Een mooi, groen en gezond gazon, wie wil dat nou niet? Zeker in de warmere maanden is sproeien erg belangrijk om je gras in topconditie te houden! Maar hoe vaak is gras sproeien eigenlijk nodig? En wanneer is het beste moment om te sproeien? In dit blog geven we je alle antwoorden.
Als je gazon te weinig water krijgt, zie je dat al snel terug. Het gras verzwakt, krijgt gele of dorre plekken en wordt gevoeliger voor onkruid. Ook kunnen de wortels afsterven, waardoor herstellen lastiger wordt. Regelmatig en op de juiste manier sproeien zorgt ervoor dat je gras sterk blijft, goed groeit en mooi groen blijft in perioden van droogte.
Hoe vaak gras sproeien nodig is, hangt vooral af van de temperatuur en of het heeft geregend of gaat regenen. Hier onder heb je een handig overzicht wat je kunt aanhouden voor perioden zonder regen:
Heb je net graszaad gezaaid? Dan is het vooral in de eerste twee weken belangrijk om regelmatig gras te sproeien na het zaaien. Zo kunnen de zaden goed ontkiemen. Geef liever meerdere keren per dag een beetje water in één keer een grote hoeveelheid.
Als je al een grasmat hebt dan kun je juist in perioden van droogte beter 1 a 2 keer per week veel sproeien dan elke dag een kleine hoeveelheid. Dit maakt het gras anders lui en zwak en zorgt dat de wortels niet verder naar beneden groeien om op zoek te gaan naar voedingstoffen en water.
Sproei bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond. Dan is het koeler en is de zon minder fel. Zo verklein je de kans dat het water te snel verdampt of dat het gras verbrandt.
Kun je gras te veel sproeien?
Ja, dat kan. Bij te veel water ontstaan er plassen en krijgt de bodem minder zuurstof. Hierdoor kunnen de wortels verstikken en afsterven, wat leidt tot een ongezond en lelijk gazon. Zet daarom de eerste keer niet de sproeier aan en kom na een uurtje kijken. Maar houd het regelmatig in de gaten om te kijken hoe goed de drainage is van jouw grasmat. Wanneer er plassen ontstaan kun je jouw gazon beluchten.
Kan gras geel worden door te veel regen?
Ja, geel gras kan veroorzaakt worden door overmatige regenval, maar ook door droogte of een tekort aan voedingsstoffen. Eigenlijk kan geel gras dus heel veel betekenen en is het een goede indicatie dat er iets aan de hand is!