Verticale moestuin

Het hebben van een eetbare tuin is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens superleuk. Iedereen kan binnen een handomdraai zijn of haar eigen kweektuin maken. En daar heb je echt niet veel ruimte voor nodig. Om alles uit je tuin, terras of balkon te halen moestuinier je de hoogte in met een verticale groentetuin!

Je kunt voor een verticale kruidentuin gaan vol smaakmakers zoals basilicum, tijm, lavendel, munt en kervel gaan. Of wat dacht je van rekken vol aardbeien? Een verticale moestuin is super leuk! En het neemt ook niet veel plek in beslag, je noemt het ook wel small space gardering.  

Creatief verticaal moestuinieren

De mogelijkheden voor een verticale tuin zijn eindeloos en hoeven niet veel te kosten. Zo kun je bijvoorbeeld een oude pallet snel en gemakkelijk ombouwen tot kweekbak met verschillende etages. Een ander idee is het aanschaffen en bevestigen van dakgoten. Deze kun je vullen met gewassen zoals sla die weinig ruimte nodig hebben. Je kunt natuurlijk ook gewoon lange bloembakken vullen met groente naar keuze en zo aan je schutting of muur bevestigen. 

Kies bij voorkeur het zonnigste plekje van je tuin, balkon of terras uit als kweekplaats voor je gewassen.

Zaaien in een verticale moestuin

Veel groenten zoals slasoorten, radijsjes, spinazie, wortel, bleekselderij, snijbiet en rucola kun je vanaf april direct in de grond van je verticale groentebakken zaaien. Andere gewassen zoals tomaten en paprika kun je beter vanaf eind maart voorzaaien achter glas of in de vensterbank. Deze mogen dan vanaf half mei naar buiten.

Let bij het zaaien van gewassen altijd goed op de zaaiafstand van de groenten. Zo wordt een courgetteplant bijvoorbeeld behoorlijk groot. Deze kun je beter per zaadje in een pot planten en aan je schutting of verticale moestuin hangen.

Bekijk ook onze zaaikalender en plantengids voor meer informatie.

Verzorging van je verticale moestuin

Verzorg al je gewassen goed. Om de meest smaakvolle tomaten, aardbeien, lavendel en andere groenten, fruit en kruiden te kweken maak je gebruik van biologische producten zoals biologische grond en biologische voeding. Geef verder je zaailingen en gewassen regelmatig water en controleer verder je bakken zo nu en dan op onkruid.

Dit heb je nodig:

4bddeb19-1c4f-4e08-8c6f-f2c4de25d6a3,98f9d5f4-bd51-4785-95b1-b0b951a718cd,6ec5ed3a-407a-4293-9a6c-ba25be54b031,3c7c0a9b-20dd-4873-a5e2-f01d4ba84f3b