Geweldig, je hebt de ruimte voor een moestuin in de volle grond of je moestuiniert in een volkstuintje. Ontdek hier hoe je een rijke oogst kunt kweken.
Voordat je de grond in je moestuin gaat bewerken, kun je de aanwezige grond laten testen. De grond kan bijvoorbeeld te zuur zijn om groenten te weken. Heb je het idee dat de aanwezige grond sowieso verbeterd kan worden? Meng dan Pokon Moestuin Grond door de bovenlaag van de aanwezige grond. Je kunt ook enkelvoudige meststoffen gebruiken om de grond te verbeteren, zoals Pokon Kalimest of Pokon Magnesiumest. Nadat je de extra voeding of grond in de moestuin hebt gedaan, spit je de grond goed om.
Het juiste zaaimoment voor in de volle grond verschilt per moestuingewas. Besef dat het gegeven zaaiadvies op de verpakking en op onze zaaikalender alleen een richtlijn is. Het is daarom belangrijk om de weersvoorspellingen in de gaten te houden. Wordt het onverwacht koud voor de tijd van het jaar? Wacht dan nog even met zaaien. Je kunt ook eerst binnen voorzaaien en daarna plantjes verplanten naar de volle grond.
Hoe dieper je zaait, hoe groter de kans op rotten. Bovendien hebben moestuinzaadjes weinig diepte nodig. De stelregel is dat je een zaadje zo diep zaait als dat het zaadje groot is wanneer je het verticaal houdt. Dus is een zaadje 2 cm lang, dan zaai je het 2 cm onder de grond.
De afstand in de moestuin verschilt per soort groente of kruid. Meestal kun je de juiste zaaiafstand op de verpakking vinden. Bij het planten houd je dezelfde afstand aan als bij het zaaien.
Tip: Bescherm je planten met de onderkant van een doorgesneden petfles of speciale cloches bij onverwachte nachtvorst.
Heb je geen ruimte voor een moestuin in de volle grond? Je kunt ook moestuinieren in een moestuinbak of pot!