moestuinplattegrond

Moestuin plattegrond

De beste tijd om een moestuin plattegrond te tekenen is voordat je begint met het voorzaaien van moestuingewassen. Dit hoeft overigens absoluut geen ingewikkelde tekening of kunstwerk te zijn. Ga als volgt te werk:

  • Teken eerst de vorm van de moestuinbedden of moestuinbakken en verdeel daarna de grond in vakken.
  • Bewaar de plattegrond in een map of op een andere goede plaats, zodat je tijdens of in een later seizoen het schema altijd terug kunt kijken.
  • In ieder vak komt straks één gewassoort te staan. Teken daarnaast ook eventuele looppaden, schuttingen en klimgereedschap zoals trellis (draadscherm) in.
  • Plaats klimmende gewassen en brede planten in de achterste vakken, zodat de planten later niet het zonlicht belemmeren voor de lagere gewassoorten.

Waarom een moestuin plattegrond?

Wanneer je zaait volgens een schema, weet je zeker dat je alles uit de moestuinplantjes haalt en je ze ook voldoende tijd geeft om sterk te worden. Als moestuinplantjes te vroeg gezaaid worden, zullen ze binnen veel te groot worden. Dan zit je met die grote planten binnen, dat is niet handig.

Eigenlijk mogen alle voor gezaaide planten pas na 15 mei naar buiten, rond IJsheiligen, en in de volle grond uitgeplant worden. En daarbij zullen de planten het buiten een stuk zwaarder hebben als ze zo slap zijn, en daarbij zijn ze veel meer ziekte gevoelig. Plannen is dus verstandig!

Plattegrond tip 1: Kweken in een moestuinbak

Kweek je in een moestuinbak? Plaats dan altijd achteraan de hoge klimplanten, zoals de bonen, tomaten en courgettes. Vooraan de wat lagere plantjes en ertussen de middel hoge planten.

Plattegrond tip 2: Plantenstekers

Schrijf op een plantensteker wat je hebt gezaaid en wanneer je hebt gezaaid. Plaats het naambordje bij de juiste zaadjes of het juiste plantje. Zo kun je bijhouden hoe lang een zaadje erover doet om te ontkiemen en hoe lang het duurde voordat je kon gaan oogsten.

Plattegrond tip 3: Favoriete groenten, kruiden en fruit

Zaai alleen wat je lekker vindt. Kies dus jouw favoriete groenten, kruiden en fruit. Als je niet van bietjes houdt, zaai dan ook geen bietjes. Houd je nou ontzettend van tomaten? Kweek dan 4 tomatenplanten in plaats van 1 of 2.

Moestuin plattegrond maken in het najaar

Maak ook een plattegrond van de gewassen die je het afgelopen jaar hebt geplant. Misschien heb je na het oogsten van een gewas het lege vak opnieuw ingezaaid met een nieuwe groente. Nu weet je waarschijnlijk nog welke gewassen er op welke plek stonden. Zo kun je het aankomende voorjaar beter bepalen waar je de nieuwe groente-, kruiden- en fruitplanten zaait.

Om je te helpen plannen hebben wij een zaaikalender voor je gemaakt.