Moestuinbak of pot

Heb je geen plek voor een moestuin in de volle grond? Dan is moestuinieren in een moestuinbak of pot wellicht iets voor jou. In deze video geeft onze moestuinblogger Floor alvast wat tips:

 

Kweken in een moestuinbak

Moestuinbakken worden vaak verkocht als vierkante meter. Je hebt dus niet veel ruimte nodig om toch je eigen oogst te kunnen kweken. Wil je zelf een moestuinbak maken? Houd dan rekening met het volgende:

  • Zorg dat de vakken ongeveer 30 centimeter breed zijn.
  • Kies een goed houtsoort, zoals larikshout of douglashout.
  • Worteldoek onderin je bak verkleint de kans op onkruid.

Op welke plek komt je moestuinbak?

Bedenk voordat je de moestuinbak in elkaar zet wat de beste plek is om te starten met kweken. Je kunt een moestuinbak, nadat hij eenmaal is gevuld met een moestuinmix, lastig verplaatsen.

  • Zet je moestuinbak op een zonnige plek, waar het niet al te winderig is. De schaduw kun je het beste vermijden. Begin dus geen moestuin naast grote struiken of bomen.
  • Plaats in de buurt van de moestuinbak potten met bloemen. Bijtjes komen dan graag in de buurt van jouw bak en bevruchten ook de bloemen van je groenten, zoals courgettes.
  • Stel dat het lang regent, dan wil je dat het water snel kan weglopen. Zorg dat je moestuin iets afloopt, dan stimuleer je dat waterafvoer.

Plan voor een moestuinbak 

In een moestuinbak zitten meestal 16 vakken, maak hiervoor een moestuinplan. Zo kun je de plantjes die je binnen hebt voor gezaaid naar je moestuinbak verplanten of direct buiten zaaien. Je kunt natuurlijk ook direct al opgekweekte moestuinplantjes in je moestuin planten. Plaats klimplantjes in ieder geval achteraan, daar kun je ze met geplastificeerd metaaldraad of bamboe opbinden.

Kweken in een pot

Bij het kweken van groenten, fruit of kruiden in een pot geldt qua standplaats hetzelfde als de moestuinbak. Plaats de pot op een zonnige plek uit de wind. Verder is het verstandig om te kweken in een vorstbestendige pot waarbij het water kan weglopen. Maar zorg er altijd voor dat de kluit vochtig is en niet uitdroogt. Planten in pot zijn meer gevoelig voor vorst, dus kun je tijdens een vorstperiode de moestuinplant verplaatsen, dan is dit wel verstandig. Wil je weten welke groenten geschikt zijn in een pot? Lees dan dit leuke artikel: 10 groenten die je ook in een pot kunt kweken

Water geef tip: Geef groenten in pot water in een schaal onder de pot. De pot moet dan natuurlijk wel zijn voorzien van een gat aan de onderkant.

Heb je de ruimte? Je kunt er dan ook voor kiezen om te moestuinieren in de volle grond. 

Dit heb je nodig:

4bddeb19-1c4f-4e08-8c6f-f2c4de25d6a3,98f9d5f4-bd51-4785-95b1-b0b951a718cd,6ec5ed3a-407a-4293-9a6c-ba25be54b031,3c7c0a9b-20dd-4873-a5e2-f01d4ba84f3b