Tips
gras groeit niet
13 jun. 2024

Gras groeit niet

Heb jij gras in de tuin, maar groeit het niet tot nauwelijks? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Wij leggen je graag uit wat er aan de hand kan zijn en hoe je dit op kunt lossen.

5 redenen waarom gras niet groeit

1. Te compacte bodem

Het kan zijn dat de bodem van jouw grasmat te compact is, waardoor de wortels van het gras moeilijk kunnen doordringen en groeien.

Om de bodem minder compact te maken kun je het volgende overwegen:

  • Beluchten: Dit is een proces waarbij je kleine gaatjes in de grond prikt om lucht, water en voedingstoffen gemakkelijker de wortels van het gras te laten bereiken. Dit kan handmatig met een riek, of met een speciale beluchter voor grotere gazons.
  • Verticuteren: Gras verticuteren helpt om dode grasresten, mos en ander ongewenst materiaal te verwijderen dat de grond kan verstikken. Dit kan worden gedaan met een verticuteerhark of een verticuteer machine.

2. Tekort aan voedingstoffen

Wanneer jouw gras groeit niet tot nauwelijks als het een tekort heeft aan voedingstoffen. Het mist bouwstoffen. Gras heeft voldoende stikstof, fosfor en kalium nodig om te groeien.

Bemest jouw gazon in het voorjaar, zomer en in het najaar voeding door het strooien van een gazonmest. Dit zorgt er voor dat jouw gazon over voldoende voedingstoffen blijft beschikken.

3. Ongunstige weersomstandigheden

Het weer heeft een groot effect op de groei van gras. Wanneer het voor een langere tijd droog is geweest of wanneer er juist heel veel regenen is gevallen kan dit de groei van het gras belemmeren.

Op het weer heb je natuurlijk weinig invloed. Je kunt tijdens droogte je gras sproeien. Geef daarbij vooral veel water in één keer dan elke keer kleine beetjes. Dit zorgt dat het water ook de wortels van je gazon bereikt en niet alleen aan de oppervlakte blijft.

4. Teveel onkruid

Onkruid kan gaan concurreren met gras om voedingstoffen, water en ruimte. Als je onkruid niet verwijderd kan het een groot deel van je gras veroveren wat er voor zorgt dat jouw gras niet groeit omdat het bouwstoffen mist.

Wanneer je onkruid in je gazon aantreft kun je dit het beste direct verwijderen. Bij voorkeur doe je dit met de hand of met speciaal tuingereedschap. Heb je last van heel veel onkruid? Overweeg dan een gewasbeschermingsproduct zoals Onkruid Weg!

gras groeit niet

5. Ziekten en ongedierte

Er zijn verschillende soorten ziekten die in het gazon kunnen voorkomen. De meest voorkomende zijn schimmelinfecties zoals rooddraad en sneeuwschimmel. Ook kunnen plagen zoals emelten of engerlingen de groei van je gras belemmert. 

Probeer te achterhalen wanneer je gras niet groeit of je last het een ziekte of ongedierte door je grasmat grondig te inspecteren. Als je wat dieper in de grond graaft op een slechte plek kan het zijn dat je een engerling of emelt tegenkomt. Gebruik onze probleemoplosser om te kijken van wat voor probleem jij last hebt.

Zo zorg je ervoor dat gras gelijkmatig groeit

Hoe zorg je voor een gelijkmatige groene grasmat? Wij geven je tips voor een weelderig groen gazon:

  • Maai regelmatig: Gras maaien stimuleert het gras om dichter en gelijkmatiger te groeien. Zorg ervoor dat je niet te veel in één keer maait; een algemene regel is om niet meer dan een derde van de lengte van het gras in één keer te maaien.
  • Geef gelijkmatig water: Zorg ervoor dat het hele gazon gelijkmatig water krijgt. Sproei vroeg in de ochtend of laat in de avond om verdamping te minimaliseren.
  • Bemest regelmatig: Het gebruik van een meststof kan helpen om de groei van het gras te bevorderen en ervoor te zorgen dat het overal gelijkmatig groeit.
  • Beluchten en verticuteren: Dit helpt de bodemstructuur te verbeteren en voorkomt een compacte bodem.

 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon