De meeste moestuinplanten zijn éénjarige planten. Dit betekent dat een zaadje binnen één jaar uitgroeit tot een plant die je kunt oogsten. Planten die normaal gesproken in een warm klimaat groeien, zoals pepers, tomaten en courgettes, kun je een beetje helpen door ze binnen voor te zaaien. Zo weet je zeker dat je hetzelfde jaar nog een mooie oogst hebt van deze tropische planten!

Wanneer je welke groente en kruiden kunt voorzaaien vind je terug in de zaaikalender.

 

Zaadjes of stekjes?

Ga je voor het eerst moestuinieren? Dan kun je van veel plantjes stekjes kopen die je direct in de grond kunt kweken. Dit geeft vaker een iets grotere kans op succes. Als je jezelf echt wilt uitdagen, kun je van vrijwel alle groenten- of fruit ook zaadjes kopen die je zelf kunt zaaien en ze laten uitgroeien tot een mooi plantje. Zaden zijn vaak wat goedkoper in verhouding dan stekjes.

Waarin voorzaaien?

Je kunt voorzaaien in een kas op op een zonnige plek op de vensterbank. Zorg voor voldoende licht en warmte. Er zijn een heleboel soorten bakjes beschikbaar. Het bekendst zijn de kleine, bruine turfpotjes, of kleine plastic kweekbakjes met een transparante deksel. Kies potjes of bakjes die jij het mooist of handigst vindt.

Je kunt voorzaaien in:

  •  Pokon Bio Vermiculiet is een in de natuur voorkomend gesteente dat er om bekend staat dat het water en voeding goed vast kan houden. Zodra de zaden zijn ontkiemd is het door de fijne structuur eenvoudig om zaailingen over te plaatsen zonder de wortels te beschadigen.
  • Pokon Bio Zaai- en Stekgrond is een potgrond speciaal ontwikkelt om zaden snel te laten ontkiemen en de wortelontwikkeling van jonge plantjes te bevorderen. 

Binnen voorzaaien in vermiculiet

  1. Zoek een lichte, warme plek op in huis. Denk aan de vensterbank, een serre of misschien heb je buiten een verwarmde kas.
  2. Leg Pokon Bio Vermiculiet in een doek of zeef en maak het helemaal nat onder de kraan. Laat het vervolgens uitdruipen.
  3. Leg een laagje van enkele centimeters in je zaaibakje.
  4. Plant de zaadjes in de vermiculiet. Zaai niet te diep, bekijk hoe groot het zaadje is en zaai niet dieper dan zijn lengte.
  5. Sluit het zaaibakje aan de bovenzijde af, om snelle uitdroging te voorkomen. Gebruik hiervoor een transparant dekseltje, die vaak standaard bij kweekbakjes verkocht worden.

Binnen voorzaaien in zaai- en stekgrond

  1. Zoek een lichte, warme plek op in huis. Denk aan de vensterbank, een serre of misschien heb je buiten een verwarmde kas.
  2. Strooi een laagje Pokon Bio Zaai- en Stekgrond in je zaaibakje.
  3. Strijk voor het zaaien de grond mooi egaal.
  4. Strooi de zaadjes of stop ze in de grond, afhankelijk van het type zaad.
  5. Dek het zaad daarna toe met nog een dun laagje Pokon Zaai- en Stekgrond.

Tips voor voorzaaien 

  • Probeer de temperatuur en de luchtvochtigheid zoveel mogelijk stabiel te houden om kieming te bevorderen.
  • Draai de plantjes regelmatig. Zo groeien ze niet één kant op en worden alle blaadjes goed belicht.
  • Zaai of plaats de stekjes niet te dicht bij elkaar. Op het zakje waar de zaadjes in verpakt staan staat vaak een minimale zaaiafstand.
  • Voorkom dat de grond uitdroogt.
  • Als de temperatuur buiten wat beter wordt (rond de maand april), kun je de plantjes overdag al een beetje laten wennen aan de buitentemperatuur. Dit noem je ‘afharden’. Zo vergroot je de kans dat de plantjes buiten overleven.

Zaailingen uitplanten

Zodra je plantjes groot genoeg zijn gegroeid, is het tijd om ze naar buiten te verplaatsen. Dit is vaak als ze 4 tot 6 weken oud zijn. Je kunt je opgekweekte plantjes uitplanten in de volle grond of verder laten groeien in een moestuinbak. Dit kun je vaak na half mei doen, rond IJsheiligen.

Dit heb je nodig:

e2666bcc-67fd-42c9-8baf-8db662f922de,52fd4a4b-90c0-44a8-ba88-c9ca0342fbac,c80b055a-4ae5-40be-a198-6bd254f26a16,f318e077-e495-4b87-bc71-97b555fa37fe