moestuinplattegrond

Moestuin plattegrond

Een goede moestuin oogst, begint bij een goede voorbereiding. Voordat je begint met voorzaaien van allerlei moestuingewassen is het handig om je plannen uit te werken in een moestuin plattegrond.  Dit hoeft absoluut geen ingewikkelde tekening of kunstwerk te zijn, zolang het maar voor jou duidelijk is. 

Waarom een moestuin plattegrond?

Een moestuin plattegrond geeft jouw moestuinplannen structuur. Je weet bijvoorbeeld hoeveel gewassen je moet zaaien en welke gewassen waar komen te staan. Dit voorkomt dat je allerlei gewassen gaat voorzaaien of stekjes gaat van gaat kopen waar je uiteindelijk geen plek voor hebt. 

Stappenplan voor een moestuin plattegrond

Ga als volgt te werk:

  • Teken eerst de vorm van de moestuinbedden of moestuinbakken en verdeel daarna de grond in vakken. Het is handig om dit op schaal te doen, maar is niet een vereiste.
  • Kies welke groente, kruiden en fruit je wilt verbouwen. Maak een lijst met deze gewassen en noteer hoeveel ruimte ze nodig hebben om te groeien, wanneer ze geplant of gezaaid mogen worden, wanneer ze geoogst kunnen worden en op welke standplaats ze het liefst staan.
  • Plan deze gewassen in op jouw tekening. In ieder vak komt straks één gewassoort te staan. Let op de ruimte die ze nodig hebben en waar ze het liefst staan (zon, schaduw, etc.).  Tip: Plaats klimmende gewassen en brede planten in de achterste vakken, zodat de planten later niet het zonlicht belemmeren voor de lagere gewassoorten.
  • Teken daarnaast ook eventuele looppaden, schuttingen en klimgereedschap zoals trellis (draadscherm) in.
  • Bewaar de plattegrond in een map of op een andere goede plaats, zodat je tijdens of in een later seizoen het schema altijd terug kunt kijken.

Tips:

  • Kweek je in een moestuinbak? Plaats dan altijd achteraan de hoge klimplanten, zoals de bonen, tomaten en courgettes. Vooraan de wat lagere plantjes en ertussen de middel hoge planten.
  • Schrijf op een plantensteker wat je hebt gezaaid en wanneer je hebt gezaaid. Plaats het naambordje bij de juiste zaadjes of het juiste plantje. Zo kun je bijhouden hoe lang een zaadje erover doet om te ontkiemen en hoe lang het duurde voordat je kon gaan oogsten.
  • Zaai alleen wat je lekker vindt. Kies dus jouw favoriete groenten, kruiden en fruit. Als je niet van bietjes houdt, zaai dan ook geen bietjes. Houd je nou ontzettend van tomaten? Kweek dan 4 tomatenplanten in plaats van 1 of 2.
  • Om je te helpen plannen hebben wij een zaaikalender voor je gemaakt.
  • Ben je al een iets gevorderde moestuinier? Bekijk dan eens de voordelen van combinatieteelt

Moestuin plattegrond maken in het najaar

Pas aan het einde van het jaar je plattegrond aan of maak een nieuwe plattegrond op basis van afgelopen jaar. Misschien heb je na het oogsten van een gewas het lege vak opnieuw ingezaaid met een nieuwe groente. Nu weet je waarschijnlijk nog welke gewassen er op welke plek stonden. Zo kun je het aankomende voorjaar beter bepalen waar je de nieuwe groente-, kruiden- en fruitplanten zaait. Houd bijvoorbeeld rekening met gewasrotatie. Dit betekent dat je gewassen in verschillende seizoenen op verschillende plekken plant om de opbouw van ziekten en plagen te voorkomen.

Dit heb je nodig:

4bddeb19-1c4f-4e08-8c6f-f2c4de25d6a3,98f9d5f4-bd51-4785-95b1-b0b951a718cd,6ec5ed3a-407a-4293-9a6c-ba25be54b031,3c7c0a9b-20dd-4873-a5e2-f01d4ba84f3b