Wil je weten wanneer je het beste kunt zaaien en planten? En wanneer je waarschijnlijk kunt gaan oogsten? Bekijk dan eens de Pokon Zaai- en Oogstkalender. Ook heel handig voor het maken van je moestuinplan!

Hoe kies je wat je wilt zaaien?

Als je het leuk vindt om vroeg binnen te starten met voorzaaien, dan is paprika een goede optie voor jou. Paprika heeft de tijd nodig om binnen warm op te groeien, voordat hij rond mei buiten uitgeplant kan worden. Hetzelfde geldt voor komkommer. Welke zaden je kiest hangt dus ten eerste af van het moment dat je wilt beginnen en verder geldt: kies wat jij lekker vindt! 

De zaaikalender van Pokon

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van zaden?

  • Koop niet meteen te veel soorten zaden.
  • Heb je nog zaden thuis liggen? Bekijk dan de houdbaarheidsdatum.
  • Wil je snel resultaat? Dan ben jij meer een type voor snelle kiemers zoals courgette en radijs.

Tips voor het zaaien van groenten

  • Sommige groenten kunnen direct buiten worden gezaaid, terwijl andere beter iets eerder binnen kunnen worden voorgezaaid met wat warmte of in een kas. Zie ook de kleur blauw in de kalender.
  • Controleer altijd de instructies op de verpakking van de zaden over wanneer je moet zaaien, maar bekijk ook de weersverwachting, vooral als je buiten zaait. De grond kan te koud zijn om te beginnen met zaaien. Een handige tip is om de grond 2 weken voor het zaaien buiten te bedekken met zwart plastic of tuinvlies om de grond op te warmen.
  • De meeste groenten worden in het voorjaar (maart tot mei) gezaaid, hoewel sommige, zoals tuinbonen en zoete erwten, in de herfst kunnen worden gezaaid.
  • Als je gevoelige groenten zoals pompoenen, courgettes en tomaten binnenshuis zaait met warmte, moeten ze worden aangepast aan de buitentemperaturen voordat ze op hun permanente plek worden geplant. Dit proces wordt “afharden” genoemd en gebeurt na de laatste vorst in jouw regio. Plaats de planten overdag op een beschutte plek buiten en breng ze 's nachts weer naar binnen.

Tips voor het oogsten van groenten

  • Elke groente heeft een andere oogsttijd, dus controleer altijd het zaadpakket. Sommige groenten, zoals radijs, rucola en spinazie, groeien snel en kunnen het beste worden geoogst als ze nog vrij klein zijn. Andere groenten, zoals prei en kool, kunnen vroeg in het volgende jaar worden geoogst.
  • Erwten en bonen kunnen het beste worden geoogst voordat ze te lang en vezelig worden. Zoete maïs moet worden geoogst wanneer de pluimen bruin worden en je duim in een korrel kunt drukken waar melkachtig sap uitkomt.

Floor doet het zaaien voor

In deze video doet Floor voor hoe je moet zaaien in Pokon Bio Vermiculiet. Je kunt vermiculiet ook mengen met andere potgrond, zoals Pokon Bio Zaai en Stekgrond. Ook kun je direct zaaien in de zaai- en stekgrond.

Dit heb je nodig:

98f9d5f4-bd51-4785-95b1-b0b951a718cd,3c7c0a9b-20dd-4873-a5e2-f01d4ba84f3b,6ec5ed3a-407a-4293-9a6c-ba25be54b031,4bddeb19-1c4f-4e08-8c6f-f2c4de25d6a3