pokon-onderhoud-moestuin

Moestuin onderhouden

Je moestuin onderhouden betekent meer dan af en toe de gewassen voeding geven. Onderhoud je moestuin door regelmatig onkruid te verwijderen, ongedierte te voorkomen en de moestuin klaar te maken voor de winter. Alles om uiteindelijk een mooie oogst over te houden!

Onkruid verwijderen

Verwijder onkruid meteen uit je moestuin. Je denkt misschien dat het voorlopig geen kwaad kan, maar geef onkruid geen kans om te gaan woekeren. Je verwijdert onkruid het beste met de hand. Hoe sneller je het verwijdert, hoe kleiner de kans dat het verspreid. Daarnaast geniet het onkruid van de voedingsstoffen die in de grond zitten, terwijl de voeding is bedoeld voor je moestuinplanten.

Onkruid voorkomen in je moestuin

Strooi een bodembedekker tussen de moestuinplanten om onkruid te voorkomen en toekomstig onkruid zwak te maken, en dus makkelijker te verwijderen.

Ongedierte bestrijden of voorkomen

Slakken kunnen een ware plaag zijn die je graag wil bestrijden. Je kunt op veel verschillende manieren slakken verjagen uit je moestuin:

  • Slakken houden niet van sterk geurende planten zoals Oost-Indische kers, tijm, lavendel, vingerhoedskruid en kattenkruid. Plant deze rond je moestuin.
  • Plaats een koperen ring rondom favoriete planten van de slak, zoals sla.
  • Plaats een lokdoosje in de grond en vul het bakje met een restje bruin bier. De slakken zullen hierin kruipen.
  • Strooi cacaodoppen rondom gevoelige planten. Pokon Cacaodoppen hebben scherpe randjes en daar houden slakken niet van.
  • Bestrijd slakken met Pokon Tegen Slakken Korrels, als bovenstaande maatregelen niet werken.

Verschillende soorten luizen, spint en witte vlieg kun je bestrijden met Pokon Bio Insectenspray. Compleet veilig voor gebruik op je moestuinplanten.

Je moestuin water geven

Geef je moestuin voldoende water. Zeker als je plantjes net hebt uitgeplant. Het is goed om de planten ’s avonds water te geven en om de 2 dagen. Zo heeft het water ’s nachts tijd om in de grond te zakken en verdampt het niet te snel door eventuele warmte. Doordat het water dieper in de grond zit zullen de wortels ook dieper gaan en daar krijg je sterkere planten van. Geef je iedere dag maar een beetje water, dan krijg je oppervlakkige wortels en zijn je plantjes dus een stuk gevoeliger voor ziektes.

Moestuin klaarmaken voor de winter

Vanaf half oktober neemt de kans op kou vaak toe en kun je starten met het winterklaar maken van de moestuin. Een leuke en slimme activiteit. Haal de laatste oogst binnen, haal onkruid weg en strooi in je moestuinbak nieuwe, verse grond en bedek je moestuinbak met een bodembedekker. Zo is de grond meer bestand tegen vrieskou.

Ook moestuinplanten in potten kun je beschermen, want wist je dat planten in een pot kwetsbaarder zijn voor vrieskou dan planten in de volle grond? In een pot bevriest de wortelkluit van een plant sneller doordat de wortels minder ruimte hebben, en boven de grond staan. Een laag noppenfolie rondom de pot maakt de planten extra winterproof, deze houdt regen, wind en de kou tegen.