. Een perfect klusje voor het begin van het voorjaar dus.

De reden dat het zo belangrijk is om je gazon goed te verticuteren is dat zuurstof niet goed bij het gras kan komen wanneer er veel andere gewassen doorheen groeien. Hierdoor vergroot je de kans op een dor en vaal gazon. Net als je gras, wil ook onkruid in het voorjaar extra hard groeien. Je kunt onkruid in het voorjaar voorkomen door je gazon goed te onderhouden en niet te kort te maaien. Bekijk meer tips over het verticuteren van je gazon in een van onze eerdere blogs.

Het beluchten van je gazon

Het klinkt misschien vreemd, maar ook je gazon moet belucht worden. De winter kan flink huishouden in je tuin en als gevolg slaat de grond dicht. Dit houdt in dat de bovenste laag van je gazon haast ondoordringbaar geworden is voor regenwater. Hierdoor komt er amper water bij de wortels terecht, waardoor je gazon ondanks je goede zorgen alsnog kan verdrogen. Dit wil je natuurlijk niet!

Wanneer het in het voorjaar veel regent, kan het gras juist stikken in grote hoeveelheid water die bovenop de aarde komt te liggen. Ook sproeien heeft in dat geval weinig zin. Het water dat je gras zo hard nodig heeft om te groeien, bereikt de wortels gewoonweg niet. Dit probleem is gelukkig eenvoudig te verhelpen met een prikroller. Deze prikt gaten in de harde bovenlaag, waardoor water weer de kans krijgt om dieper in de aarde door te dringen. Je gazon zal je dankbaar zijn.

Het bemesten van je gazon

Jouw gazon kan een paar keer per jaar extra hulp gebruiken om gezond te blijven. Nadat de winter zijn sporen heeft achtergelaten, help je het gras door deze te bemesten. Door de voeding in de mest groeit het gras beter, wordt je gazon voller en krijgt het een mooie groene kleur. Wanneer je het gras net gemaaid hebt, wordt de mest het beste opgenomen. Verdeel de Pokon Gazonmest gelijkmatig over je gazon, hierdoor ontvangt elk sprietje de benodigde voedingsstoffen. Ziet het er naar uit dat er een aantal droge dagen aankomen? Sproei dan je gazon, na het bemesten, even na met de tuinslang.

Herstel je gazon!

Ondanks alle goede zorgen van de afgelopen maanden, kunnen er door de strenge vorst enkele kale plekken zijn ontstaan in je gazon. Maak je hierover echter niet te veel zorgen. Kijk vooral goed of zich op de desbetreffende plek geen onkruid of andere ongewenste indringers bevinden. Wanneer je er zeker van bent dat deze plek klaar is voor wat liefde en aandacht, kun je door naar de volgende stap. Kale plekken in je gazon kun je eenvoudig herstellen door een laagje Pokon Gazongrond aan te brengen en daarna Pokon Kale Plekken Hersteller in de grond te zaaien. Je gazon is hierna weer zo goed als nieuw!

Heb jij kale plekken in je gazon? Geen stress! Bekijk onze video met allerlei tips & tricks, zodat jij binnen de kortste keren weer geniet van een gezond, strak en groen gazon!

Het maaien van je gazon

Naarmate de temperaturen oplopen, zal je zien dat het gras hierop reageert door een groeispurt in te zetten. Wanneer dit gebeurt, weet je dat het tijd is om je gazon te maaien. Afhankelijk van de temperatuur buiten kan het zijn dat je gras elke week een knipbeurt kan gebruiken. Aan het begin van het voorjaar zal dit minder vaak nodig zijn. Houd er rekening mee dat je het gras niet te kort maait. Circa 4 cm is de ideale lengte. Per jaar groeit je gras in totaal zo’n 75 centimeter! Dit vraagt veel energie van de grasplanten. Voed ze daarom tegen de zomer met Pokon Bio Gazonmest, voor een sterk en gezond gazon. Deze mest zorgt er ook voor dat je gazon een mooie volle groene kleur krijgt en behoudt.

 

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon