Tips
shutterstock_1453713089.jpg
1 mrt. 2023

Zo voorkom je plassen op je gazon

Regen, regen, regen... Het lijkt soms alsof het nooit ophoudt! Tijdens regenachtige maanden is het lastig om je gazon in topconditie te houden. Het enige wat je ziet zijn kleine vijvertjes in je gazon. Als kind was het heerlijk om daarin te springen, maar als volwassene wil je niets liever dan een fris groen en gezond gazon. Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat je gazon verandert in een mini-zwembad.

Waarom teveel water slecht is voor je gazon

De lente en herfst staan bekend als erg natte seizoenen. De meeste mensen vinden doorweekt raken vervelend, maar ook jouw gazon houdt niet van teveel water. Wanneer er water op het gazon blijft staan kan dit het gras verstikken. De wortels krijgen dan geen zuurstof meer. Dit kan als gevolg hebben dat schimmels en ziekten vrij spel krijgen. Hierdoor ontstaan vaak kale of bruine plekken in het gazon. 

Wanneer er in korte tijd veel regen valt kan de grond dit niet meer opnemen. De bovenste laag wordt steeds meer verdund, waardoor er een modderige poel ontstaat. Je gazon is hierdoor gevoeliger voor beschadigingen, waardoor het gras sneller vertrapt wordt. Soms verzakt zelf een gedeelte van je gazon, doordat de overvloedige regen de toplaag wegspoelt.

Tot overmaat van ramp hebben je zorgvuldig toegevoegde meststoffen geen effect. De grote hoeveelheid regenwater spoelt de meststoffen weg van de plek waar ze moeten zijn. Dit is niet alleen ontzettend zonde, maar laat jouw gazon ook onverzorgd achter. Terwijl het deze voedingsstoffen juist zo hard nodig heeft in deze periode.

De beste oplossingen om plassen op je gazon te voorkomen

Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt nemen om deze plassen te voorkomen en je gazon gezond te houden, zelfs tijdens de natste maanden van het jaar.

Verbeter de drainage

Een van de belangrijkste redenen waarom plassen zich vormen op je gazon is een gebrek aan drainage. Drainage is het proces van het verwijderen van overtollig water uit een bepaald gebied, bijvoorbeeld een gazon. Wanneer dit proces effectiever verloopt, zullen zich minder plassen vormen. Vaak helpt het al om je gazon beter te beluchten. Door met een verticuteerhark aan de slag te gaan, blijft het water minder op de oppervlakte liggen. Door het bewerken van de aarde rondom de grassprieten kan het regenwater beter wegzakken in de grond.

Zeg gedag tegen je tegels

Als je een tuin hebt, is het verleidelijk om het grootste deel van je buitenruimte te betegelen om het onderhoud te verminderen. Dat klinkt in eerste instantie als een goede, tijdbesparende oplossing, totdat je ziet wat het met je mooie gazon doet. Hoe meer tegels er in de tuin liggen, hoe minder water opgenomen kan worden. Dit betekent dat het op jouw gazon aankomt om al het overtollige water weg te werken.

Ook tijdens extreem warme dagen heeft je tuin last van een overvloed aan tegels. Ze houden namelijk meer warmte vast en daarnaast bevindt zich ook minder water in de tuin, waardoor jouw gazon sneller verdroogt.

Minder tegels bieden dus in ieder seizoen voordeel. Hiermee voorkom je niet alleen plassen, maar bespaar je ook op je waterrekening. Dus waar wacht je nog op? Haal die tegels uit je tuin en maak ruimte voor meer groen! Je zult niet alleen bijdragen aan een gezonder milieu, maar je zal zien dat er minder water op je gazon blijft staan. Dit is een goed moment om mee te doen aan het NK Tegelwippen dat ieder jaar plaatsvindt. Hierin strijden deelnemende gemeenten om wie er de meeste tegels om kan zetten in mooi groen.

Niveauverschillen

Bevinden er zich niveauverschillen in je gazon? Dan is de kans groot dat er in de laaggelegen gebieden water blijft staan. Dit kan ook gebeuren als je gazon schuin afloopt. Het water verzamelt zich op het laagste punt, waardoor zich daar een modderpoel vormt. Hier kan je goed op inspelen door hier een vijver te plaatsen. Je kan ook kiezen voor een verhoogde border, zodat je planten niet direct met hun wortels in een laag water staan.

Ook kunnen kuilen in het gazon voor vervelende problemen zorgen. Door simpelweg de kuil te vullen met Bio Gazon Grond, maak je de ondergrond weer egaal. Een laagje Kale Plekken Hersteller zorgt dat je snel weer geniet van een mooi groen en goed gevoed gazon.

Vermijd overbewatering

Hoewel het belangrijk is om je gazon water te geven, is het ook belangrijk om niet te veel water te geven. Overbewatering kan leiden tot plassen en kan het gras ook beschadigen. Zorg er daarom voor dat je alleen water geeft wanneer het nodig is en houdt het gras in de gaten om te zien of het voldoende water krijgt.

Het is ook mogelijk dat gedurende warme periodes zich een laagje water op het gazon vormt na het sproeien. Doordat de bovenste laag uitdroogt in de felle zon, kan het geen water meer opnemen. Terwijl je gazon gedurende de warme periode juist elke druppel nodig heeft.  Met een van de volgende gereedschappen prik jij gaten in de toplaag, waardoor je gazon belucht is en het water de onderliggende lagen weer kan bereiken:

  • Gazonprikker;
  • Verticuteerhark;
  • Gazonpriksandalen;
  • Hooivork.

Installeer afwateringsbuizen

Als je nog steeds last hebt van plassen op je gazon, kan het helpen om afwateringsbuizen te installeren. Deze buizen zorgen ervoor dat het water wordt afgevoerd. Je kan ook kiezen voor een infiltratiesysteem, afvoergoten of infiltratiekratten. Het is belangrijk om deze systemen op de juiste manier te installeren, dus mocht je dit een lastige klus vinden, schakel dan een professional in.

Door deze stappen te volgen, kun je voorkomen dat er plassen op je gazon blijven staan tijdens regenachtige maanden. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan je gazon, zodat het water kan blijven wegstromen, het gazon gezond blijft en er mooi uitziet, ongeacht het weer.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon