Tipsgazon
19-06-20

Voorkom een lelijk gazon

Tref je een dood gazon aan in de tuin na een warme zomerperiode? Geen paniek, daar is gewoon wat aan te doen.

Wacht tot het warme weer voorbij is

Voor alle typen gazons geldt: wacht tot het warme weer voorbij is. Als er regen gaat vallen dan zal je gazon zichzelf deels weer gaan herstellen. Voornamelijk de grovere soorten gras leven weer op. Maar de meeste soorten gras in je gazon zijn door de droogte en felle zon verdwenen. Zorg ervoor dat alle soorten gras weer terug komen in je grasmat. Dit maakt het gazon sterk en geeft een egale, groene aanblik.

Stap 1: Gazon verticuteren

Als de temperaturen gedaald zijn, begin je met het verticuteren van je gazon. Je snijdt zo ondergrondse wortels door. Haal het dode gras daarna van je gazon. Gebruik voor het verticuteren van je gazon een verticuteermachine of verticuteerhark.

Stap 2: Doorzaaien

Nu je al het dode gras uit je gazon hebt verwijderd, is de kans groot dat er kale plekken in het gazon zijn ontstaan. Deze kun je eenvoudig herstellen, door je gazon door te zaaien. Om je gazon te herstellen of door te zaaien, is het belangrijk dat het niet te warm is en dat er één of meerdere flinke regenbuien verwacht worden.

Hark de grond los om vervolgens graszaad te zaaien. Met Pokon Graszaad Herstel ontkiemt het graszaad al binnen één week en heb je binnen no time een mooi, groen gazon! Je kunt ook Pokon Kale Plekken Hersteller gebruiken om pleksgewijs kale plekken te herstellen.

Stap 3: Gazon aandrukken en besproeien

Na het doorzaaien strooi je een laagje Pokon Gazongrond over het gras. Daarna druk je de grond aan zodat het graszaad goed in contact kan komen met de grond. Het is belangrijk om je gazon de eerste vier weken vochtig te houden door regelmatig en voorzichtig te sproeien. Zo help je de graszaadjes een handje om goed te ontkiemen en snel te groeien. Wacht dus echt totdat het overwegend warme weer voorbij is.

Stap 4: Gazon bemesten

Nu moet het nieuwe graszaad goed gaan groeien, hiervoor heeft het gras voedingstoffen nodig. Om straks te genieten van een sterk en groen gazon, is het dus belangrijk om je gazon te bemesten. Dit doe je bij voorkeur 3 keer per jaar. Wij adviseren je om je droge en dorre gazon direct te voeden na het doorzaaien.

Normale bemestingsperioden:

  • Voorjaar (februari/maart/april)
  • Begin van de zomer(mei/juni/juli)
  • Najaar (september/oktober/november)

Bekijk deze video met handige tips om je gazon te bemesten!

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (0)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.